Αθώος ο κατηγορούμενος;;; - Του Σταύρου Κωστάρα




Διαβάζοντας δημοσιεύματα, βλέποντας τις ενέργειες των υπευθύνων και γνωρίζοντας την προϊστορία και την αγαστή συνεργασία πολλών από αυτούς, παρότι οι «κακές γλώσσες» λένε ότι δεν έχουν καλές σχέσεις, αναρωτιέμαι μήπως τελικά κηρυχθεί αθώος ο κατηγορούμενος!!
Βλέποντας ακόμη τον τρόπο που ενεργεί ο δήμος στο θέμα ορισμού δικηγόρων που θα αναλάβουν την προάσπιση των συμφερόντων του, ως παράσταση πολιτικής αγωγής, θεωρώ ότι η παράσταση αυτή, αν υπάρξει, θα είναι ουδέτερη.
Παρότι η δημοτική αρχή λέει ότι έχει κάνει ενέργειες, απόφαση ανάθεσης σε δικηγόρο για παράσταση πολιτικής αγωγής του δήμου δεν βρήκα αναρτημένη στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», αν και οι δίκες είχαν οριστεί αρχικά τον Νοέμβριο του 2015 και στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο του 2016!!
Επιπλέον η δημοτική αρχή δεν έλαβε καν υπόψη της την 40/2012 παλαιότερη απόφαση της οικονομικής επιτροπής, με την οποία ορίστηκαν οι δικηγόροι Αθηνών Αλίκη Ιωάννου και Παναγιώτης Γιαννόπουλος, για να παραστούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την έφεση που άσκησε ο πρώην δήμαρχος και οι συνεργάτες του κατά της απόφασης της Οικονομικής Επιθεώρησης Ηπείρου, για τα ελλείμματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ του δήμου! Φυσικό είναι ο ορισμός κάθε φορά άλλων δικηγόρων, αν φυσικά αυτό γίνει έγκαιρα, να δημιουργεί προβλήματα στην εκπροσώπηση, αφού δεν πρόκειται για μια απλή υπόθεση αλλά για κακουργηματική πράξη, η οποία συνοδεύεται από μια μεγάλη δικογραφία.


