Δεύτερη θέση στο διαγωνισμό ρομποτικής για το 2ο Ολοήμερο Δημοτικό Φιλιατών



Τη δεύτερη θέση του διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα κατέλαβε σήμερα το 2ο Δημοτικό σχολείο Φιλιατών το οποίο ισοβάθμισε με το Αρσάκειο Ιωαννίνων, ενώ την πρώτη θέση κατέλαβε το 17ο Δημοτικό σχολείο Ιωαννίνων. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 11 Σχολεία από την Περιφέρεια Ηπείρου και οι δύο πρώτοι (εν προκειμένω 3) θα ταξιδέψουν το επόμενο Σάββατο 18 Μαρτίου στην Αθήνα για να λάβουν μέρος στην Πανελλήνια Φάση του Διαγωνισμού.

O διαγωνισμός διοργανώνεται από την WRO Hellas για 3η συνεχή χρονιά, με Στρατηγικό Συνεργάτη την COSMOTE. Ο φετινός διαγωνισμός είχε θέμα «Οχήματα και μεταφορές του αύριο», απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθητές/τριες Δημοτικού.

Το project που δημιούργησε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατών:

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ-ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ
2ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΤΑΞΗ ΣΤ΄
ΟΜΑΔΑ: ROBOT RESCUERS

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Πολλές φορές στην καθημερινή μας ζωή, μέσα από την επικαιρότητα γινόμαστε αποδέκτες πληροφοριών σχετικά με ατυχήματα ανθρώπων και ιδιαίτερα εργαζομένων, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε επικίνδυνες εργασίες και κάτω από αντίξοες συνθήκες σε δύσβατα μέρη που καθιστούν την μεταφορά τους σε οργανωμένη δομή υγείας δύσκολη έως ακατόρθωτη, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να φτάνουμε και στην απώλεια ανθρώπινης ζωής. Έτσι λοιπόν, μιας και η περιοχή μας (Θεσπρωτία) είναι σε όλα της σχεδόν τα σημεία ορεινή και δύσβατη, σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε ένα αυτοματοποιημένο όχημα, το οποίο όχι μόνο θα κινείται στο έδαφος, ακόμα και σε δύσκολους δρόμους, αλλά θα μπορεί και να πετάει, σε χαμηλά ύψη, φτάνοντας έγκαιρα στο σημείο που βρίσκεται κάποιος τραυματίας.

ΣΕΝΑΡΙΟ

Ένα συνεργείο εργατών βρίσκεται σε ένα βουνό, με σκοπό να κατασκευάσει μία ανεμογεννήτρια, στην οποία είχε προκληθεί βλάβη λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. Τελειώνοντας την επισκευή, ένας εργάτης, από απροσεξία, πέφτει σε μια χαράδρα και τραυματίζεται. Ο συνάδελφός του ειδοποιεί για το περιστατικό το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, το οποίο στέλνει για τη διάσωσή του το αυτοματοποιημένο όχημα robot rescuer. Το όχημα θα καταφέρει να φτάσει έγκαιρα στο σημείο που βρίσκεται ο εργάτης περνώντας τα εμπόδια που θα συναντήσει στο δρόμο εξαιτίας της κακοκαιρίας και πετώντας έπειτα για να βρεθεί στο ακριβές σημείο που βρίσκεται ο εργάτης και να τον σώσει.

ΟΧΗΜΑ ROBOT RESCUER

Το όχημα που έχουμε δημιουργήσει έχει αρκετά πλεονεκτήματα. Αρχικά είναι αυτόματο, κινείται δηλαδή με εντολές που δέχεται από απόσταση. Επίσης έχει τη δυνατότητα να σταματάει όταν βλέπει κάποιο εμπόδιο χάρη στον αισθητήρα που διαθέτει. Τέλος το μέγεθός του και το βάρος του είναι τέτοιο, ώστε να μπορεί να κινείται σε δύσβατα μέρη, αλλά και να πραγματοποιεί χαμηλές πτήσεις.

ΜΑΚΕΤΑ

Έχουμε κατασκευάσει μια μακέτα, η οποία περιλαμβάνει ενδεικτικά ένα νοσοκομείο, μία αστική περιοχή, ένα αγρόκτημα, ένα δάσος, δύο βουνά, στο ένα εκ των οποίων έχουμε φτιάξει και τοποθετήσει μία ανεμογεννήτρια, ένα ποτάμι και ένα δρόμο, ο οποίος οδηγεί στα βουνά και έχει κλείσει σε κάποιο σημείο από δέντρα που έπεσαν λόγω κακοκαιρίας.

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ROBOT RESCUER

Το robot rescuer λειτουργεί με εντολές που δέχεται από το πρόγραμμα scratch. Για να κινηθεί τοποθετούμε τον κέρσορα και επιλέγουμε την πράσινη σημαιούλα που βρίσκεται πάνω δεξιά στην οθόνη. Στη συνέχεια σταματάει όταν συναντήσει τα πεσμένα δέντρα, έχοντας λειτουργήσει ο αισθητήρας και ανάβει μοβ λαμπάκι του Bluetooth, δείχνοντάς μας ότι έχει σταματήσει και γίνεται αλλαγή κινητήρα, καθώς θέλουμε να δώσουμε κίνηση στον έλικα, ώστε να πραγματοποιήσει πτήση και να κατευθυνθεί στο σημείο του γκρεμού που έχει εγκλωβιστεί ο εργάτης. Αφού αλλάξουμε τον ιμάντα πληκτρολογούμε το πλήκτρο space και αρχίζει να κινείται ο έλικας. Το όχημά μας πετάει και οι διασώστες παραλαμβάνουν τον εργάτη. Στη συνέχεια προσγειώνεται στο δρόμο, όπου σταματάει να κινείται ο έλικας και το λαμπάκι του Bluetooth, γίνεται κόκκινο. Έπειτα γίνεται αλλαγή του ιμάντα, δίνοντας κίνηση στους τροχούς. Το όχημα αρχίζει να κινείται ξανά πατώντας το πλήκτρo s. Τέλος φτάνει στο σημείο που βρίσκεται το νοσοκομείο

Η ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕ ΤΗ ΣΤ' ΤΑΞΗ ΤΟΥ 2ΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ: ΔΕΛΛΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ, ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ, ΜΙΧΑΛΗ ΕΛΕΝΗ, ΠΑΝΤΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΣΙΤΟΥΝΗ ΙΩΑΝΝΑ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΚΗΛΙΠΟΥΡΑ ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ; ΔΗΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


 
Δεύτερη θέση στο διαγωνισμό ρομποτικής για το 2ο Ολοήμερο Δημοτικό Φιλιατών Δεύτερη θέση στο διαγωνισμό ρομποτικής για το 2ο Ολοήμερο Δημοτικό Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 05, 2017 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.