Πρωτότυπη παιδαγωγική εργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη Μονή Γηρομερίου Θεσπρωτίας


 
 
Μια πρωτότυπη εργασία, που απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού, εκπόνησε το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη Μονή Γηρομερίου Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο του προγράμματος: 
"Δράσεις για τον πολιτισμό στην Εκπαίδευση: Ανάδειξη και αξιοποίηση στοιχείων μνημειακής αρχιτεκτονικής της Περιφέρειας Ηπείρου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση". 
 
Μέσα από την ξενάγηση του μοναχού "Θεόφιλου" (τ' όνομα είναι φανταστικό), δίνονται με απλό τρόπο, όλα τα ιστορικά και θρησκευτικά στοιχεία, που αφορούν στη Μονή. 
 
Μάλιστα δημιουργήθηκε και ψηφιακό βιβλίο εκπαιδευτικού, όπου καταγράφονται αναλυτικές επεξηγήσεις. Θεματικές ενότητες, όπως "ελάτε να μάθουμε, από πήρε το όνομά του το Μοναστήρι", "ο ιδρυτής της μονής", "ελάτε να μάθουμε πότε χτίστηκε το μοναστήρι", "η αρχιεκτονική της Μονής", "τι λέτε, το καθολικό έχει πάντοτε τη μορφή από τότε που κτίστηκε για πρώτη φορά;" κ.λπ., που συνοδεύονται με φωτογραφίες και σκίτσα, δίνουν με απλό τρόπο στο μαθητή το συνολικό περίγραμμα του Μοναστηριού. 
 
Κλείνει το εγχειρίδιο με δραστηριότητες και φύλλα εργασίας στην τάξη (ερωτήσεις κατανόησης πολλαπλών επιλογών, κρυπτόλεξο, πίνακας αντιστοίχισης, σωστή σειρά των λέξεων, περιήγηση στο Μοναστήρι). 
 
Να σημειωθεί ότι το εκπαιδευτικό υλικό για τη Μονή Γηρομερίου συνέγραψε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητής Γεώργιος Καψάλης, ενώ την επιμέλεια είχαν οι Αργύρος Γιαννέλος, Μαργαρίτα Καψάλη, Μεταξούλα Μανικάρου, Σταύρος Παπαδόπουλος. Επιστημονικός υπεύθυνος της εργασίας ήταν ο καθηγητής Χαράλαμπος Κωνσταντίνου. 
 
Πρωτότυπη παιδαγωγική εργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη Μονή Γηρομερίου Θεσπρωτίας  Πρωτότυπη παιδαγωγική εργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη Μονή Γηρομερίου Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 21, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.