Δήλωση Αντώνη Μπέζα για τις παραχωρήσεις λιμενικών δραστηριοτήτων



Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ κ. Αντώνης Μπέζας, με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας για τη Χερσαία Ζώνη του Λιμένος και το νέο νόμο για τις παραχωρήσεις λιμενικών δραστηριοτήτων στα περιφερειακά λιμάνια της χώρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Έκαναν μια «τρύπα στο νερό» - Να τηρήσουν «εδώ και τώρα» τις υποσχέσεις τους!

Αναγκάζομαι να επαναλάβω πράγματα που έχω πει και στο παρελθόν, το κάνω όμως γιατί δε θέλω να μείνει αναπάντητη η διαστρέβλωση της αλήθειας και η προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

Το 2005, τροποποιήθηκε από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του ΟΛΗΓ και τα τμήματα της παραλιακής ζώνης στα οποία δεν αναπτύσσονται λιμενικές δραστηριότητες τέθηκαν εκτός χρήσης, εκμετάλλευσης και ορίων αρμοδιότητας του ΟΛΗΓ, ικανοποιώντας έτσι μια διεκδίκηση ετών της τοπικής κοινωνίας.

Η νομιμότητα μιας υπουργικής απόφασης ελέγχεται από το ΣτΕ, στο οποίο ποτέ δεν είχε προσβληθεί η συγκεκριμένη απόφαση και όχι από τις υπηρεσίες. Σε αντίθεση με τις πολιτικές ηγεσίες των προηγούμενων κυβερνήσεων, το 2016 το Υπουργείο Ναυτιλίας αποδέχθηκε τις απόψεις κάποιων υπηρεσιακών παραγόντων ότι υπήρχε πρόβλημα στη διαδικασία που ακολουθήθηκε, ακύρωσε την τροποποιημένη σύμβαση και επανέφερε τα συγκεκριμένα τμήματα στη δικαιοδοσία του ΟΛΗΓ. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα επιστραφούν πάλι, με τη σωστή όμως διαδικασία, στο Δήμο Ηγουμενίτσας.

Δήλωσα τότε ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στη διαδικασία του 2005, ότι κακώς έκαναν αυτό που έκαναν γιατί θα υπάρξουν μεγαλύτερα προβλήματα και ότι η ενέργεια να δοθεί στον ΟΛΗΓ η δικαιοδοσία μιας έκτασης εκτός λιμενικών δραστηριοτήτων, (για να την ξαναπάρουν από τον ΟΛΗΓ και να την ξαναδώσουν, κάποτε, στο Δήμο Ηγουμενίτσας) , πρώτον, ενέχει κινδύνους λόγω της μελλοντικής σύμπραξης με ιδιώτες και δεύτερον, υποκρύπτει τη σκοπιμότητα να μπορεί ο ΟΛΗΓ, και όχι ο Δήμος Ηγουμενίτσας, να ελέγχει τα συγκεκριμένα τμήματα.

Τελικά δικαιώθηκα γιατί «έκαναν μια τρύπα στο νερό», αλλά το θέμα είναι τώρα τι κάνουμε.

Βρισκόμαστε στο τέλος του δεύτερου μήνα του 2019, πέρασαν δυόμιση χρόνια από τότε, τα συγκεκριμένα τμήματα δεν έχουν ακόμη φύγει από τη διαχείριση του ΟΛΗΓ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε πριν λίγες ημέρες στη Βουλή νόμο για την παραχώρηση λιμενικών δραστηριοτήτων σε ιδιώτες σε δέκα περιφερειακά λιμάνια της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Ηγουμενίτσας, ισχυριζόμενη ότι αυτή δεν πουλά τις μετοχές τους και δεν τα ιδιωτικοποιεί πλήρως, όπως η προηγούμενη κυβέρνηση.

Όσον αφορά το νέο νόμο θα χρησιμοποιήσω τη γνωστή ρήση του Ντένγκ Ξσιάο Πίνγκ «άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, δεν έχει σημασία αρκεί να πιάνει τα ποντίκια», υποστηρίζοντας ότι, είτε με πώληση μετοχών, είτε μέσω συμβάσεων παραχώρησης στον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκχωρεί σε ιδιώτες λιμενικές δραστηριότητες επενδυτικού χαρακτήρα, κάνει δηλαδή σήμερα αυτό που το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Απλώς το ονομάζει αλλιώς… Όπως η «τρόικα» ονομάστηκε «θεσμοί», όπως η «εκχώρηση του δημόσιου χαρακτήρα» των περιφερειακών αεροδρομίων ονομάστηκε «σημαντική επένδυση» και όπως το «Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας» ονομάστηκε «ΤΕΠ Ηγουμενίτσας»!

Όσον αφορά τη χερσαία ζώνη, επειδή με το ν.4472/2017 το λιμάνι της Ηγουμενίτσας εξακολουθεί να παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ, το νέο συμπληρωματικό μνημόνιο της 4ης αξιολόγησης προβλέπει ότι θα ιδιωτικοποιηθεί κατά προτεραιότητα μέχρι το τέλος του 2019 με την παραχώρηση των δραστηριοτήτων κρουαζιέρας, τουρισμού, μεταφοράς φορτηγών (RO-RO) και ξηρού φορτίου και το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με το νέο νόμο, θα αρχίσει να προετοιμάζει άμεσα τους όρους των διεθνών διαγωνισμών, καλώ τα αρμόδια Υπουργεία να αφήσουν τις δικαιολογίες περί «επαναχάραξης του αιγιαλού και της παραλίας» και να θέσουν, όπως έχουν υποσχεθεί, «εδώ και τώρα» εκτός αρμοδιότητας και διαχείρισης του ΟΛΗΓ τα τμήματα που δεν έχουν σχέση με τις λιμενικές δραστηριότητες.

Όσο καθυστερούν, ο εμπαιγμός συνεχίζεται. Το μόνο παρήγορο είναι ότι δε θα συνεχισθεί για πολύ η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!

Δήλωση Αντώνη Μπέζα για τις παραχωρήσεις λιμενικών δραστηριοτήτων Δήλωση Αντώνη Μπέζα για τις παραχωρήσεις λιμενικών δραστηριοτήτων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 26, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.