96χρονος Θεσπρωτός δημιουργεί έργα τέχνης!


Ενενήντα έξι ετών σήμερα ο Γεώργιος Σκάγιας δεν το βάζει κάτω και εξακολουθεί να δημιουργεί υφαντικά κυρίως έργα τέχνης. 
Μετά από δεκαετίες παραμονής στους Φιλιάτες, όπου διακρίθηκε ως ράφτης παραδοσιακών στολών, αποσύρθηκε τα δύο τελευταία χρόνια στο χωριό του Πλαίσιο Φιλιατών, όπου εξακολουθεί να δραστηριοποιείται. 
Τελευταίο του επίτευγμα η "Νέα Ιερουσαλήμ", μια ξύλινη κατασκευή με κεντημένη επένδυση. 
Πρόκειται για έναν άνθρωπο με ανεξάντλητη πνευματική δύναμη, βαθυστόχαστο, που η ηλικία του δεν έχει επηρεάσει καθόλου τη διάθεση και την πνοή του. 
Τα επιτεύγματά του είναι δεν είναι απλά καλλιετεχνία, μα κάτι περισσότερο, είναι μεράκι. Μεράκι το εσωτερικό, που δίνει αξία στο κατασκεύασμα και το κάνει διαχρονικό. 
Να σημειωθεί ότι πολλές χειροποίητες και χρυσοκεντημένες παραδοσιακές φορεσιές, που έχει παράγει, είναι πιστά αντίγραφα εκείνων που φόραγαν οπλαρχηγοί του 1821, αλλά και νυφιάτικων ενδυμασιών διαφόρων περιοχών της Ηπείρου και ειδικά της Θεσπρωτίας. 
Τον τρόπο, που σκέπτεται και δρα, αποκαλύπτουν τα λεγόμενά του: 
«Στη σημερινή κατάσταση που βρισκόμαστε, πρέπει να είμαστε και ενήμεροι, αλλά και να προσφέρουμε. Χωρίς προσφορά δεν γίνεται. Ας μην υπολογίσουμε ότι φτάσαμε σε ηλικία μεγάλη. Γιατί η πατρίδα μας έχει ανάγκη. Να κρατήσουμε τις παραδόσεις μας, τη θρησκεία μας».


 
96χρονος Θεσπρωτός δημιουργεί έργα τέχνης!  96χρονος Θεσπρωτός δημιουργεί έργα τέχνης! Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες