Logistics: Ο τομέας που κερδίζει τα πάντα από τα έργα και τις εξελίξεις καλείται να ηγηθεί και να φέρει επενδύσεις

 
 
Συνεχίζεται το Αφιέρωμα του ypodomes.com για τις εξελίξεις στα μεγάλα έργα, μεταφορές και αποκρατικοποιήσεις...

Ο τομέας των logistics και γενικά της εφοδιαστικής αλυσίδας μπορεί να αποτελέσει ένα από οχήματα για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αφού οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι τεράστιες.

Η ολοκλήρωση των βασικών υποδομών που έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί τα επόμενα 2 χρόνια δίνει στον κλάδο ισχυρά εργαλεία ανάπτυξης. Στις οδικές μεταφορές μέχρι το τέλος του 2017 θα έχουμε ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο δίκτυο αυτοκινητόδρομων που θα καλύπτει στο μεγαλύτερο μέρος του την Ηπειρωτική Ελλάδα και την άνετη σύνδεση της με τις γειτονικές χώρες.

Στις σιδηροδρομικές μεταφορές μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί ο βασικός άξονας από την Αθήνα μέχρι την Ειδομένη, ανοίγοντας πολύ μεγάλες ευκαιρίας στη διακίνηση εμπορευμάτων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει πλέον να αντιμετωπίσει δύο ισχυρούς ανταγωνιστές, την Goldair (όπου συμμετέχει και η Αυστριακή εταιρεία Σιδηροδρόμων ΟΒΒ) και την PEARL (όπου την ελέγχει η Κινεζική COSCO) ενώ είναι άγνωστο αν και άλλοι διεθνείς παίκτες θα θελήσουν να εισέλθουν στην Ελληνική Αγορά.

Στις θαλάσσιες μεταφορές δεν έχουμε αλλαγές άλλα έχουμε ένα σταθερό παραδοσιακό παίκτη, που είναι οι Ελληνικές και όχι μόνο ναυτιλιακές εταιρείες.

Τα περιθώρια ανάπτυξης που έχει η χώρα μας είναι πολύ μεγάλα αν σκεφτούμε την ραγδαία ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά και την αναμενόμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τα εμπορευματοκιβώτια να είναι το ζητούμενο. Μέχρι το 2014 τα λιμάνια της Μεσογείου διαχειρίζονταν το 9% της παγκόσμιας μεταφοράς εμπορευμάτων, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 48% της ευρωπαϊκής αγοράς και που σήμερα θα είναι προφανώς μεγαλύτερο. Να θυμηθούμε ότι το 2009 ο Πειραιάς διακινούσε 660.000 εμπορευματοκιβώτια με τον αριθμό αυτό φέτος να εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί στα 4 εκατομμύρια.

Ο μεγάλος στόχος της χώρας είναι προφανής: η ανάδειξη της Ελλάδας σε ανταγωνιστικό και ποιοτικό διαμετακομιστικό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης και πλήρη ανάπτυξη του Συστήματος Εμπορευματικών Μεταφορών και Logistics. Τα κέρδη αναμένονται μεγάλα και οι παγκόσμιοι παίκτες έχουν στραμμένα τα βλέμματα τους στη χώρα βλέποντας τα περιθώρια ανάπτυξης.

Μεγάλο ρόλο σε αυτό θα παίξει και το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο στην Αττική αλλά και τα άλλα που προγραμματίζονται με σημαντικότερα εκείνα της Θεσσαλονίκης και της Ηγουμενίτσας.

Ο χώρος των logistics που ουσιαστικά αναδεικνύεται από την στρατηγική ανάπτυξης των μεταφορών της χώρας φαίνεται ότι θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος τα επόμενα χρόνια και τα οφέλη για την πραγματική οικονομία θα τα διαπιστώσουμε βλέποντας τη γεωμετρική άνοδο στις μεταφορές. Το πως θα συνεχιστεί θα έχει να κάνει και με την εθνική πολιτική στο θέμα η οποία σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις κινείται ως εξής:

-η εφοδιαστική αλυσίδα θα πρέπει να αναπτυχθεί και να βοηθήσει ταυτόχρονα υποστηρικτικά την ανάπτυξη υπόλοιπων τομέων της οικονομίας

-τη δρομολόγηση πρωτοβουλιών, για τη βελτίωση της οργάνωσης της Εφοδιαστικής και της συνεργασίας των συναρμόδιων δημοσίων αρχών και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, με στόχο τη μείωση του κόστους ανά μονάδα προϊόντος και, κατ' επέκταση, την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας

-τη σύνταξη προτάσεων για την κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας,

-τη σύνταξη γνωμοδοτήσεων προς τους αρμόδιους Υπουργούς

-την εκπόνηση Ετήσιου Πλάνου με συγκεκριμένες προτεραιότητες ενεργειών

-τη διατύπωση προτάσεων για περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση των υφιστάμενων μεταφορικών υποδομών,

-την εξέταση κινήτρων για επενδύσεις σε καινοτόμες και "πράσινες" δράσεις στην Εφοδιαστική.

Επίσης αναμένονται δράσεις-παρεμβάσεις για την εφοδιαστική αλυσίδα, που περιλαμβάνουν δράσεις όπως: Ενίσχυση δράσεων πιστοποίησης εταιρειών logistics βάσει διεθνών προτύπων, ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών, ενίσχυση της ηλεκτρονικής ροής πληροφοριών logistics μεταξύ των εμπλεκόμενων στα logistics, ανάπτυξη κέντρων AGROLOGISTICS, προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στην Εφοδιαστική Αλυσίδα, παρατηρητήριο Logistics και εθνική δομή στήριξης εξωστρέφειας.
Logistics: Ο τομέας που κερδίζει τα πάντα από τα έργα και τις εξελίξεις καλείται να ηγηθεί και να φέρει επενδύσεις  Logistics: Ο τομέας που κερδίζει τα πάντα από τα έργα και τις εξελίξεις καλείται να ηγηθεί και να φέρει επενδύσεις Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Σεπτεμβρίου 11, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.