Γιατί όχι πληρέστερη ενημέρωση; - Του Σταύρου Κωσταρά


‘Όπως συνήθως ο Δήμος Σουλίου πρωτοπορεί σε σχέση με τους άλλους Δήμους του νομού μας και προβαίνει σε δημόσια ανακοίνωση και δια μέσου του τύπου των θεμάτων των συνεδριάσεων της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου!
Θα ήθελα βέβαια μια πιο λεπτομερή περιγραφή των θεμάτων που θα συζητηθούν, αλλά και από μόνη της η ανακοίνωση βαίνει προς τον σωστό δρόμο της κοινοποίησης των θεμάτων που αφορούν πολλούς από τους δημότες, και θα έπρεπε να γίνεται από όλους τους Δήμους!!
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι αποφάσεις των οικονομικών επιτροπών των Δήμων είναι εξίσου σημαντικές, και κάποιες φορές πιο σημαντικές, από τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, και οι συζητήσεις για τα θέματα τα οποία πρόκειται να συζητηθούν σε κάθε συνεδρίαση, θα πρέπει να γίνονται δημόσια σε χώρους όπου ο καθένας μας θα έχει τη δυνατότητα να τις παρακολουθήσει!!
Συνήθως όμως γίνονται σε γραφεία δημάρχων, εν κρυπτώ θα έλεγα, χωρίς να έχει κάποιος την δυνατότητα να τις παρακολουθήσει, αν τυχόν βέβαια έχει ενημερωθεί για τις συνεδριάσεις, εν αντιθέσει με την ισχύουσα νομοθεσία η οποία για τις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής προβλέπει δημόσια συνεδρίαση και όχι π.χ συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής η οποία θα γίνει την 27η Απριλίου 2016 ημέρα Τετάρτη και ώρα 13:00 στο γραφείο Δημάρχου στο Δημαρχείο, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα Δήμου του νομού μας!.
Αλλά θα μου πείτε και οι ανακοινώσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, σχετικά με τα θέματα τα οποία πρόκειται να συζητηθούν σε ικανοποιούν?
Σε καμιά περίπτωση. Πρόκειται συνήθως για λιτές περιγραφές των θεμάτων από τις οποία τις περισσότερες φορές κανείς δεν κατανοεί την σοβαρότητα ενός θέματος, και απομένει σε κάποιους μυημένους ή καλά πληροφορημένους να γνωρίζουν τι ακριβώς αφορά το θέμα προς συζήτηση, αλλά και ποιους επηρεάζει.
 
Θα θέσω παρακάτω μερικά παραδείγματα από ανακοινώσεις θεμάτων που επρόκειτο να συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο Δήμου μας:
- Λήψη απόφασης για ελεγχόμενη στάθμευση και αξιολόγηση της προτεινόμενης πρότασης για τη χωροθέτηση θέσεων
- Επί αιτήματος εταιρείας cosmote για ανανέωση σύμβασης μίσθωσης
- Έκφραση γνώμης για προτεινόμενες μεταβολές σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχολικού έτους 2016-17
-Σχετικά με τη λύση από κοινού και αζημίως της υπ’ αριθμ. 21729/11-9-2015 σύμβασης μεταξύ της ΕΝΑΚΤ Περιβαλλοντική – Ενεργειακή Α.Ε. και του Δήμου Ηγουμενίτσας
- Επανασύσταση ή μη Δημοτικής Αστυνομίας.
- Έγκριση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού ανταποδοτικού χαρακτήρα.
 
Αυτά τα λίγα παραδείγματα θα μνημονεύσω, αν και είναι πάμπολλα αυτά που θα μπορούσε να ανασύρει κάποιος! 
Και τι καταλαβαίνει κάποιος μη μυημένος από αυτά? 
Απολύτως τίποτα θα έλεγα!! 
Είναι δηλαδή τόσο κουραστικό να προβούν τα αρμόδια όργανα των Δήμων, υπό τις εντολές τους αρμόδιου προέδρου, σε μια πιο λεπτομερή περιγραφή των θεμάτων, ώστε ο καθένας να καταλαβαίνει περί τίνος πρόκειται?
 
Εγώ βέβαια θα προχωρούσα ακόμη παραπέρα ζητώντας την ανάρτηση των σχετικών εισηγήσεων στις ιστοσελίδε των Δήμων, άσχετα αν αυτό προβλέπεται η όχι από την ισχύουσα νομοθεσία! Στα πλαίσια της διαφάνειας όμως, και αφού δεν θεωρώ ότι υπάρχει τίποτα κρυφό ή μεμπτό ή επιλήψιμο, γιατί να μην γίνει και αυτό? Ποιος ο λόγος να μην γνωρίζουν οι πολίτες τι ακριβώς προτείνουν οι εισηγητές και οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τις αρχικές εισηγήσεις με τις τελικώς ληφθείσες αποφάσεις?

Όλα αυτά είναι τόσο απλό να γίνουν! 
Μια απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου αρκεί!! 
Αν βέβαια θέλουμε περισσότερη διαφάνεια και αν αντέχουμε κάποιες επιπλέον αντιδράσεις!! 
Στην δημοκρατία δεν υπάρχουν δυσεπίλυτα προβλήματα. Αρκεί να θέλουμε!
Γιατί όχι πληρέστερη ενημέρωση; - Του Σταύρου Κωσταρά Γιατί όχι πληρέστερη ενημέρωση; - Του Σταύρου Κωσταρά Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 05, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.