Ο νυν δήμαρχος άλλωστε, σε παλιότερη συνέντευξή του, δήλωσε ευθαρσώς ότι: «Δεν είναι σε αυτό το βαθμό τα ελλείμματα» αμφισβητώντας έτσι ευθέως τα πορίσματα των ορκωτών ελεγκτών. Στην συνέχεια δε ανέφερε ότι: «Ο πρώην δήμαρχος θα μπορέσει να αντικρούσει πολλά από όσα του καταλογίζουν»! Υποθέτω ότι σαν άμεσος συνεργάτης του επί μακρόν κάτι θα ξέρει παραπάνω! Απλά δεν μας τα λέει.
Έχοντας διαπιστώσει προσωπικά τον τρόπο που λειτουργούσε η τότε δημοτική αρχή, με το τεφτέρι δηλαδή, θα συμφωνήσω ότι τα ελλείμματα δεν είναι αυτού του ύψους, όπως διαπιστώθηκε από τα υπάρχοντα στοιχεία στην ταμειακή υπηρεσία του Δήμου. Και αυτό διότι σε περίπτωση που γίνει διαχειριστικός έλεγχος μάλλον θα προκύψει ότι είναι πολύ περισσότερα!
Ο έλεγχος που έγινε από τους ορκωτούς λογιστές ήταν επισκοπικός και όχι διαχειριστικός. Στους επισκοπικούς ελέγχους δεν εξετάζεται η νομιμότητα των δαπανών αλλά η ύπαρξη δικαιολογητικών (τιμολογίων, αποφάσεων κλπ) τα οποία τις στηρίζουν, ενώ στους διαχειριστικούς ελέγχους εξετάζεται αν η σχετική πίστωση είναι εγγεγραμμένη στον προϋπολογισμό του Δήμου, αν τηρήθηκε η προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία του λογιστικού των Δήμων και Κοινοτήτων καθώς και αν τα δικαιολογητικά της δαπάνης είναι πλήρη.
Πολλά κινούνταν «με το χέρι», γινόταν αναλήψεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε μετρητά, και χάθηκαν και μπλοκ επιταγών τα οποία είναι άγνωστο που πήγαν!! Στην αναμπουμπούλα βέβαια ο λύκος χαίρεται! Έχοντας διαπιστώσει, ακόμη και υπάλληλοι του Δήμου, την ανομία και την αναρχία, σίγουρα πολλά φορτώθηκαν στους νυν κατηγορούμενους κι ας μην τα έπραξαν οι ίδιοι!
Παρ’ όλα αυτά το νομικό καθεστώς της απιστίας προς την υπηρεσία υφίσταται και υπάρχει. Αλλά έστω ότι τα ελλείμματα δεν ήταν 4.700.000 ευρώ και ήταν 3.700.000, έχει καμία διαφορά; Πολλά τα λεφτά που «χάθηκαν»! Κακούργημα το ένα κακούργημα και το άλλο! Άλλωστε ποιος θα ξεχάσει τους καμένους δίσκους των υπολογιστών και τις «κλοπές» χρημάτων από το ταμείο της ύδρευσης;
Αν δε δείτε τα υπομνήματα των υπευθύνων προς την οικονομική επιθεώρηση με τα οποία προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα θα σας πιάσουν τα γέλια. Ούτε παιδιά του δημοτικού δεν γράφουν τέτοιες ανοησίες!!!
Πρέπει να αναφέρω ότι για ένα τμήμα των ελλειμμάτων αυτών η ποινική δίωξη έχει ήδη ασκηθεί από την 5-5-2010. Ο πρώην δήμαρχος κατηγορείται για τα βαρύτατα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της απιστίας στην υπηρεσία. Η δικάσιμος είχε οριστεί, για δεύτερη μάλιστα φορά τον Σεπτέμβριο του 2016, αλλά, κατά «παράξενο» τρόπο η συγκατηγορούμενη του δημάρχου βρέθηκε να νοσηλεύεται στην παθολογική κλινική στην οποία ο ίδιος ήταν διευθυντής, με αποτέλεσμα η δίκη να αναβληθεί εκ νέου! Μέχρι τότε ο βασικός κατηγορούμενος είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και του έχει επιβληθεί η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ το υπουργείο υγείας, σχετικά πρόσφατα, τον έχει θέσει σε δυνητική αργία από τα καθήκοντά του!!
Εύχομαι μόνο να έχουν ήδη καλυφθεί τα «κενά» στην δικογραφία τα οποία διαπίστωσαν οι δικαστικοί και να αποδοθεί η δικαιοσύνη όπως πρέπει.
Θα τονίσω ότι δεν αρκεί να ψηφίζουμε κάθε 4-5 χρόνια και στη συνέχεια να φωνάζουμε και να διαμαρτυρόμαστε για τα κακώς κείμενα στην χώρα και για την κατάσταση στην οποία περιήλθε.
Θα πρέπει, και είναι υποχρέωσή μας, να συμμετέχουμε συνεχώς και με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε στην πολιτική ζωή, αλλά και να απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, ώστε να αποτρέψουμε την επανάληψη τέτοιων φαινομένων στο μέλλον.
Δεν θα πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι αν η καταπολέμηση των φαινομένων αυτών δεν ξεκινήσει από την γειτονιά μας και την κοινωνία όπου ζούμε, δεν θα φτάσει ποτέ στην κορυφή. 


 
Αθώος ο κατηγορούμενος;;; - Του Σταύρου Κωστάρα  Αθώος ο κατηγορούμενος;;; - Του Σταύρου Κωστάρα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.