Χιλιάδες τόνοι νεκρών πλατάνων απομακρύνονται από τον Καλαμά (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)


Χιλιάδες τόνους από κορμούς δέντρων και συγκεκριμένα πλατάνων, ξεκίνησε και απομακρύνει η Περιφέρεια, από την κοίτη του ποταμού Καλαμά.

Το έντονο πρόβλημα που είχαν δημιουργήσει οι πεσμένοι κορμοί των δέντρων, λόγω της νόσου του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων, είχε εντοπιστεί από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη το φετινό καλοκαίρι, ο οποίος άμεσα προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί το απαραίτητο κονδύλιο και να ξεκινήσουν οι εργασίες.
 




Στόχος είναι η αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων λόγω των φραγμάτων που ορθώνουν στην κοίτη του ποταμού οι πεσμένοι κορμοί.

Οι εργασίες ξεκίνησαν την Δευτέρα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα χρειαστούν πολλές ακόμα ημέρες για την ολοκλήρωσή τους.

Η  ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου , που προκαλείται από το μύκητα  Ceratocystis platani, είναι  μία  από  τις  σημαντικότερες  ασθένειες  δασικών δένδρων στην Ελλάδα και πρωτοδιαπιστώθηκε στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων από τις αρχές του 2010.

Η ασθένεια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στα φυσικά οικοσυστήματα πλατάνου κατά μήκος των ποταμών, με εμφανέστερο πρόβλημα στον ποταμό Καλαμά στην Θεσπρωτία.

Ολόκληρες παραποτάμιες περιοχές που μέχρι πρόσφατα ήταν σημεία αναφορά, έχουν κυριολεκτικά απογυμνωθεί από τα πλατάνια, δημιουργώντας μία αποκαρδιωτική εικόνα.

Ειδικά από την περιοχή του Αγίου Βλασίου μέχρι και την αρχαία Φανωτή και ως την Μενίνα, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική.




Χιλιάδες τόνοι νεκρών πλατάνων απομακρύνονται από τον Καλαμά (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Χιλιάδες τόνοι νεκρών πλατάνων απομακρύνονται από τον Καλαμά (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 11, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.