Εγκρίθηκε η ΜΠΕ για τον «Ποσειδώνα» που μπορεί να φέρει φυσικό αέριο στην Ήπειρο

Εγκρίθηκε η ΜΠΕ για τον «Ποσειδώνα» που μπορεί να φέρει φυσικό αέριο στην Ήπειρο 




Στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τον αγωγό φυσικού αερίου υψηλής πίεσης και το χερσαίο του τμήμα από τους Κήπους του Έβρου μέχρι το Φλωροβούνι Θεσπρωτίας καθώς και για τις συνοδευτικές εγκαταστάσεις προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η έγκριση δόθηκε στις 5 Ιουλίου μετά από γνωμοδοτήσεις που είχαν προηγηθεί από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης κι άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Το έργο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία του χερσαίου τμήματος του αγωγού «Ποσειδών» μέσω του οποίου μπορεί να τροφοδοτηθεί και η Ήπειρος. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα ενεργειακά έργα που είχαν σχεδιαστεί στη χώρα που όμως πάγωσε για αρκετά χρόνια λόγω και των διεθνών συσχετισμών και συμφερόντων.

Σύμφωνα με την ΜΠΕ του έργου ο αγωγός στην Ήπειρο διέρχεται από τους Δήμους Μετσόβου, Ζαγορίου, Ιωαννιτών, Βορείων Τζουμέρκων, Δωδώνης, Σουλίου και Ηγουμενίτσας.

Όπως σημειώνεται στην απόφαση έγκρισης, στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, στη ζώνη όπου το έργο τέμνει τον ποταμό Ζαγορίτικο λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού διάδοσης της ασθένειας των πλατάνων σε συνεργασία με την δασική υπηρεσία ενώ στην περιοχή ευθύνης του Φορέα Παμβώτιδας και για ένα χιλιόμετρο ο αγωγός ακολουθεί εναλλακτική όδευση ώστε να απομακρυνθεί από την Ζώνη Β4.2.

Ουσιαστική συμμετοχή στη Μελέτη και στην Αδειοδότηση του συνόλου, σχεδόν, των έργων του Συστήματος Φυσικού Αερίου που λειτουργεί στην Ελλάδα, έχει η Τεχνική Μελετητική εταιρεία ΑΣΠΡΟΦΟΣ Α.Ε, θυγατρική του Ομίλου ΕΛΠΕ, η οποία εκπόνησε και την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Περιορισμών για την εγκατάσταση και λειτουργία του χερσαίου τμήματος του Αγωγού Φυσικού Αερίου “IGI Poseidon”.

Η επιτυχία της έγκρισης - σε χρόνο ρεκόρ - μιας τόσο σύνθετης, ογκώδους και εμπεριστατωμένης Μελέτης, μεγέθους 3.500 σελίδων, στην οποία εμπεριέχεται και εκτενής αλληλογραφία με όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς και τις τοπικές Αρχές, καταδεικνύει την τεχνογνωσία και την φερεγγυότητα της ΑΣΠΡΟΦΟΣ, καθώς και την υψηλή επιστημονική κατάρτισητων στελεχών της, ενώ αποτελεί συνέχεια σειράς αντίστοιχων σύνθετων και πολύπλοκων Μελετών, που αφορούσαν τόσο τον Αγωγό ΤΑΡ- του οποίου η κατασκευή αποπερατώθηκε ήδη, χωρίς κανένα αδειοδοτικό πρόβλημα - όσο και άλλων αντίστοιχων έργων του ΔΕΣΦΑ.

«Οι επιτυχίες αυτές έρχονται να προστεθούν στην τριακονταπενταετή ευδόκιμη πορεία μιας εταιρείας που, αφενός, πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα και, αφετέρου, βρίσκεται στην πρωτοπορία των μελετητικών εταιρειών στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης», επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΣΠΡΟΦΟΣ Πέτρος Παπασωτηρίου.

Ο αγωγός “IGI Poseidon”, με διάμετρο 48" (122 cm) και μέγιστη πίεση 100 barg, θα εκτείνεται υπογείως σε μήκος περίπου 760,80 km από την περιοχή των Κήπων Έβρου μέχρι το Φλωροβούνι Θεσπρωτίας, όπου και θα συναντά το Υποθαλάσσιο τμήμα του Αγωγού Φυσικού Αερίου ΠΟΣΕΙΔΩΝ ο οποίος θα συνδέει την Ελλάδα με το Οτράντο της Ιταλίας. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η εταιρεία IGI Poseidon S.A., η οποία ανήκει ισομερώς στις εταιρείες ΔΕΠΑ Α.Ε. και Edison International Holding.
Εγκρίθηκε η ΜΠΕ για τον «Ποσειδώνα» που μπορεί να φέρει φυσικό αέριο στην Ήπειρο Εγκρίθηκε η ΜΠΕ για τον «Ποσειδώνα» που μπορεί να φέρει φυσικό αέριο στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουλίου 11, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες