Εγκρίθηκε η ανάθεση της μελέτης για την αποκατάσταση των μύλων Σουλίου



Εγκρίθηκε απο την Οικονομική Επιτροπή, η απευθείας ανάθεση της μελέτης «Αποκατάσταση παραδοσιακού νερόμυλου Αγίου Δονάτου και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στη θέση “Mύλος” Σαμονίδας Σουλίου», λόγω κατεπείγουσας ανάγκης.

Πρόκειται για μελέτη αποκατάστασης του διώροφου συγκρότηματος που περιλαμβάνει Νερόμυλο και νεροτριβή με τον μηχανολογικό εξοπλισμό που είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο.

H μελέτη

H μελέτη θα περιλαμβάνει: Α. Αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία θα παραδοθεί στο στάδιο της Οριστικής Μελέτης - Μελέτης Εφαρμογής και θα περιλαμβάνει:
1.Πλήρη και αναλυτική αρχιτεκτονική αποτύπωση του μνημείου παρουσιασμένη σε ηλεκτρονική σχεδίαση (γενικά σχέδια (κατόψεις, τομές, όψεις) και λεπτομέρειες σε κατάλληλες κλίμακες) και φωτογραφική τεκμηρίωση για τις ανάγκες της μελέτης.
2.Διάγνωση των διαφόρων προβλημάτων του μνημείου (δομικών, οικοδομικών, αισθητικών, λειτουργικών και ανάδειξης της ιστορικής και αρχαιολογικής του αξίας). Η διάγνωση θα παρουσιασθεί με κείμενα και σχόλια στα σχέδια αποτύπωσης της υπάρχουσας κατάστασης των κτηρίων.
3.Πρόταση συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου. Η πρόταση θα παρουσιασθεί με κείμενα και σχέδια (γενικά σχέδια (κατόψεις, τομές, όψεις) και λεπτομέρειες σε κατάλληλες κλίμακες) με σχολιασμό των προτεινομένων επεμβάσεων.
4. Διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του μνημείου

B. Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη

Γ. Τεύχη Δημοπράτησης

Η μελέτη θα παραδοθεί σε τέσσερα (4) αντίτυπα καθώς και σε ηλεκτρονική επεξεργάσιμη μορφή. Ο χρόνος παράδοσης της μελέτης ορίζεται σε τριάντα (30) ημερολογιακές ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης.

Για την εκπόνηση της μελέτης «Αποκατάσταση παραδοσιακού νερόμυλου Αγίου Δονάτου και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στη θέση “Mύλος” Σαμονίδας Σουλίου» απευθυνθήκαμε σε μελετητικά γραφεία αναλόγου εμπειρίας και στελέχωσης με τις απαραίτητες ειδικότητες και προσόντα για την κατάθεση προσφοράς, σχετικό ενδιαφέρον εκφράστηκε από τα συμπράττοντα Γραφεία :

Αναστασία Καμπόλη Αρχιτέκτονα Μηχανικό

Γραφείο Δοξιάδη –Σύμβουλοι για Ανάπτυξη και Οικιστική Ανάπτυξη

Η Αμοιβή της μελέτης αναλύεται σε : Ειδικές αρχιτεκτονικές μελέτες (διαμόρφωσης εσωτερικών χώρων και εξωτερικών χώρων Αποκατάστασης μνημείων διατήρησης παραδοσιακών κτιρίων , οικισμών και τοπίου) κατηγορία 7 αντί συνολικής αμοιβής: 10.750€ +ΦΠΑ 24% που περιλαμβάνει Μελέτες μηχανολογικές, ηλεκτρολογικές και ηλεκτρονικές μελέτες κατηγορία 9 αντί συνολικής αμοιβής 2.500 € +Φ.Π.Α 24% Σύνταξη τευχών δημοπράτησης ΣΑΥ-ΦΑΥ κατηγορία 1-28, αντί συνολικής αμοιβής 1.750€ +Φ.Π.Α 24%

Το Μνημειο και η εγκατάλειψη

Η χρόνια εγκατάλειψη σε συνδυασμό με την γειτνίαση με το ποτάμι που διέρχεται το οποίο και αποτελεί και κύριο αποδέκτη των όμβριων υδάτων της περιοχής έχει προκαλέσει καταστροφές στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου και απειλεί λόγω τα πλημμυρικών φαινομένων εάν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση προστασίας- και το κτηριακό συγκρότημα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά την χειμερινή περίοδο η πτώση δέντρου (πλατάνου) προκάλεσε καταστροφές τόσο στην στέγη του κτιρίου καθώς και στο φέροντα οργανισμό το οποίο χρίζει άμεσων στερεωτικών εργασιών.

Κρίνεται επιβεβλημένη η ανάγκη εκπόνησης ολοκληρωμένης μελέτης ανάδειξης προβολής και προστασίας του ιστορικού μνημείο και εξεύρεση χρηματοδότησης για την υλοποίηση των απαραίτητων εργασιών.

Με το αρ. πρωτ. 334116/34463/2300/10-07-2018 έγγραφο της η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δ. Μακεδονίας συνηγορεί στην αναγκαιότητα εκπόνησης οριστικής μελέτης ανάδειξης και προστασίας του χώρου και του ιστορικού μνημείο καθώς και των απαραίτητων τεχνικών παρεμβάσεων (στερέωση-στέγη- προστασία κ.ά)

Η πρόσφατη εξασφάλιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, που αφορά την δωρεάν απόφαση παραχώρησης της χρήσης του Μύλου Αγίου Δονάτου της Ενορίας Ευαγγελισμού Θεοτόκου Σαμονίδας, ιδιοκτησίας Ενορίας Ευαγγελισμού Θεοτόκου Σαμονίδας , στον Δήμο Σουλίου που επιτρέπει την υποβολή πρότασης ένταξης στο πρόγραμμα CLLD/LEADER 2014-2020 ή σε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο για αναστύλωση και ανάδειξη του Μύλου.

H ανοικτή πρόσκληση στο πρόγραμμα CLLD/LEADER 2014-2020 με καταλυτική ημερομηνία υποβολή πρότασης τις 06-09-2018 που χρηματοδοτεί δράσεις πολιτισμού και ειδικότερα ανάδειξη –προστασία- αποκατάσταση πολιτισμικών στοιχείων της περιοχής, επιβάλλουν την επίσπευση των διαδικασιών ανάθεσης και υλοποίησης της μελέτης του τίτλου του θέματος, με σκοπό την έγκαιρη υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα CLLD/LEADER 2014-2020.


 
Εγκρίθηκε η ανάθεση της μελέτης για την αποκατάσταση των μύλων Σουλίου Εγκρίθηκε η ανάθεση της μελέτης για την αποκατάσταση των μύλων Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 04, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.