Κοινωνικό κράτος = αλληλεγγύη + ευκαιρίες | Του Β. Γιόγιακα





Καθώς «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται», τις τελευταίες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε την «καραμέλα» της δήθεν κοινωνικής Αριστεράς απέναντι σε μια δήθεν νεοφιλελεύθερη, «ανάλγητη» Δεξιά: «κράτος κοινωνικής αλληλεγγύης ή ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας και ασφάλισης;», «κοινωνικό κράτος ή ελεύθερη αγορά;». Λογικό, τι άλλο να κάνουν; Αφού είδαν ότι οι παροχές - δωράκια της τελευταίας στιγμής δεν έπιασαν, ξανάρχισαν τις «ταμπέλες» και τα ψεύτικα διλήμματα…

Ο δρόμος προς τις κάλπες της 7ης Ιουλίου μάς δίνει την ευκαιρία να επαναλάβουμε μερικά από αυτά λέμε τα τελευταία 3 χρόνια, αφήνοντας στην άκρη τον παραμορφωτικό καθρέφτη της συριζαϊκής προπαγάνδας.

Στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε ότι χωρίς ανάπτυξη δε μπορεί να υπάρξει σοβαρό, αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος. Όσο οι δουλειές είναι λίγες, αβέβαιες και με μισθούς-χαρτζιλίκια, όσο δε μεγαλώνει η πίτα της οικονομίας, πώς θα βρεθούν τα χρήματα για να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά η φτώχεια και να στηριχθούν οι αδύναμοι;

Εμείς δε θέλουμε πολίτες εξαρτημένους από την κρατική ελεημοσύνη, ούτε παγιδευμένους στη φτώχεια. Πιστεύουμε ότι τα επιδόματα σε ορισμένες καταστάσεις είναι απαραίτητα αλλά και ότι είναι πιο σημαντικό να προσφέρουμε ευκαιρίες για όλους, ώστε να πάψουν να ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ανασφάλειας και φόβου για το μέλλον.

Για εμάς πολιτική αλληλεγγύης σημαίνει, από τη μια, δημιουργία περισσότερων και καλύτερων δουλειών και, από την άλλη, στήριξη αυτών που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Το σχέδιό μας μπορεί να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης 4% για την επόμενη τριετία, που μεταφράζεται σε 600.000 νέες θέσεις εργασίας. Μεταξύ άλλων προβλέπουμε φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζομένους όταν αυξάνουν τις θέσεις εργασίας τουλάχιστον κατά 10%.

Θέλουμε να διευρύνουμε τα κριτήρια για την απονομή επιδόματος ανεργίας ώστε να το παίρνουν πολύ περισσότεροι από το 12% (με στοιχεία2017) και γι’ αυτό έχουμε προβλέψει πρόσθετη δαπάνη 200 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Βάζουμε μπρος ένα εντατικό πρόγραμμα πιστοποίησης 50.000 ανέργων κάτω των 35 ετών σε γνώσεις προγραμματισμού για να τους δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες για καλές δουλειές.

Ανακουφίζουμε από την «ακραία φτώχεια» καθιερώνοντας το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για 800.000 συμπολίτες μας, δίνοντας 1 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο αντί των σημερινών 760 εκατομμυρίων. Επαναφέρουμε τα επιδόματα για τις τρίτεκνες και τις πολύτεκνες οικογένειες που κατάργησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Πάμε ακόμη πιο πέρα, συνδυάζοντας το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με θετικά οικονομικά μέτρα όπως η χορήγηση μικρών δανείων, που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Γαλλία. Χτυπάμε τον κοινωνικό αποκλεισμό για ειδικές ομάδες συμπολιτών μας, ανθρώπων με αναπηρία, χρονίως πασχόντων, Ρομά, απεξαρτημένων. Μεταξύ αυτών, σκοπεύουμε να δούμε συνολικά το πρόβλημα του αποκλεισμού των ΑμεΑ από τις προκηρύξεις για προσλήψεις στο Δημόσιο.

Για εμάς ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας σημαίνει ανθρώπινες συνθήκες για όλους, χωρίς άγχος, αναμονή και δυσανάλογα έξοδα. Το αποτυχημένο μοντέλο των ΤΟΜΥ θα αντικατασταθεί από την ελευθερία του πολίτη να επιλέγει τον οικογενειακό γιατρό που επιθυμεί. Εισάγουμε τη διανομή φαρμάκων κατ’ οίκον για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών και το κλείσιμο ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ μέσα σε 24 ώρες για ευαίσθητες ομάδες συνανθρώπων μας. Μειώνουμε την ταλαιπωρία των χρονίως πασχόντων αυξάνοντας τη διάρκεια των επαναλαμβανόμενων συνταγών. Παράλληλα, σχεδιάζουμε προληπτικές εξετάσεις για όλους οι οποίες θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Για εμάς στη Νέα Δημοκρατία, κοινωνική αλληλεγγύη σημαίνει ότι οι πιο αδύναμοι είναι οι πρώτοι ωφελημένοι από την αύξηση του εθνικού πλούτου, σημαίνει ότι πρέπει να έχουν τις ευκαιρίες να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Για να μη μείνει κανείς πίσω! Το ζητούμενο είναι ευημερία για όλους, όχι μόνο για κάποιους, όχι μόνο για λίγους!

Και, για να μην ξεχάσω, δε χαρίζουμε τα πρωτεία της «κοινωνικής ευαισθησίας» σε καμία Κυβέρνηση που πήρε από τους Έλληνες το καρβέλι ψωμί, για να τους γυρίσει πίσω μερικά ψίχουλα!

* Ο Β. Γιόγιακας είναι ιατρός καρδιολόγος, υποψήφιος βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας

Κοινωνικό κράτος = αλληλεγγύη + ευκαιρίες | Του Β. Γιόγιακα Κοινωνικό κράτος = αλληλεγγύη + ευκαιρίες | Του Β. Γιόγιακα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 18, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.