Β. Γιόγιακας: Χωρίς ορατή λύση η στέρηση συντάξεων λόγω οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών (+BINTEO)
Στις ελληνικές καλένδες παρέπεμψε ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστάσιος Πετρόπουλος τη ρύθμιση για όσες και όσους δε λαμβάνουν σύνταξη γήρατος, θανάτου ή/και αναπηρίας λόγω ασφαλιστικών οφειλών, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το απαιτούμενο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, έχουν ξεπεράσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ή έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.

Στη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε για το θέμα, ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας σημείωσε ότι για τον ίδιο λόγο που δε λαμβάνουν σύνταξη, δηλαδή τις οφειλές ασφαλιστικών εισφορών, πολίτες με σοβαρή αναπηρία ή και μηδενικό εισόδημα αποκλείονται από την καταβολή προνοιακών επιδομάτων ή από παροχές σε ανασφάλιστους υπερήλικες.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας επεσήμανε ότι πρόκειται για περιπτώσεις ασφαλισμένων που την περίοδο της οικονομικής ύφεσης δεν μπόρεσαν να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές λόγω είτε ραγδαίας επιδείνωσης της οικονομικής τους κατάστασης, είτε σοβαρών προβλημάτων υγείας που τους κατέστησαν ανίκανους για εργασία.

Ζήτησε επίσης από τον Υφυπουργό Εργασίας να τοποθετηθεί επί των προτάσεων που έχουν κατατεθεί από το Συνήγορο του Πολίτη και επαγγελματικές ενώσεις γι’ αυτές τις περιπτώσεις, όπως η χορήγηση σύνταξης με υπολογισμό του ταμειακά ενήμερου ασφαλιστικού χρόνου και η διαγραφή του χρόνου για τον οποίο οφείλονται εισφορές καθώς και η μη στέρηση επιδομάτων αναπηρίας και ανασφάλιστων υπερηλίκων όταν ο μοναδικός λόγος είναι η οφειλή ασφαλιστικών εισφορών.

Ο κ. Πετρόπουλος συμφώνησε ότι δεν πρέπει να στερούνται των προνοιακών παροχών όσες και όσοι πληρούν τις άλλες προϋποθέσεις αλλά έχουν ασφαλιστικές οφειλές και υπογράμμισε ότι δρομολογείται λύση για τη διαγραφή οφειλών ασφαλισμένων του ΟΓΑ με σοβαρή αναπηρία που είχαν ενταχθεί στον πρώην ΟΓΑ όταν ήταν προνοιακός φορέας, με σκοπό να μπορούν στο εξής να λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα.

Ως προς τη χορήγηση σύνταξης σε άτομα που, ενώ έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το απαιτούμενο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές, ο αρμόδιος Υφυπουργός για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης τόνισε ότι οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία «προϋποθέτει συμφωνία με τους δανειστές» και «με όρους πραγματικής εξέτασης της κάθε περίπτωσης» ώστε να μη γενικευθεί το φαινόμενο απονομής σύνταξης αναλογικά με το χρόνο για τον οποίο έχουν καταβληθεί εισφορές.


 
 
Β. Γιόγιακας: Χωρίς ορατή λύση η στέρηση συντάξεων λόγω οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών (+BINTEO) Β. Γιόγιακας: Χωρίς ορατή λύση η στέρηση συντάξεων λόγω οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών (+BINTEO) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-up

Σελίδες