Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας για την έναρξη της Κτηματογράφησης

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας για την έναρξη της Κτηματογράφησης



Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019 ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο σχετικά με δικαιώματα στα ακίνητα που βρίσκονται στις παρακάτω περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας:

Οι περιοχές είναι οι προκαποδιστριακές κοινότητες: Αγίου Βλασίου, Γραικοχωρίου, Καστρίου, Λαδοχωρίου, Μαυρουδίου, Νέας Σελευκείας και Κεστρίνης.

Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr .

Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τις περιοχές αυτές αρχίζει στις 22-7-2019 και λήγει στις 22-10-2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 22-1-2020 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.

Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.

Ενόψει της διαδικασίας κτηματογράφησης στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και με αφορμή την εμφάνιση διαφημίσεων από επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων για την παροχή υπηρεσιών που αναφέρονται στη δήλωση των σχετικών δικαιωμάτων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας ενημερώνει τους πολίτες για τα ακόλουθα:

Η σύνταξη των σχετικών δηλώσεων αυτοπροσώπως από τον δικαιούχο είναι δυνατή, εφ’ όσον οι τίτλοι του είναι σε νομική τάξη και τα ακίνητά του έχουν αποτυπωθεί σε τοπογραφικά σχεδιαγράμματα. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, τόσο ο έλεγχος των τίτλων ιδιοκτησίας, όσο και η ορθή δήλωση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων είναι δυνατόν να εμφανίζει δυσχέρειες, ειδικά όταν οι τίτλοι ιδιοκτησίας παρουσιάζουν προβλήματα, δεν υπάρχουν, το δικαίωμα στηρίζεται σε έκτακτη χρησικτησία κλπ.

Με το δεδομένο λοιπόν ότι οι δηλώσεις του Κτηματολογίου είναι δηλώσεις εμπραγμάτων δικαιωμάτων, είναι αυτονόητο ότι σύνταξη και υποβολή τους αποτελεί κατ’ εξοχήν αντικείμενο των δικηγόρων. Η εμπειρία του παρελθόντος έχει αποδείξει ότι η μη προσήκουσα ή λανθασμένη δήλωση των εμπραγμάτων δικαιωμάτων από πολίτες που, στις περισσότερες περιπτώσεις, στηρίχτηκαν σε υποτιθέμενες «γνώσεις» και «διαβεβαιώσεις» τρίτων, μη νομικών, τους οδήγησε τελικά στα δικαστήρια και σε πολυχρόνιες αντιδικίες, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις ιδιοκτησίες τους.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η προσήκουσα δήλωση με τη συνδρομή δικηγόρου θα τους είχε προστατεύσει και θα είχαν εξοικονομήσει κόστος και χρόνο. Με αυτά τα δεδομένα, καλούμε τους συμπολίτες μας να απευθύνονται στους δικηγόρους της επιλογής τους, ως τους μόνους αρμόδιους για να παράσχουν την υποστήριξη και τις υπεύθυνες συμβουλές τους αναφορικά με τα προκύπτοντα νομικά ζητήματα ως προς την ορθή συμπλήρωση των δηλώσεων του Κτηματολογίου.

Σας γνωρίζουμε τέλος ότι η διεύθυνση του αρμοδίου Γραφείου Κτηματογράφησης στην Ηγουμενίτσας είναι :

Επί της οδού Αγίων Αποστόλων 27, Τηλέφωνο: 26650 22200, Φαξ: 26510 22201,

E-mail: igoumenitsa@ktimaweb.gr και το Ωράριο λειτουργίας: Δεύτερα 8:30 με 17:30. Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8:30 με 16:30 και Τετάρτη 8:30 με 19:30.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ              Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ Π. ΜΠΕΖΑΣ          ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΤΖΟΒΑΡΑΣ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας για την έναρξη της Κτηματογράφησης Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας για την έναρξη της Κτηματογράφησης Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουλίου 25, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.