Τι κοινό έχει η Αθλητική Ένωση Νέας Σελεύκειας, με την ΑΕΚ και 300 ακόμα ομάδες του πλανήτη;

Τι κοινό έχει η Αθλητική Ένωση Νέας Σελεύκειας, με την ΑΕΚ και 300 ακόμα ομάδες του πλανήτη; 



Βιβλιοπαρουσίαση
Η ΑΕΝΣ και άλλες 301…
Όλες οι ΑΕΚ του κόσμου…


Τι κοινό έχει η Αθλητική Ένωση Νέας Σελεύκειας, με την ΑΕΚ και 300 ακόμα ομάδες του πλανήτη;

Το δικέφαλο στο έμβλημα θα πείτε οι περισσότεροι και θα έχετε – εν μέρει – δίκιο!

Μερικοί – λίγο πιο υποψιασμένοι ίσως – θα πείτε τον κιτρινόμαυρο δικέφαλο και θα έχετε και πάλι εν μέρει δίκιο. 

«Όλες οι ΑΕΚ του κόσμου» ονομάζεται το βιβλίο του Νίκου Αγγελίδη, γνωστού δημοσιογράφου της ΕΡΤ, της ΕΡΤ που αντιστάθηκε στο μαύρο, αλλά και γνωστού ΑΕΚτζή.

Γιατί όπως ο ίδιος λέει, «άλλο το ποδόσφαιρο κι άλλο η ΑΕΚ»!

Με αυτή την πεποίθηση, ότι η ΑΕΚ είναι κάτι σαν… παγκόσμια ιδέα, προφανώς ξεκίνησε πριν πέντε περίπου χρόνια να αποδείξει του λόγου το αληθές!

Κατάληξη αυτής της προσπάθειας είναι ένα πολυτελές λεύκωμα που θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα, που συμπεριλαμβάνει στο μέτρο του δυνατού και της ιστορικής έρευνας που απαιτήθηκε, όλες τις… ΑΕΚ της καρδιάς μας!

Ομάδες, στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό που είτε ονομάζονται ΑΕΚ είτε έχουν στο έμβλημά τους το δικέφαλο αετό.

Ομάδες που η ιστορία τους ξεκινάει με τη Μικρασιατική καταστροφή, για κάποιες σταματάει στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή στον Εμφύλιο και – για τις περισσότερες – συνεχίζει να γράφει ακόμα!

Φυσικά, απ’ αυτές δε θα μπορούσε να λείπει και η δική μας, η Αθλητική Ένωση Νέας Σελεύκειας.

Μ’ ένα δισέλιδο αφιέρωμα, και τίτλο «Ένας δικέφαλος από τα βάθη της ιστορίας», η αφήγηση ξεκινά από την αρχαιότητα και τον Σέλευκο τον Α’ τον Νικάτωρα και από τη Σελεύκεια Παμφυλίας, στην Ανατολία. Ακολουθεί μια καταγραφή των 16 ακόμα πόλεων που ίδρυσε ο Σέλευκος ο Α’ με τελευταία τη… Βαβυλώνα για να καταλήξουμε στη σύγχρονη, στη δική μας Νέα Σελεύκεια «όπου έφτασαν εκεί οι πρόσφυγες κυνηγημένοι και καταπονημένοι το 1992 μετά τη μικρασιατική καταστροφή».

Η Σελεύκεια της σημερινής Τουρκίας βλέπει Μεσόγειο πάνω από την Κύπρο. Η δική μας αγναντεύει το Ιόνιο και τα τελευταία 100 περίπου χρόνια, οραματίζεται και δημιουργεί.

Ανάμεσα στα δημιουργήματά της είναι και η ΑΕΝΣ, που ιδρύθηκε το 1982. Και έκτοτε, τιμώντας την ιστορία και τις παραδόσεις, μεταλαμπαδεύοντας την αγάπη για το άθλημα, κυρίως στα μικρά παιδιά, ατενίζει αγέρωχα το μέλλον, όπως ο ακριβώς ο δικέφαλος στο έμβλημά της.

Και μπορεί ο Νίκος Αγγελίδης να επέλεξε – για ευνόητους λόγους - για την «πρώτη» παρουσίαση του βιβλίου «Όλες οι ΑΕΚ του κόσμου» τη Νέα Φιλαδέλφεια, υποθέτουμε όμως, ότι εξίσου ταιριαστό είναι, η «πρώτη» στην επαρχία να είναι στη βορειοδυτικότερη μεριά της Ελλάδας, όπου έφτιαξαν την Νέα Σελεύκεια οι Μικρασιάτες πρόσφυγες! 


 
Τι κοινό έχει η Αθλητική Ένωση Νέας Σελεύκειας, με την ΑΕΚ και 300 ακόμα ομάδες του πλανήτη; Τι κοινό έχει η Αθλητική Ένωση Νέας Σελεύκειας, με την ΑΕΚ και 300 ακόμα ομάδες του πλανήτη; Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.