Σταύρος Κωσταράς: Είσπραξη και Διαχείριση των Δημοτικών Τελών


 
Θέλοντας να πληροφορήσω τους συμπολίτες σχετικά με την Είσπραξη και Διαχείριση των Δημοτικών Τελών, για να γνωρίζουν και τι πληρώνουν και που πάνε τα χρήματα αυτά, παραθέτω τα παρακάτω:
Τα έσοδα για Δημοτικά Τέλη εισπράττονται απευθείας από την ΔΕΗ, μέσω της εξόφλησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και υπολογίζονται με συντελεστές. Είναι δε ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα της οικίας μας ή και του καταστήματος ή επιχείρησης που μας ανήκουν ή κατοικούμε, αλλά και ανάλογα με την χρήση που γίνεται, αφού συνήθως υπάρχουν άλλοι συντελεστές για τις οικίες και άλλοι για τα καταστήματα κλπ. Από τα χρήματα αυτά η ΔΕΗ παρακρατεί απευθείας όλα τα οφειλόμενα για τον Δημοτικό Φωτισμό και αποδίδει τα υπόλοιπα στους Δήμους.
Οι συντελεστές αυτοί καθορίζονται με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των Δήμων και σύμφωνα με τον νόμο, τα έσοδα που θα προκύπτουν θα πρέπει να είναι αυστηρώς ανάλογα με τις δαπάνες τις οποίες πραγματοποιεί ο Δήμος για καθαριότητα και για δημοτικό φωτισμό σε κάθε δημοτική ή τοπική κοινότητα ξεχωριστά. Δηλαδή δεν πρέπει να εισπράττουν ούτε παραπάνω (με μια μικρή απόκλιση που προβλέπει ο νόμος) αλλά, κυρίως, ούτε και λιγότερα Για αυτόν τον λόγο, αλλά και για λόγους διαφορετικής αντιμετώπισης από τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους, παρατηρούνται μεγάλες διαφορές από περιοχή σε περιοχή, όσον αφορά τα καταβαλλόμενα δημοτικά τέλη. Αυτή η διαφοροποίηση δεν απαγορεύεται από τον νόμο, αρκεί να αποδεικνύεται με πραγματικά στοιχεία ότι υπάρχει αναλογικότητα και στα έξοδα που γίνονται και δεν επιβαρύνονται πχ. οι κάτοικοι της Ηγουμενίτσας με επιπλέον έξοδα τα οποία θα έπρεπε να εισπράττονται από άλλη περιοχή του Δήμου.
Τα Δημοτικά Τέλη δεν προβλέπεται όμως μόνο να αυξάνονται αλλά και να μειώνονται αφού είναι συνάρτηση των εξόδων. Μείωση των εξόδων ή ορθότερη διαχείριση πρέπει να σημαίνει και μείωση των συντελεστών και άρα και των χρημάτων που πληρώνουμε.
Όλα τα έσοδα των Δήμων έχουν συγκεκριμένους διακριτούς κωδικούς (κωδικός 20-7 για τα τέλη καθαριότητας – ηλεκτροφωτισμού), στους οποίους πρέπει να πιστώνονται τα χρήματα που εισπράττονται, και πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και ανταποδοτικά για τον σκοπό για τον οποίο εισπράττονται. Απαγορεύεται και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση έσοδα που αφορούν δημοτικά τέλη να διατίθενται για άλλους σκοπούς. Ο σκοπός ο οποίος διατίθενται αφορά, εκτός της καταβολής στην ΔΕΗ χρημάτων για δημοτικό φωτισμό, και τη συντήρηση του ηλεκτρικού δικτύου αλλά και την καθαριότητα η οποία περιλαμβάνει αποκομιδή απορριμμάτων, συντήρηση & καύσιμα οχημάτων, προμήθεια κάδων, προμήθεια λαμπτήρων, αμοιβές ηλεκτρολόγων, έξοδα ΧΥΤΑ, αλλά και την μισθοδοσία του προσωπικού που απασχολείται τόσο στην καθαριότητα όσο και στον ηλεκτροφωτισμό.
Οι Δήμοι θα πρέπει να πάψουν να είναι επαίτες της Κεντρικής Διοίκησης, να διαχειριστούν με σύνεση τα έσοδα που εισπράττουν από τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη (αλλά και από τα ανταποδοτικά επίσης, τέλη ύδρευσης) και να νοικοκυρέψουν τα έξοδα που κάνουν. Πρέπει ακόμη να προχωρήσουν στην δίκαιη κατανομή των χρημάτων που εισπράττουν από τους δημότες, με ανάλογες τροποποιήσεις των υφιστάμενων συντελεστών. Όταν βέβαια μιλάμε για Διαχείριση και Διοίκηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει αν κρατάμε και μικρό καλάθι.
Σταύρος Κωσταράς: Είσπραξη και Διαχείριση των Δημοτικών Τελών Σταύρος Κωσταράς: Είσπραξη και Διαχείριση των Δημοτικών Τελών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 29, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.