Επιτακτική ανάγκη η απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος ημερήσια φροντίδα ανήμπορων ηλικιωμένων - Του Πέτρου Μίντζα



Τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) είναι μονάδες ημερήσιας φιλοξενίας ηλικιωμένων που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες – άνοια κ.λ.π.) των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει εργάζεται η αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στη φροντίδα τους.

Λειτουργούν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους σε καθημερινή βάση και μπορούν να φιλοξενούν ηλικιωμένους για μικρό χρονικό διάστημα της ημέρας παρέχοντας τους υπηρεσίες φροντίδας όπως: ατομική υγιεινή, νοσηλευτική και ψυχαγωγία.

Στον δικό μας Δήμο λειτουργούν δύο κέντρα, ένα στο Φιλιάτι και ένα στη Σαγιάδα.

Η κοινωνική αναλγησία από την πολιτεία που δεν νοεί για άλλη μια φορά να καταλάβει ότι οι εργαζόμενοι που προσφέρουν ανελλιπώς τις υπηρεσίες τους, είναι άνθρωποι, είναι εργαζόμενοι και όχι είλωτες, με οικογένειες και υποχρεώσεις, οδήγησε τους εργαζόμενους του προγράμματος σε απελπισία, διότι παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιανουάριο του 2015.

Δεν γνωρίζω για ποιο λόγο οι εργαζόμενοι στα δύο Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) παραμένουν 18 μήνες απλήρωτοι.

Πληροφορίες λένε ότι τα λεφτά υπάρχουν στο λογαριασμό της Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου (ΔΕΥΑΦ) που είναι ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος, αλλά λόγω των φορολογικών εκκρεμοτήτων δεν της χορηγούν φορολογική ενημερότητα, με συνέπεια να μην μπορεί να καταβάλλει στους εργαζόμενους τους μισθούς που τους οφείλει, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Είναι κοινή πεποίθηση όλων, πως είναι απολύτως επιτακτική η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας για την απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος.

Ειδικά, δε στη σημερινή συγκυρία του Μνημονίου, που όλα δείχνουν πως αυξάνονται καθημερινά οι κοινωνικές ανάγκες για την ύπαρξη προγραμμάτων ανοιχτών δομών περίθαλψης, η ανάγκη της συνέχισής του προγράμματος είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε.

Η Δημοτική Αρχή και η Διοίκηση της ΔΕΥΑΦ, που δεν είναι άμοιρες ευθυνών για αυτή την κατάσταση, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δείξουν εμπράκτως το ενδιαφέρον τους και τη βούληση τους για την απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος, ασκώντας πίεση προς την κεντρική εξουσία προκειμένου να βρεθεί τρόπος να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους του προγράμματος, οι οποίοι εκτελούν τα καθήκοντά τους με υποδειγματικό τρόπο

παρ’ ότι δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ εδώ και περισσότερο από ενάμιση χρόνο.

Η Δημοτική Αρχή και η Διοίκηση της (ΔΕΥΑΦ), θα πρέπει τώρα

να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να δώσουν λύση, άμεσα, εδώ και τώρα.

Ήδη έχουν καθυστερήσει, οι Δημότες περιμένουν λύση.

Οι ευθύνες είναι μεγάλες ας τις αναλογιστούν όλοι οι υπεύθυνοι πριν να είναι αργά!

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Επιτακτική ανάγκη η απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος ημερήσια φροντίδα ανήμπορων ηλικιωμένων - Του Πέτρου Μίντζα Επιτακτική ανάγκη η απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος ημερήσια φροντίδα ανήμπορων ηλικιωμένων - Του Πέτρου Μίντζα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 13, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.