Β. Γιόγιακας: «Θα συνεχιστεί η συγχρηματοδότηση των Κοινωνικών Παντοπωλείων και Φαρμακείων από τα Π.Ε.Π.;»



Να διασφαλιστεί η συνέχιση της συγχρηματοδότησης των Κοινωνικών Παντοπωλείων και των Κοινωνικών Φαρμακείων από τα περιφερειακά προγράμματα του τρέχοντος ΕΣΠΑ ζητεί ο Βασίλης Γιόγιακας με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει ότι σύμφωνα με έγγραφο της Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ προβλέφθηκε η συνέχιση της συγχρηματοδότησης Δομών του Θεματικού Στόχου 9, όπως είναι τα Κέντρα Κοινότητας και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, αλλά όχι των Κοινωνικών Παντοπωλείων και των Κοινωνικών Φαρμακείων. Ερωτά επομένως να συνεχιστεί η χρηματοδότηση για τη λειτουργία των δομών αυτών, που λειτουργεί και ο Δήμος Ηγουμενίτσας, τουλάχιστον σε περιφέρειες όπως η Ήπειρος με σημαντικά υψηλότερο του εθνικού μέσου όρου ποσοστό κατοίκων με εισόδημα κάτω από τα όρια της φτώχειας. 
 
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης
ΘΕΜΑ: «Παράταση συγχρηματοδότησης Κοινωνικών Παντοπωλείων και Κοινωνικών Φαρμακείων από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα 2014-2020»

Σύμφωνα με το υπ’ αριθ. πρωτ. 117366/05-11-2018 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, στο πλαίσιο αναθεώρησης των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (Π.Ε.Π.) προβλέφθηκε η συνέχιση της συγχρηματοδότησης και η διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών Δομών του Θεματικού Στόχου 9. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι οι εν λόγω προβλέψεις αφορούν την παράταση χρηματοδότησης κατά 3 έτη των Κέντρων Κοινότητας, των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, των Δομών για άστεγους (Υπνωτήρια και Κέντρα Ημέρας) και των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας, την παράταση χρηματοδότησης κατά 2 έτη των Κέντρων Συμβουλευτικής και των δομών υποδοχής γυναικών - θυμάτων βίας καθώς και την ενίσχυση των Κέντρων Κοινότητας με συγκεκριμένες δράσεις.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι δεν έχει προβλεφθεί η συνέχιση της χρηματοδότησης των Κοινωνικών Παντοπωλείων και των Κοινωνικών Φαρμακείων που επίσης συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Θεματικού Στόχου 9 των Π.Ε.Π., όπως συμβαίνει με τις σχετικές Δομές που λειτουργεί ο Δήμος Ηγουμενίτσας η συγχρηματοδότηση των οποίων από το Π.Ε.Π. Ηπείρου λήγει μετά τις 30-9-2020. Τα Κοινωνικά Παντοπωλεία και Φαρμακεία έχουν συμβάλει, σύμφωνα και με τις αξιολογήσεις εφαρμογής των Π.Ε.Π. αλλά και την εμπειρία χιλιάδων πολιτών, στην κάλυψη αναγκών φαρμακευτικής περίθαλψης και σίτισης και καθημερινής διαβίωσης ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας ενώ έχουν αναπτύξει αξιόλογες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα εθελοντισμού και αλληλεγγύης.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Αν πράγματι δεν έχει προβλεφθεί η παράταση συγχρηματοδότησης των Κοινωνικών Παντοπωλείων και των Κοινωνικών Φαρμακείων στο πλαίσιο των Π.Ε.Π., όπως αναφέρεται ότι έχει γίνει για άλλες κοινωνικές δομές του Θεματικού Στόχου 9,
Αν προτίθεται να διασφαλίσει τη συνέχιση της χρηματοδότησης για τη λειτουργία των εν λόγω δομών, τουλάχιστον και κατά προτεραιότητα σε περιφέρειες με σημαντικά υψηλότερο του εθνικού μέσου όρου ποσοστό κατοίκων με εισόδημα κάτω από τα όρια της φτώχειας,
Αν και ποια εναλλακτικά εργαλεία (συγ)χρηματοδότησης προτίθεται να εισηγηθεί προς τα συναρμόδια Υπουργεία εφ’ όσον ισχύσει η μη παράταση χρηματοδότησής τους μέσω των Π.Ε.Π..
Β. Γιόγιακας: «Θα συνεχιστεί η συγχρηματοδότηση των Κοινωνικών Παντοπωλείων και Φαρμακείων από τα Π.Ε.Π.;» Β. Γιόγιακας: «Θα συνεχιστεί η συγχρηματοδότηση των Κοινωνικών Παντοπωλείων και Φαρμακείων από τα Π.Ε.Π.;» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 26, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.