Μεγάλο πρόβλημα στη Θεσπρωτία με τα άρρωστα πλατάνια, που πέφτουν στον Καλαμά



Μεγάλο πρόβλημα στη Θεσπρωτία με τα άρρωστα πλατάνια, που πέφτουν στον Καλαμά και τον "μπλοκάρουν". 
Έτσι θα γίνουν από την Περιφέρεια Ηπείρου εργασίες καθαρισμού του ποταμού Καλαμά από κορμούς νεκρών δέντρων, λόγω της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους, στη θέση "Ντούλκα" της περιοχής Παραποτάμου – Ελαίας Φιλιατών, για αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. 
Το ίδιο θα γίνει και στον παραπόταμο του Καλαμά "Καλπακιώτικο", στην περιοχή του κάμπου Φιλιατών, μέχρι τη γέφυρα Φανερωμένης. 
Η ασθένεια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, με εμφανέστερο πρόβλημα στον ποταμό Καλαμά στην Θεσπρωτία. Ολόκληρες παραποτάμιες περιοχές που μέχρι πρόσφατα ήταν σημεία περιβαλλοντικής αναφοράς, έχουν κυριολεκτικά απογυμνωθεί από τα πλατάνια, δημιουργώντας μία αποκαρδιωτική εικόνα. 
Τα εκατοντάδες νεκρά δέντρα, αφού ξεράθηκαν, έπεσαν μέσα στο ποτάμι και παρασύρθηκαν από τα νερά του. 
Σε πάνω από 5 σημεία οι κορμοί των δέντρων έχουν κυριολεκτικά φράξει κατά 90% τη κοίτη του ποταμού ενώ και σε πολλά άλλα φαίνεται πως θα συμβεί το ίδιο. 
Αυτό, όπως μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, τόσο στο οικοσύστημα του ποταμού, όσο και στις καλλιέργειες του κάμπου, αφού με τις πρώτες δυνατές βροχοπτώσεις, το νερό θα αναζητήσει και θα βρει διέξοδο μέσα από τις ιδιοκτησίες, προκαλώντας και νέες πλημμύρες, ενώ στο διάβα του θα παρασύρει και τα δέντρα που βρίσκονται πεσμένα στις όχθες του ποταμού, αυξάνοντας το πρόβλημα. 


 
Μεγάλο πρόβλημα στη Θεσπρωτία με τα άρρωστα πλατάνια, που πέφτουν στον Καλαμά Μεγάλο πρόβλημα στη Θεσπρωτία με τα άρρωστα πλατάνια, που πέφτουν στον Καλαμά Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 04, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.