Το Καραβάνι της Αλληλεγγύης αύριο στην Ηγουμενίτσα

 

 
Στις 18 Οκτώβρη θα φτάσει με πλοίο στην Ηγουμενίτσα μια ομάδα διαφορετική από τις άλλες.
Θα την αποτελούν οι αλληλέγγυοι Γάλλοι φίλοι μας που με οχήματα φορτωμένα με παραϊατρικό υλικό, ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης θα κατευθυνθούν προς τα ελληνικά κοινωνικά ιατρεία αλληλεγγύης και σε δομές υποδοχής προσφύγων.
Η άφιξη στην Ελλάδα και η συνάντηση με κινητοποιημένους Ελληνες πολίτες θα είναι η ολοκλήρωση ενός δεκαπενθήμερου αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό που έχει ξεκινήσει στη Γαλλία από το τέλος Σεπτέμβρη. 

Η ιδέα γεννήθηκε πριν από ακριβώς έναν χρόνο, μερικές μέρες μετά την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου.
«Τότε ήταν απλά ένα όνειρο», σχολιάζει ο Πασκάλ Φρανσέ, μέλος της Επιτροπής Αλήθειας για το ελληνικό χρέος, για να προσθέσει αμέσως: «Τα όνειρα είναι αυτά που μας επιτρέπουν να ζούμε».

Η μετάβαση από το όνειρο στο «Καραβάνι έμπρακτης αλληλεγγύης για την Υγεία 2016» έδωσε τη δυνατότητα σε εκατοντάδες Γάλλους φίλους μας να κινητοποιηθούν και σε περίπου 25 τοπικές επιτροπές αλληλεγγύης από όλη τη Γαλλία να συναντηθούν και να συνθέσουν τις διαφορετικές ευαισθησίες τους σε μια κοινή προσπάθεια.
Το εγχείρημα αυτό δίνει σε διεθνιστικό επίπεδο ψυχή και νόημα στη φράση «κανείς μόνος του στην κρίση» και θέλει να τονίσει πως σε μια ευρωπαϊκή ήπειρο που πλήττεται από τη λιτότητα οι λαοί της πρέπει να δώσουν το χέρι σε κοινούς αγώνες για την ανατροπή της.
Ωστόσο, προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η αξιοπρεπής επιβίωση και η διατήρηση της ικανότητας για αντίσταση και σκέψη, κάτι που είχε ήδη επισημάνει ο Αμερικανός συγγραφέας Τζακ Λόντον το 1901.
Και γαλλικά προβλήματα
Οι διαδοχικές παρεμβάσεις των σοσιαλδημοκρατικών και δεξιών κυβερνήσεων έχουν κατακρημνίσει το γαλλικό σύστημα Υγείας από την 1η στη 12η θέση παγκοσμίως μέσα σε μια δεκαπενταετία.
Μόνο για το 2017 αναγγέλλεται η κατάργηση 22.000 θέσεων εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ υπολογίζεται πως περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού δεν χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες Υγείας όταν τις έχει ανάγκη, για κοινωνικούς και άλλους λόγους. 

Το «Καραβάνι» απευθύνεται λοιπόν και σε γαλλικά προβλήματα.
Στο πλαίσιο του «Καραβανιού Αλληλεγγύης» έχουν γίνει μέχρι σήμερα στη Γαλλία πολλές εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό με ομιλίες, συζητήσεις, προβολές ταινιών, αλληλέγγυο φαγοπότι, μουσικό πρόγραμμα και διακίνηση ενημερωτικού υλικού.
Ας αναφερθεί και η πρόσφατη έκδοση στα γαλλικά του βιβλίου «Αυτοδιαχειριζόμενα ελληνικά κοινωνικά ιατρεία» στο Παρίσι.
Ολα αυτά σε μια στιγμή που το ελληνικό ζήτημα δεν απασχολεί πια τη γαλλική επικαιρότητα. 

Υστερα από στάσεις σε διάφορες πόλεις, τα οχήματα των αλληλέγγυων θα συγκλίνουν το Σάββατο 15 Οκτώβρη στην πόλη Λιόν, τελικό σταθμό στη Γαλλία.
Εκεί θα γίνει οκτάωρη εκδήλωση όπου θα μιλήσουν ο Ερίκ Τουσέν και ο ακαδημαϊκός και μέλος της ΛΑ.Ε. Στάθης Κουβελάκης.
Θα υπάρξει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την Κατερίνα Φωτεινάκη.
Στην Ελλάδα θα γίνουν σταθμοί σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Βόλο και άλλες πόλεις.

Το Καραβάνι της Αλληλεγγύης αύριο στην Ηγουμενίτσα  Το Καραβάνι της Αλληλεγγύης αύριο στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 17, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.