Επιβεβαιώθηκε από την Επιτροπή Παρακολούθησης η πολύ καλή πορεία του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»



Η πολύ καλή πορεία της υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», επιβεβαιώθηκε κατά τη σημερινή 5η Επιτροπή Παρακολούθησης που πραγματοποιήθηκε με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.

Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων, εκτιμήθηκε πως στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η συμβασιοπ0ίηση όσον το δυνατόν περισσότερων έργων προκειμένου να διασφαλιστεί σε απόλυτο βαθμό το κλείσιμο του τρέχοντος Επιχειρησιακού Προγράμματος και για να υπάρχουν έργα – «γέφυρα» για το νέο 2023-2027.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάστηκε στον Άξονα της Επιχειρηματικότητας (Ενίσχυση της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας με ανάπτυξη της καινοτομίας και των ΤΠΕ), με την Περιφέρεια Ηπείρου να παίρνει τα εύσημα για τον βαθμό υλοποίησής του, καθώς είναι η πρώτη στην Ελλάδα που τον έχει ενεργοποιήσει σε τέτοιο βαθμό (97%) και αυτό μόνο με τις δικές της Υπηρεσίες,

Από όλα τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης (εκπροσώπους Υπουργείων και Ε.Ε.), εκφράστηκε η απόλυτη ικανοποίηση για τη συνεργασία που υπάρχει με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας και για τον σχεδιασμό που έχει γίνει.

Στην εισήγησή του, αλλά και στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε σε γενικές γραμμές στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος, εξαίροντας τη συνεργασία που υπάρχει με τους άλλους φορείς της Ηπείρου, ενώ αναφέρθηκε και στις νέες δράσεις και πρωτοβουλίες που σχεδιάζει η Περιφέρεια, στην καινοτομία, στην έρευνα στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα κ.α. με κεντρική κατεύθυνση την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της Ηπείρου, προτάσσοντας την ποιότητα και όχι την ποσότητα.

Από στελέχη Υπουργείων, έγινε γενική αναφορά και στον επικείμενο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2023-2027, στο οποίο θα δοθεί επιπλέον βαρύτητα σε δράσεις καινοτομίας. Ο Περιφερειάρχης, από την πλευρά του υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση για τα έργα υποδομών που θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από το νέο Πρόγραμμα.

Σημεία από την εισήγηση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη

Στην αρχική εισήγησή του ο Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, ανέφερε και τα εξής:

Στους εννέα μήνες που μεσολάβησαν από την προηγούμενη Επιτροπή, έχουν γίνει σημαντικά βήματα, έχουν προωθηθεί δράσεις, αντιμετωπίστηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με δημοπρατήσεις έργων.

Δεν θέλω να μπω σε πολλές λεπτομέρειες, τις οποίες θα αναλύσουν τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης.

Θα σταθώ σε ένα γενικότερο πλαίσιο, που δείχνει τη γενικότερη πορεία του Περιφερειακού Προγράμματος και την αναπτυξιακή κατεύθυνση που θέλουμε να δώσουμε στην Ήπειρο.

Μέχρι σήμερα έχει ενεργοποιηθεί το 87,6% του προγράμματος και οι αποφάσεις ένταξης ανέρχονται στο 75,4%. Είμαστε απόλυτα εντός των στόχων.

Σε πρακτικό επίπεδο: Ένας σημαντικός αριθμός έργων και δράσεων είτε συνεχίζεται, είτε ολοκληρώνονται:

