«Προσκύνημα» στην Ήπειρο οργάνωναν οι Τσάμηδες - Μπλόκο στα σύνορα με τη Θεσπρωτία«Προσκύνημα» στην Ήπειρο θέλησαν να πραγματοποιήσουν οργανώσεις Τσάμηδων της Αλβανίας αλλά και του εξωτερικού, οι οποίες κλιμακώνουν τις προκλήσεις επιδιώκοντας αναγνώριση της «γενοκτονίας» και επιστροφής των περιουσιών τους στην Ελλάδα. Τριάντα περίπου άτομα μετέβησαν με λεωφορείο μέχρι τα σύνορα επιδιώκοντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους στη Θεσπρωτία. Όμως τελικά αυτό σταμάτησε στο Μαυρομάτι, καθώς από την ελληνική αστυνομία ενημερώθηκε η Αθήνα, υπήρξε άμεση κινητοποίηση του Υπουργείου Εξωτερικών και ύστερα από επικοινωνία με τα Τίρανα, οι Αλβανικές αρχές δεν επέτρεψαν την είσοδο.

Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των τσάμικων οργανώσεων οι οποίες αφενός μεν κατηγορούν την Ελλάδα επειδή «δεν επιτρέπει σε ηλικιωμένους κατοίκους να δουν τον τόπο που γεννήθηκαν» αφετέρου στρέφονται κι εναντίον της Κυβέρνησης Ράμα κατηγορώντας την για ενδοτισμό.

Σημειώνεται πάντως ότι ήταν η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε μαζική είσοδος Τσάμηδων στην Ελλάδα με το πρόσχημα της εκδρομής στα «πάτρια» εδάφη.Την ίδια ώρα οι Τσάμηδες διαδήλωσαν έξω από την Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα, απαιτώντας την αναγνώριση της γενοκτονίας και την επιστροφή των περιουσιών.Ο Σφετίμ Ιντρίζι, ηγέτης του κόμματος των Τσάμηδων, δήλωσε ότι θέλουν πρώτα «μία συγγνώμη για τους χιλιάδες που σκοτώθηκαν στα σπίτια τους και όχι στη μάχη».

«Θέλουμε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας, να πάρουμε πίσω το καθεστώς που είχαμε προτού εκδιωχθούμε. Δεν ζητάμε τα ακίνητά μας, θέλουμε την πατρίδα μας και η πατρίδα μας είναι η Τσαμουριά» δήλωσε ο Ιντρίζι, με το πλήθος να ξεσπά σε χειροκροτήματα.


Στα μέσα Μαρτίου οι οργανώσεις της Ευρώπης ετοιμάζουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στο οποίο έχουν προσφύγει εδώ και έναν χρόνο.

Κι όλα αυτά την ώρα που οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών έχουν εισέλθει στο τελικό στάδιο για την υπογραφή ενός νέου συμφώνου συνεργασίας που θα περιλαμβάνει την άρση του εμπολέμου και τον καθορισμό της ΑΟΖ.


 
«Προσκύνημα» στην Ήπειρο οργάνωναν οι Τσάμηδες - Μπλόκο στα σύνορα με τη Θεσπρωτία  «Προσκύνημα» στην Ήπειρο οργάνωναν οι Τσάμηδες - Μπλόκο στα σύνορα με τη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 26, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες