Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Εφαρμογή Προγραμμάτων Μαθητείας από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων


Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ενημερώνει ότι το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κατά το σχολικό έτος 2018 - 2019 θα εφαρμόσει Προγράμματα Μαθητείας επενδύοντας στη βελτίωση των δεξιοτήτων των νέων και στην ενίσχυση της αποτελεσματικής τους ένταξης στην αγορά εργασίας.

Ως Μαθητεία ορίζεται το εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο ο μαθησιακός χρόνος εναλλάσσεται μεταξύ χώρου εργασίας και εκπαιδευτικής δομής, ενώ ο μαθητευόμενος συνδέεται με Σύμβαση Μαθητείας με τον εργοδότη, λαμβάνει αμοιβή ή επίδομα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και έχει ασφαλιστική κάλυψη. Ο εργοδότης αναλαμβάνει να παράσχει στον μαθητευόμενο εκπαίδευση στο χώρο εργασίας, σύμφωνα με καθορισμένο πρόγραμμα, το οποίο, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα μάθησης στην εκπαιδευτική δομή, οδηγεί σε πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που απέκτησε ο μαθητευόμενος και οδηγεί σε συγκεκριμένη ειδικότητα.

Ειδικότερα:
Το Μεταλυκειακό έτος – τάξη Μαθητείας των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) απευθύνεται σε αποφοίτους ΕΠΑ.Λ., έχει διάρκεια 9 μηνών περιλαμβάνοντας εργαστηριακά μαθήματα ειδικότητας διάρκειας 7 ωρών τη εβδομάδα, που πραγματοποιούνται στο σχολείο και παράλληλα «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας – Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» διάρκειας 28 ωρών την εβδομάδα, επιμερισμένες σε τέσσερις ημέρες, στον εργοδότη.

Οι μαθητευόμενοι λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση, που ορίζεται στο 75% επί του νομίμου νομοθετημένου κατώτατου ορίου του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη σε όλη τη διάρκεια του «Προγράμματος Εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας». Από αυτό το ποσό η χρηματική επιβάρυνση του εργοδότη μετά την αφαίρεση της επιδότησης ανέρχεται στο ποσό των 9,35€ ανά ημέρα Μαθητείας.

Ο ανώτατος αριθμός μαθητευομένων ανά εργοδότη εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων:
- Για κανέναν εργαζόμενο, αντιστοιχεί μία θέση Μαθητείας.
- Για 1 έως 10 εργαζόμενους, αντιστοιχούν θέσεις Μαθητείας στο 25% (1-2 άτομα) των εργαζόμενων.
- Για πάνω από 10 εργαζόμενους, αντιστοιχούν θέσεις Μαθητείας στο 17% των εργαζομένων και έως 40 άτομα.
- Για πάνω από 250 εργαζόμενους, αντιστοιχούν θέσεις Μαθητείας στο 17% των εργαζόμενων ανά υποκατάστημα και έως 40.
Οι Ειδικότητες Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ. για το σχολικό έτος 2018-19:
1. Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων & Ποτών
2. Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων
3. Γραφικών Τεχνών
4. Τεχνικός Ηλεκτρονικών & Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων & Τηλεπικοινωνιών
5. Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού
6. Βοηθός Ιατρικών –Βιολογικών Εργαστηρίων
7. Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων
8. Αισθητικής Τέχνης
9. Βοηθός Φυσικοθεραπευτή
10. Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
11. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
12. Τεχνικός Δομικών Έργων & Γεωπληροφορικής
13. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων & Δικτύων
14. Τεχνικός Οχημάτων
15. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής
16. Βοηθός Νοσηλευτή
17. Συντήρησης Έργων Τέχνης – Αποκατάστασης
18. Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών
19. Τεχνικός Η/Υ & Δικτύων Η/Υ
20. Βοηθός Φαρμακείου
21. Κομμωτικής Τέχνης

Πληροφορίες για τις ειδικότητες του Μεταλυκειακού έτους – Τάξη Μαθητείας δίνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.minedu.gov.gr/texniki-ekpaideusi-2/mathiteia.

Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες που επιθυμούν να προσφέρουν για το σχολικό έτος 2018-19 θέσεις Μαθητείας θα πρέπει να προβούν σε αναγγελία των διαθέσιμων θέσεων Μαθητείας στο portal του ΟΑΕΔ (http://www.oaed.gr/angelia-theseon-matheteias) μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου 2018 χρησιμοποιώντας τους κωδικούς TAXISNET για την είσοδο τους.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον υπεύθυνο Μαθητείας για την Ήπειρο, κο Μπέλλο Χρήστο τηλ. επικοινωνίας 2651083980 και email: xrbellos@sch.gr .

Εκ της Διοικήσεως
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας


Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Εφαρμογή Προγραμμάτων Μαθητείας από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Εφαρμογή Προγραμμάτων Μαθητείας από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 09, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.