ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΩΝ




ΤΟΤΕ:

Η πρώτη του Μάη, είναι μέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη.

Είναι η καθιερωμένη επέτειος της αιματοβαμμένης εξέγερσης των εργατών του Σικάγου. Τον Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Εκείνη τη μέρα, 1η Μαΐου του 1886, 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Αυτό το Σάββατο του 1886, μια εργάσιμη μέρα, οι εργάτες, ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket.

Στη γύρω περιοχή, είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενες από 1350 άτομα, οπλισμένα με οπλοπολυβόλα οι οποίοι περίμεναν το σύνθημα για να δράσουν.

Κι ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση. Μια βόμβα έσκασε κοντά στους αστυνομικούς οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν και να χτυπούν τους συγκεντρωμένους χωρίς καμιά διάκριση. Είναι ακόμα άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων αφού πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τις επόμενες ημέρες, επίσημα μόνο οκτώ νεκροί αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές έχουν επαληθευτεί. Οκτώ συλληφθέντες διαδηλωτές δικάστηκαν, τέσσερις αυτών καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλος ένας αφαίρεσε μόνος τη ζωή του στην φυλακή. Η διεθνής προβολή αυτής της δίκης δημιούργησε τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως Εργατικής Γιορτής.

Η πρωτομαγιάτικη απεργία του 1886 είχε ως αποτέλεσμα 185.000 εργάτες να κερδίσουν το 8ωρο και τουλάχιστον 200.000 εργάτες να μειώσουν το χρόνο εργασία τους από τις 12 στις 10 και 9 ώρες. Σε πολλές επίσης περιοχές αναγνωρίστηκε η ημιαργία του Σαββάτου, ενώ αρκετές βιομηχανίες σταμάτησαν την κυριακάτικη εργασία. Ήταν λογικό, επομένως, να υιοθετηθεί στη συνέχεια η Πρωτομαγιά ως η παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης. Άρχισε δε να γιορτάζεται ως τέτοια από το 1890.

Πρωτομαγιά στην Ελλάδα

Το 1892 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα.

Το 1936 έχουμε τις αιματοβαμμένες απεργίες-διαδηλώσεις των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης .

Στην Καισαριανή την 1η Μαΐου 1944, η εργατική Πρωτομαγιά συνέπεσε με την άνανδρη εκτέλεση 200 Ελλήνων ανδρών από τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής. Έτσι, η Καισαριανή δεν εορτάζει μόνο την Εργατική Πρωτομαγιά όπως όλος ο υπόλοιπος ελεύθερος και δημοκρατικός κόσμος. Η ίδια ημέρα είναι ημέρα ιστορικής τιμής και μνήμης.

ΣΗΜΕΡΑ:

Σήμερα 130 χρόνια μετά, ο Εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς βρίσκει τους εργαζόμενους, τις λαϊκές οικογένειες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους νέους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, να παλεύουν και πάλι για τα αυτονόητα, αφού η Κυβέρνηση, Τρόικα , Τράπεζες και Κεφάλαιο, έχουν επιβάλλει με την βάρβαρη – αντιλαϊκή πολιτική τους Σύγχρονο Eργασιακό και Κοινωνικό Μεσαίωνα, Σύγχρονη σκλαβιά! Κυρίαρχος στόχος για το κεφάλαιο παραμένει η διατήρηση και η αύξηση της κερδοφορίας του, με την υποτίμηση της αξίας της εργατικής δύναμης, αλλάζοντας δραματικά το εργασιακό και κοινωνικό τοπίο.

Η Εξαθλίωση, η τραγική αύξηση των αυτοκτονιών, ο πολλαπλασιασμός των άστεγων και των νεόπτωχων, οι μισθοί και συντάξεις πείνας, τα τρομακτικά ποσοστά ανεργίας κυρίως στους νέους, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, οι σχέσεις εργασίας «λάστιχο», ο νόμος –έκτρωμα περί αξιολογήσεων, τα αβάσταχτα χαράτσια, η κλιμάκωση της Κρατικής Καταστολής, η ανησυχητική εξάπλωση της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, της φασιστικής ιδεολογίας, η προσπάθεια να καταστρατηγηθεί το δικαίωμα στην απεργία και στους αγώνες, είναι οι τραγικές συνέπειες, που ο λαός μας αλλά και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης και όλου του Πλανήτη,,βιώνουν. Το Δ.Σ. του Συλλόγου καλεί κάθε εργαζόμενη/εργαζόμενο στους Δήμους του νομού μας να τιμήσουν αυτή τη μέρα με απεργία, μαχητικές εκδηλώσεις και διαδηλώσεις και να παλέψουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τα φτωχά- λαϊκά στρώματα

ΓΙΑ:
  • Την ανατροπή των βάρβαρων– αντιλαϊκών- αντεργατικών μέτρων που μας έχουν επιβάλλει Κυβέρνηση-Ε.Ε.- Δ.Ν.Τ.
  • Για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην Σταθερή και Μόνιμη εργασία για όλους και όλες, των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
  • Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις.
  • Τη διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών των Δήμων και του Κράτους και όχι βορά στα επιχειρησιακά συμφέροντα.
  • Σύγχρονη Δημόσια, Δωρεάν Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια.
  • Να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πολιτική, που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και η Χώρα.

Να μην τους αφήσουμε να μας κλέψουν τις ζωές μας, τον πλούτο που παράγουμε!

Να μην τους αφήσουμε να κλέψουν τα όνειρα των παιδιών μας!

Οργάνωση κι αγώνας για αξιοπρεπή δουλειά και ζωή!

Δεν υπάρχει λόγος η εργατική τάξη σήμερα να ζει στη φτώχεια, την ανεργία, να αντιμετωπίζει την πείνα, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να στερείται δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία

Το μέλλον της εργατικής τάξης δεν είναι η εκμετάλλευση και η καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Βασικό σύνθημα μας

"Εργαζόμενες/Εργαζόμενοι, Εργάτριες/Εργάτες, ξεσηκωθείτε!

Ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, για κοινωνική δικαιοσύνη και έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση!"».

ΟΙ ΕΞΕΡΓΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟΥ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ!

Kαλούμε όλους τους συναδέλφους των Ο.Τ.Α. Θεσπρωτίας να συμμετέχουν στην Απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσπρωτίας

Κυριακή 8-5-2016, στις 10.00 π.μ. στον Πεζόδρομο Ηγουμενίτσας.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΩΝ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΩΝ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 04, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.