Ειδικότερα:
· Βρίσκονται στο τελικό στάδιο τα δίκτυα αποχέτευσης και οι Βιολογικοί Καθαρισμοί στα παράλια της Ηπείρου. Παράλληλα εντάχθηκαν προς κατασκευή έργα σε οικισμούς της κατηγορίας Γ΄ (Με εξαίρεση το Καναλλάκι που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΠΕΡΡΑ). Το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσουμε στους οικισμούς της κατηγορίας Δ΄, με τελικό στόχο να διασφαλίσουμε στο απόλυτο την προστασία του περιβάλλοντος από τη διαχείριση των αστικών λυμάτων.
· Έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων.
· Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα αναστηλώσεων στα Αρχαία Θέατρα και γενικά το πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών. Υπάρχει μικρή καθυστέρηση στην παράκαμψη του Αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης, που οφείλεται κυρίως σε γραφειοκρατικές διαδικασίες στο στάδιο των απαλλοτριώσεων και σε ζητήματα που αφορούν άλλα υποέργα, στα οποία εμπλέκονται άλλες υπηρεσίες.
· Επιχειρηματικότητα: Είμαστε η μόνη Περιφέρεια στη χώρα που έχει ενεργοποιήσει το 97% του άξονα, εκδίδοντας μέχρι σήμερα 11 προσκλήσεις, έχοντας εντάξει έως τώρα 173 πράξεις. Είμαστε και η μόνη Περιφέρεια που αξιοποιεί στο απόλυτο τους πόρους που είχε δεσμεύσει στον άξονα αυτόν, χωρίς να χρειάζεται να εκχωρήσει πόρους στο ΕΤΕΑΝ, από το οποίο- παρ΄ όλα αυτό- έχει αποσπάσει τη μερίδα του λέοντος σε εντάξεις επενδυτικών σχεδίων στον τουρισμό.
· Στον τομέα των Υποδομών- Μεταφορών τις επόμενες ημέρες υπογράφεται η σύμβαση για τον οδό Νιάρχου, ενώ μόλις τον περασμένο μήνα μας εκχωρήθηκε (αλλά δεν έχει υπογραφεί ακόμη η προγραμματική σύμβαση) από το Υπ. Υποδομών η αρμοδιότητα για την κατασκευή του έργου σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με τη Γέφυρα Καλογήρου. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη μη ωριμότητα ορισμένων άλλων έργων, οδήγησε στην απόφασή μας να μεταφέρουμε για φέτος ποσό 4,6 εκ. ευρώ στον Άξονα της Υγείας, που έχουμε μεγάλη ζήτηση.
· Δομές Πρόνοιας: Αναγνωρίζοντας τη χρησιμότητά τους για τους πολίτες παρατείναμε τη λειτουργία τους μέσω εξοικονόμησης πόρων. Χρηματοδοτούμε επίσης τις ΤΟΜΥ.
· Προωθούμε νέες δράσεις και συγκεκριμένα: Στον τομέα απασχόλησης των νέων επιστημόνων είμαστε έτοιμοι για το πρόγραμμα πλήρους αμειβόμενης εργασιακής εμπειρίας πτυχιούχων ΑΕΙ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Λόγω και των εκλογών που μεσολάβησαν η πρόσκληση αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
· Η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχει ενεργά στη β΄ φάση του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον», διαθέτοντας από το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα 10 εκ. ευρώ.
· Επίσης για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στις τέσσερις αστικές πόλεις της Ηπείρου, διαθέτει 5 εκ. ευρώ.

Προετοιμάζουμε επίσης μια σειρά νέων δράσεων, όπως είναι η αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών, μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, που θα στοχεύει στην ανάπτυξη των περιοχών στις οποίες λειτουργούν αυτά (Πρέβεζα, Άρτα, Αμάραντο, Καβάσιλα), στην προώθηση τοπικών προϊόντων και στην ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Υπουργείου, έχουμε κάνει ήδη μια προεργασία για πίνακες με έργα- κυρίως υποδομών και αντιπλημμυρικών- που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν για μελέτες ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Όλα αυτά όμως είναι σε επίπεδο καταγραφής και για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν και ιδίως για την εξειδίκευση των δράσεων κατά άξονα.

Περιμένουμε και τη σημερινή ενημέρωση που θα γίνει από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και στη συνέχεια θα δρομολογήσουμε τις δικές μας ενέργειες.

Συμπερασματικά, θέλω να τονίσω για μια ακόμη φορά, πως με το Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 έχουν γίνει πολύ σημαντικές παρεμβάσεις σε όλους τους άξονες, έχουν στηριχθεί και έχουν προσφερθεί υπηρεσίες σε χιλιάδες συμπολίτες.

Τα πλήρη αποτελέσματα και η συνολική εκτίμησή του Επιχειρησιακού Προγράμματος θα γίνει αντιληπτή, όταν ολοκληρωθούν και τα δεκάδες έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή και πρόκειται να ξεκινήσουν, όπως είναι και τα αντιπλημμυρικά, οι οδικές και αγροτικές υποδομές, η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων και των σχεδίων καινοτομίας.

Το θετικό αποτέλεσμα της μέχρι σήμερα υλοποίησης του προγράμματος, είναι απόρροια της συνεργασίας που υπάρχει με όλους ανεξαιρέτως τους φορείς, με τον άριστο συντονισμό της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Ηπείρου.

Τους ευχαριστώ όλους και τους καλώ να δείξουν το ίδιο πνεύμα και στο σχεδιασμό του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Επιβεβαιώθηκε από την Επιτροπή Παρακολούθησης η πολύ καλή πορεία του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» Επιβεβαιώθηκε από την Επιτροπή Παρακολούθησης η πολύ καλή πορεία του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 30, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.