Δραστηριότητες στα Στενά Αχέροντα (+ΒΙΝΤΕΟ)




Ο Φορέας Διαχείρισης με την έναρξη της θερινής περιόδου έχει εντατικοποιήσει τις εποπτεύσεις στην ευρύτερη περιοχή του Αχέροντα, καθώς η προστατευόμενη περιοχή των Στενών Αχέροντα συγκεντρώνει, ιδιαίτερα αυτή τη χρονική περίοδο, μεγάλο αριθμό επισκεπτών, που αναζητούν τη δυνατότητα αναψυχής μέσω της άσκησης δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού. Οι δραστηριότητες αυτές αφορούν κυρίως την Περιφερειακή Ζώνη Β4 Στενά Αχέροντα αλλά και την Ζώνη Α2 Στενά Αχέροντα, όπως αυτές περιγράφονται στην ΚΥΑ με αριθμό 36427 «Χαρακτηρισμός των χερσαίων, υδάτινων και θαλάσσιων περιοχών των Στενών και εκβολών των ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, του Έλους Καλοδικίου και της ευρύτερης περιοχής τους, ως Περιοχών Προστασίας της Φύσης και Περιφερειακών ζωνών» (ΦΕΚ 396/Δ’/17.09.2009).

Ειδικότερα στην Περιφερειακή Ζώνη Β4 ασκούνται δραστηριότητες όπως κανό –καγιάκ, ράφτινγκ, ιππασία, όπου κατά την άσκησή τους συντελούνται παρεμβάσεις με πρόχειρες κατασκευές υποστηρικτικών υποδομών (ξύλινη γέφυρα εντός της κοίτης του ποταμού, συρματόσχοινα στερεωμένα σε δένδρα για εναέριο πέρασμα της κοίτης, εκσκαφές, κλαδέματα πλατάνων κλπ), όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που ακολουθούν, χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές (ασφάλειας, υγιεινής κλπ). Οι παρεμβάσεις αυτές δεν είναι συμβατές με τους κανόνες της περιβαλλοντικής νομοθεσίας (Μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, Τεχνικές μελέτες κλπ), με την προχειρότητα που έχουν κατασκευαστεί θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επισκεπτών και προκαλούν αισθητική υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος από τη μια, ενώ από την άλλη δεν έχει ζητηθεί η έκφραση γνώμης από το Φορέα Διαχείρισης. Είναι αναγκαίο να αναφερθεί ότι η περιοχή εντάσσεται σε οριοθετημένη ζώνη ασφάλειας για τον περιορισμό και την εξάλειψη του επιβλαβούς οργανισμού Ceratocystis fibriata f.sp. Platani που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, στην οποία απαγορεύονται ενέργειες ή ανθρώπινες δραστηριότητες που συμβάλλουν στην διάδοση του συγκεκριμένου μύκητα.

Ακόμη σε παραποτάμια έκταση εντός της Περιφερειακής Ζώνης Β4 Στενά Αχέροντα έχει καταγραφεί σταβλισμός αλόγων, παρότι η μόνη επιτρεπόμενη δραστηριότητα, σχετική με την κτηνοτροφία και το σταβλισμό ζώων, είναι: «Η επισκευή, συντήρηση και επέκταση των νομίμως υφιστάμενων κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων (ελεύθερης βοσκής), για λόγους υγιεινής, ασφάλειας, εξοικονόμησης νερού, ενέργειας και εκσυγχρονισμού των».

Τέλος, άλλες μη επιτρεπόμενες δραστηριότητες όπως κατασκήνωση, φωτιές - ψησταριές εντός της Ζώνης Προστασίας Α2. Στενά Αχέροντα καταγράφονται κάθε χρόνο στην περιοχή.

Εικ.1 Κατασκευή υποστήριξης εναέριου περάσματος

Εικ.2 Πρόχειρη ξύλινη γέφυρα

Εικ.3  Εναέριο πέρασμα

Εικ.4  Σταβλισμός αλόγων

Εικ.5   Διαμόρφωση για πρόσβαση στην κοίτη

Εικ.6   Κομμένα κλαδιά πλατάνου

video

Δραστηριότητες στα Στενά Αχέροντα (+ΒΙΝΤΕΟ) Δραστηριότητες στα Στενά Αχέροντα (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουλίου 21, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.