Ο Μάριος Κάτσης μας μιλάει, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές



Συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Θεσπρωτίας με το ΣΥΡΙΖΑ κ. Μάριου Κάτση στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Α. Αναστασίου, για λογαριασμό του thespro-news.gr και της εφημερίδας ΤΙΤΑΝΗ:



Κ. Κάτση. Η προεκλογική περίοδος φτάνει το τέλος της. Ποιό πιστεύετε είναι το βασικό δίλλημα των επικείμενων εκλογών στις 7 Ιουλίου σε κεντρικό επίπεδο;
Στις ερχόμενες εκλογές δεν ψηφίζουμε χαλαρά, ούτε ψηφίζουμε πρόσωπα που θα στείλουμε στην Ευρωβουλή. Αποφασίζουμε για την ζωή μας, και για το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Tώρα, που βάλαμε μια τάξη, κι έχουμε βαθμούς ελευθερίας να υλοποιήσουμε τη δική μας πολιτική. Στις 7 του Ιούλη Θα συγκρουστούν 2 διαφορετικά πολιτικά σχέδια: από τη μία αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, με δίκαιη ανάπτυξη για όλους, μαζί με τον κόσμο της εργασίας, κι από την άλλη αυτό της ΝΔ (έμπνευσης ΔΝΤ), υπέρ των ελίτ και των ισχυρών.
Τα διλήμματα είναι ξεκάθαρα: Θέλουμε να συνεχιστεί η πορεία ανάκαμψης (9 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης) και να μειωθεί άλλες 10 μονάδες η ανεργία, ή να γυρίσουμε πίσω στο 27% και στην ύφεση; Θέλουμε εργασιακά δικαιώματα, 8ώρο, αυξημένο κατώτατο μισθό και κοινωνικό κράτος για όλους, ή θέλουμε απολύσεις, μειώσεις μισθών και υπηρεσίες υγείας και παιδείας μόνο για όσους αντέχει η τσέπη τους; Θέλουμε διαφάνεια και καθαρούς κανόνες, ή θέλουμε τη διαπλοκή των «κουμπάρων» και των καναλαρχών για να σπαταλήσουν τα 30δις των γεμάτων ταμείων που εξασφάλισε η κυβέρνηση μας; Θέλουμε βιώσιμο ασφαλιστικό χωρίς περικοπές και με δώρο Πάσχα, ή την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού με μαύρες τρύπες και μειώσεις συντάξεων;
Αυτά είναι τα διλήμματα και πρέπει ο κόσμος να σκεφτεί, να συγκρίνει, και μετά να πάει στην κάλπη και να πάρει την ευθύνη αν θα συνεχίσει σταθερά μπροστά ή αν θα τον ξανακυβερνήσουν αυτοί που τον έκλεψαν.

Αρκετοί πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε την συμφωνία των Πρεσπών και την επιδοματική πολιτική στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Ποια είναι η γνώμη σας;
Θα συμφωνήσω ότι έπαιξαν ρόλο στην δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος και αυτό εκφράστηκε και στην κάλπη. Όμως θεωρώ ότι έχει υπάρξει τεράστια προπαγάνδα εναντίον μας, και φταίμε και εμείς που δεν εξηγήσαμε επαρκώς στον κόσμο την ορθότητα των επιλογών μας. Για την συμφωνία των Πρεσπών, πιστεύω ότι διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα στα πολύπαθα Βαλκάνια, και ότι η ιστορία θα μας δικαιώσει. Περιμένω από την ΝΔ να σταματήσει την υποκρισία. Δεν ζητάνε ψήφο για να πάρουν πίσω την συμφωνία. Ίσα ίσα λένε ότι θα φροντίσουν να τηρείται κατά γράμμα. Αν την θεωρούν όντως προδοτική να δηλώσουν ανοιχτά ότι θα την πάρουν πίσω αν γίνουν κυβέρνηση.
Όσο για τα επιδόματα, πράγματι το ακούω και εγώ συχνά ότι φορολογήσαμε την μεσαία τάξη και δώσαμε επιδόματα στους τεμπέληδες, όπως λέει η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Αυτοί βέβαια τα κατηγορούν, γιατί θέλουν να τα κόψουνε. Εμείς λέμε ότι επιλέξαμε να μην είμαστε βαλκανική χώρα όπου το 30% δεν έχει ούτε τα βασικά για να ζήσει, αλλά να γίνουμε σταδιακά Ευρωπαϊκή χώρα όπου δίνονται επιδόματα κοινωνικής στήριξης.
Πριν το 2015 μοιράζανε τσάντες με τρόφιμα και ρούχα στις πόλεις και γινότανε ουρές, ο κόσμος αγανακτούσε και είχαμε επεισόδια με άγρια καταστολή. Αυτή η εικόνα μας πρόσβαλε σαν κοινωνία. Πώς να έρθει τουρίστας; πώς να λειτουργήσει μαγαζί με τέτοιες εικόνες; Ποιες επενδύσεις να γίνουν στην αγορά; Τα επιδόματα ελαχιστοποίησαν αυτή την αθλιότητα, έριξαν χρήμα στην κατανάλωση, κι αν το καλοσκεφτεί κανείς βοήθησαν έμμεσα τη μεσαία τάξη.
Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και η οικονομική σταθερότητα, είναι βασικά στοιχεία για να λειτουργήσει σωστά μια οικονομία. Σήμερα, οι μαγαζάτορες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ευνοήθηκαν από την άνοδο του τουρισμού, από το γεγονός ότι δεν γίνονται επεισόδια και βλέπουν βελτιωμένους τζίρους λόγω συνεχούς ανάπτυξης 9 τριμήνων. Σίγουρα τα υψηλά εισοδήματα επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα αλλά ήταν ο μόνος τρόπος να πιάσουμε τους στόχους και να βγούμε από τα μνημόνια. Αυτή είναι η αλήθεια και ήταν αναγκαστική επιλογή.
Τώρα όμως έχει ξεκινήσει η πορεία ελάφρυνσης των μεσαίων στρωμάτων, με μείωση των φόρων από χρήματα που έχουμε ήδη εξασφαλίσει, όχι σαν τις αοριστίες του κ. Μητσοτάκη που θα μας γυρίσουν σε έκρυθμες καταστάσεις.

