Η Λαϊκή Συσπείρωση Σουλίου για το Οικοτροφείο Παραμυθιάς





Στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας «Θεσπρωτών Διαβούλευση» ο συντάκτης της στήλης «Θεσπρωτικά- Πολιτικά- Παραπολιτικά- Κοινωνικά» αναρωτιέται ποια είναι η πρόταση αξιοποίησης του Οικοτροφείου Παραμυθιάς από την πλευρά της Δημάρχου Σουλίου που αιτείται με επιφυλάξεις την παραχώρησή του στο Δήμο.

Για να συμβάλλουμε στην συζήτηση επί του συγκεκριμένου προβληματισμού να υπενθυμίσουμε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση (τότε με το όνομα «Δημοτική Συνεργασία») ήδη από τις 2/12/2004 ζήτησε ως αντιπολίτευση τη συζήτηση 3 θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα εκ των οποίων ήταν η αξιοποίηση του Οικοτροφείου μέσω της κατασκευής Γηροκομείου (τα άλλα 2 αφορούσαν στο κληροδότημα Ρίγγα και στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης).

Το θέμα συζητήθηκε, υπερψηφίστηκε και εξουσιοδοτήθηκε ο τότε Δήμαρχος του «Καποδιστριακού» Δήμου Παραμυθιάς να επισκεφτεί και να μεταφέρει την απόφαση στον Μητροπολίτη.

Ο Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι η Μητρόπολη δεν παραχωρεί το κτίριο και έκτοτε η Δημοτική αρχή δεν έχει προβεί σε καμία άλλη ενέργεια, παρότι η απόφαση έβαζε ζήτημα διεκδίκησης του χώρου.

Παρακάτω παραθέτουμε το απόσπασμα που αφορά στην αξιοποίηση του Οικοτροφείου με βάση την πρόταση που καταθέσαμε και υπερψηφίστηκε:

«Κατασκευή Δημοτικού Γηροκομείου» - Πρόταση:

Όλο και πιο έντονα, τα τελευταία χρόνια, μπαίνει το ζήτημα ίδρυσης και κατασκευής γηροκομείου στην Παραμυθιά. Η πληρότητα των γηροκομείων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών αλλά και τα μηνύματα που έρχονται από όλη την περιοχή μας αναδεικνύουν την αναγκαιότητα αυτή. Οι ηλικιωμένοι της περιοχής μας έχουν ανάγκη ενός ιδρύματος τέτοιου, κοντά στην περιοχή τους. Το ζήτημα αυτό είναι σοβαρό. Έχομε υποχρέωση ν’ αναδείξουμε το κοινωνικό μας χρέος.

Να σπάσουμε το σκληρό κοινωνικό πρόσωπο της σημερινής πραγματικότητας. Να δώσουμε στα τελευταία χρόνια της ζωής των ηλικιωμένων, αυτό που έχουν ανάγκη, την ηρεμία και την ζεστασιά, απαλλάσσοντας τους από τ’ αδιέξοδα που τους φέρνει η ηλικία. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τους στερήσει αυτό που δικαιούνται από την κοινωνία. Πρέπει ν’ αποφασίσουμε για την ίδρυση δημοτικού γηροκομείου. Προτείνουμε ως καταλληλότερη θέση το παλιό οικοτροφείο. Με την ανακατασκευή του λύνεται το κτιριακό πρόβλημα, χωρίς τεράστια έξοδα. Η θέση του είναι τέτοια που οι ηλικιωμένοι θα νιώθουν κοντά στους συνανθρώπους τους και καθόλου απομονωμένοι.

Είναι γνωστό ότι η Ι. Μητρόπολη αντιδρά στην παραχώρηση του χώρου και του κτιρίου του οικοτροφείου προς τον Δήμο μας. Καμία λογική σκέψη όμως δεν αποδέχεται να βλέπει, έναν τέτοιο πολύτιμο χώρο για κοινωνικούς σκοπούς, να καταστρέφεται και να στοιχειώνεται από την φύση. Καμία οικονομική αξία του χώρου, δεν πρέπει να στερεί από τους πολίτες του Δήμου μας την αξιοποίησή του για κοινωνικούς σκοπούς.

Η Ι. Μητρόπολη πρέπει από μόνη της, από το χρέος της αποστολή της, να κάνει την κίνηση παραχώρησης προς στον Δήμο. Εμείς σαν δημοτική αρχή δεν πρέπει να παραιτηθούμε από μια τέτοια προσπάθεια.

Στο κάτω - κάτω έχομε το δικαίωμα να τον διεκδικήσουμε, αφού ο χώρος αυτός παραχωρήθηκε από τον Δήμο στην Ι. Μητρόπολη για να κατασκευασθεί το οικοτροφείο, όπως και έγινε, με τα χρήματα του λαού. Σήμερα εκλείπουν οι λόγοι λειτουργίας οικοτροφείου και λογικό είναι να καλυφθούν στον χώρο αυτό νέες ανάγκες.

Άμεσα λοιπόν ο κ. Δήμαρχος επισκέπτεται τον κ.κ. Μητροπολίτη και μεταφέρει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Θεωρούμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Σε περίπτωση άρνησης πρέπει ν’ ακολουθηθεί κάθε νόμιμη προσπάθεια αλλά και κάθε λαϊκή διεκδίκηση από τους φορείς του Δήμου μας. 
Οι υπογράφοντες
- Δημήτριος Χρήστου
- Αριστείδης Μαρέτας
- Ελένη Χρήστου
- Αριστοτέλης Ζήκος
- Παναγιώτης Παππάς
- Κων/νος Δούγιας


 
Η Λαϊκή Συσπείρωση Σουλίου για το Οικοτροφείο Παραμυθιάς Η Λαϊκή Συσπείρωση Σουλίου για το Οικοτροφείο Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 17, 2017 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.