Εγκατάσταση σεισμογράφου και ημερίδα σεισμολογίας στο 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας




Διεύρυνση των εκπαιδευτικών οριζόντων -ιδιαίτερα των Φυσικών Επιστημών- προοιωνίζει ο Σεισμογράφος που θα εγκατασταθεί την Τετάρτη 8 Μαρτίου στο 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας. Το σχολείο, συμμετείχε σε πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό και, μετά την αξιολόγηση του πλήθους και της ποιότητας των εκπαιδευτικών του δράσεων, βρέθηκε μεταξύ των 5 νικητών, λαμβάνοντας ως έπαθλο έναν υπερσύγχρονο σεισμογράφο. 
Οι δράσεις αυτές σχετίζονται με τη συμμετοχή του σχολείου στο πρόγραμμα σχολικής καινοτομίας «Inspiring Science Education» (ISE), το οποίο υλοποιείται υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και συντονίζεται σε εθνικό επίπεδο από την Ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης των Εκπαιδευτηρίων της Ελληνογερμανικής Αγωγής. 
Δράσεις όπως η πολλαπλή συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε διεθνή πλατφόρμα για το «Πείραμα του Ερατοσθένη», η εφαρμογή εκπαιδευτικών σεναρίων της πλατφόρμας του ISE, ο διαμοιρασμός υλικού μέσω εκπαιδευτικών κοινοτήτων του ISE, η συμμετοχή στη συγγραφή πρωτότυπου εκπαιδευτικού υλικού, είναι δράσεις ενδεικτικές της διαρκούς προσπάθειας του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας για ουσιαστική εξέλιξη και πρόοδο.

Το πολύτιμο αυτό επιστημονικό όργανο αποκτήθηκε με βάση την ακόλουθη διαδικασία: Οι «πρεσβευτές» του ISE κλήθηκαν να προτείνουν από ένα ελληνικό σχολείο με ιδιαίτερη παρουσία και δράσεις,. Το 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας προτάθηκε από την «πρέσβειρα» του ISE στην Ήπειρο κ. Αλεξάνδρα Σούλη, Σχολική Σύμβουλο Φυσικών επιστημών, ως το σχολείο με τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε καινοτόμες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. 
Η βράβευση του σχολείου έγινε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016, στη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου «Open Classroom for Open Society», που διοργανώθηκε από το ΙΕΠ και την Ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής, στις εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Το βραβείο παρέλαβε από την κ. Σούλη ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Βασίλειος Μητσιώνης, ενώ παρευρίσκονταν και η Δρ Ουρανία Σιντόση, καθηγήτρια φυσικής του σχολείου, η οποία συμμετείχε ενεργά στην εφαρμογή και το συντονισμό των προαναφερθέντων καινοτόμων δράσεων.

Στα πλαίσια της εγκατάστασης του ως άνω σεισμογράφου, την Τετάρτη 08-03-2017 και τις ώρες 11:00-14:00 στο 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας, διοργανώνεται από την κ. Αλεξάνδρα Σούλη, Σχολική Σύμβουλο ΠΕ04 και Πρεσβευτή του προγράμματος Inspiring Science Education στην Ήπειρο Ημερίδα Σεισμολογίας. 
Η Ημερίδα στοχεύει στην ενημέρωση και επιμόρφωση των διδασκόντων στα αντικείμενα των Φυσικών Επιστημών στους νομούς Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας και των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα ISE στην Ήπειρο και υλοποιείται κατόπιν έγκρισης της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Ηπείρου σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής και με την υποστήριξη του 3ου Γ/σίου Ηγουμενίτσας με το ακόλουθο πρόγραμμα:

11:00 - 11:30: Προσέλευση, Επίδειξη σεισμογράφου.

11.30 - 12.10: Το Ελληνικό Δίκτυο Σχολικών Σεισμογράφων, Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

12:10 - 12:40: Παρουσίαση του διαδραστικού εκπαιδευτικού σεναρίου: Θέλω να γίνω σεισμολόγος, Αλεξάνδρα Σούλη, Σχολική Σύμβουλος ΠΕ04.

12.40 - 13.10: Φτιάξτε το δικό σας σεισμογράφο - Προτάσεις και Δράσεις για τα Ελληνικά Σχολεία, Δρ Σοφοκλής Σωτηρίου, Ελληνογερμανική Αγωγή.

13.10 - 14.00: Συζήτηση και απονομή Βεβαιώσεων Συμμετοχής στην δράση «Inspiring Science Education».


 
Εγκατάσταση σεισμογράφου και ημερίδα σεισμολογίας στο 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας Εγκατάσταση σεισμογράφου και ημερίδα σεισμολογίας στο 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 07, 2017 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.