Σε τοπικό επίπεδο, στην Θεσπρωτία, αν κάνατε έναν σύντομο απολογισμό ποια είναι τα σημαντικότερα έργα;
Όλο αυτό το διάστημα των 4ων ετών, εργάστηκα σκληρά ώστε να συνδράμω σε έργα και λύσεις που θα ανεβάσουν συνολικά επίπεδο τη Θεσπρωτία. Μια σύγκριση του τι παραλάβαμε και τι καταφέραμε λέει πολλά.
Τα έργα της Γ΄φάσης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, που πριν κινδύνευε με απένταξη, τώρα έχουν εξασφαλισμένους πόρους και προχωράνε ταχύτατα. Η Β΄ φάση ολοκληρώθηκε. Εντάξαμε τη χρηματοδότηση της οριστικής μελέτης από την Εγνατία Α.Ε για τον Περιφερειακό της Ηγουμενίτσας και τη σύνδεση του με το Μαυρομάτι, ενώ τόσα χρόνια εμπαίζανε οι τοπικοί άρχοντες με μια περιφερόμενη προμελέτη.
Στην Υγεία το μεγαλύτερο και δυσκολότερο επίτευγμα είναι ότι ανοίξαμε το ΤΕΠ της Ηγουμενίτσας, όπου το έχει αγκαλιάσει ο κόσμος και το ενισχύουμε με δρομολογημένες προσλήψεις και νέα μηχανήματα. Πριν ήταν ένα λεηλατημένο κτήριο, που έβοσκαν μέσα πρόβατα, χωρίς δρόμο πρόσβασης. Αν δεν είχαμε δράσει αποφασιστικά, το έργο θα απεντάσσονταν με αποτέλεσμα να γυρνούσαμε και 7εκ€ πίσω. Μπορεί ακόμα να μην είναι άρτιο, αλλά το μεγαλύτερο βήμα έγινε με το άνοιγμα και την λειτουργία.
Στηρίξαμε το Γ.Ν. Φιλιατών που απέκτησε νέο οργανισμό, με περισσότερα κονδύλια, με νέο προσωπικό, και πολλά νέα μηχανήματα. Κυριότερα εξ αυτών ο νέος αξονικός και ο νέος μαγνητικός τομογράφος, ενώ στηρίξαμε και το ΕΚΑΒ με 2 νέα ασθενοφόρα.
Στην Παιδεία, ιδρύσαμε το Πανεπιστημιακό τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας το οποίο η ΝΔ καταψήφισε στη Βουλή και δεν έχει πει κουβέντα για το αν θα το λειτουργήσει σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση. Ανοίξαμε το Ειδικό Σχολείο στη Νέα Σελεύκεια, επαναλειτουργήσαμε τις παιδικές κατασκηνώσεις της Σαγιάδας.
Κρατήσαμε ανοιχτό το στρατόπεδο Φιλιατών, που έμενε μια υπογραφή πριν κλείσει επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Στηρίξαμε με πόρους και έργα την τοπική αυτοδιοίκηση, που είχε χρόνια να δει τέτοια τόνωση: υπενθυμίζω, τα 2 αποχετευτικά σε Ηγουμενίτσα και Παραμυθιά, την είσοδο πόλης της Ηγουμενίτσας, το ξεχρέωμα των Δήμων. Με τα προγράμματα ΦιλόΔΗΜΟΣ Ι&ΙΙ έχουν πέσει πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ στη Θεσπρωτία. Έχουν ενταχθεί πολλά έργα που είτε κατασκευάζονται ήδη, είτε θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται, και αφορούν την ύδρευση και των τριών Δήμων, τις αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α. Κυριότερα είναι φωτισμός του σταδίου Ηγουμενίτσας , το γήπεδο Πλαταριάς και το παρκέ του κλειστού Παραμυθιάς.
Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν είναι αρκετά, ή ότι κάποιος άλλος στη θέση μου και στις παρούσες συνθήκες θα τα κατάφερνε καλύτερα. Από την πλευρά μου έχω ήσυχη την συνείδησή μου, επειδή έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα σε δύσκολες συνθήκες, με στόχο να υπηρετήσω επάξια το δημόσιο συμφέρον. Σίγουρα σε αυτή μου την προσπάθεια έγιναν λάθη, επίσης σίγουρο είναι ότι άνθρωποι πικράθηκαν από διάφορες αποφάσεις που πάρθηκαν, όμως θεωρώ πως προσπάθησα και τίμησα τελικά την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν οι πολίτες της Θεσπρωτίας.
Στις 7 Ιουλίου διεκδικώ την ψήφο σας με εντιμότητα, ώστε να συνεχίσουμε μαζί, ώστε να υπερασπιστούμε όλα όσα καταφέραμε!

Ο Μάριος Κάτσης είναι ηλεκτρονικός μηχανικός και μηχ. Η/Υ, και υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσπρωτία
Ο Μάριος Κάτσης μας μιλάει, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές Ο Μάριος Κάτσης μας μιλάει, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 30, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.