ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΑΝΕΥΡΕΣΗ ΔΑΚΤΥΛΙΩΜΕΝΟΥ ΠΕΛΑΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΛΙΕΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΠΗΓΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΑΝΕΥΡΕΣΗ ΔΑΚΤΥΛΙΩΜΕΝΟΥ ΠΕΛΑΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΛΙΕΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΠΗΓΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ


Ο Φορέας Διαχείρισης Καλαμά – Αχέροντα – Κέρκυρας έλαβε στοιχεία συντεταγμένων, χάρτη και φωτογραφικό υλικό προς επιβεβαίωση της τηλεφωνικής επικοινωνίας με την συντονίστρια των δακτυλιώσεων των λευκών πελαργών κ. Εύα Στετς (ΕΚΔΠ), για θέαση πελαργού δακτυλιωμένου σε μια από τις φωλιές της Κρυσταλλοπηγής (Σέλλιανη) Παραμυθιάς Θεσπρωτίας το 2017.
Ο πελαργός της εικόνας 1 παρατηρήθηκε τον Ιούνιο 2019 από την κ. Ελένη Γαληνού - Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, 728 ημέρες μετά από την δακτυλίωσή του, κοντά στην Καλλονή της Λέσβου (496,70km μακριά!).  Βρισκόταν εκεί για αρκετό διάστημα, μαζί με άλλους πελαργούς σε "non-breeding fraction" (ομάδα Πελαργών που δεν αναπαράγονται ακόμα και «τριγυρίζουν» σε διάφορα μέρη -  «συμμορία»  δηλαδή).  Αρχικά, το δακτυλίδι του δεν ήταν δυνατό να διαβαστεί καθώς ήταν πολύ λερωμένο. Όμως με επανειλημμένες προσπάθειες της κ. Γαληνού διαπιστώθηκε η ταυτότητά του (Εικόνα 2).
Εικόνα 1. Ο δακτυλιωμένος πελαργός κατά την επανεύρεσή του στην Καλλονή Λέσβου
Εικόνα 2. Απόσπασμα δορυφορικής εικόνας για την επανεύρεση του δακτυλιωμένου πελαργού στην Καλλονή Λέσβου, μια απόσταση 496,70km από το σημείο της φωλιάς που αρχικά δακτυλιώθηκε

Ο πελαργός, μεσαίου μεγέθους κατά τη δακτυλίωση, εκκολάφτηκε σε μια φωλιά 3 νεοσσών. Μήκος του ράμφους 73,23mm, συνολικό μήκος ράμφος & κεφάλι 136,68mm, βάρος 1,74kg. Η δακτυλίωσή του έγινε με εθελοντική συμμετοχή της κ. Στετς και με την στήριξη στελεχών του ΦΔ Καλαμά - Αχέροντα- Κέρκυρας: Εύη Συντιχάκη, Φρόσω Φιλίππου, Ανέστη Μαρτίνη, Αντρέα Μάντο, Κοσμά Κόντο, Χρήστο Διαμάντη. Σημαντική βοήθεια προσέφεραν εθελοντικά: Γιώτα Μαντζουράτου, Νικόλαος Νούλας και Κώστας Μπέστας. Η δακτυλίωση πραγματοποιείται με έγχρωμα μεταλλικά δαχτυλίδια τύπου ELSA, από τα οποία το χρώμα, κάποια γράμματα (συνήθως της χώρας που δακτυλιώθηκαν) και μοναδικοί αριθμοί που υπάρχουν πάνω στο δαχτυλίδι μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες για την πορεία και το μεταναστευτικό ταξίδι των πελαργών (Εικόνα 3).


Εικόνα 3. Οι δακτυλιωμένοι νεοσσοί της φωλιάς στην Κρυσταλλοπηγή Παραμυθιάς
Οι περισσότεροι πελαργοί ωριμάζουν αναπαραγωγικά κατά τον 4ο και 5ο χρόνο ζωής τους. Ωστόσο, μπορούν να αναπαραχθούν και οι πιο νεαροί (>4 ετών) αλλά με χαμηλότερο ποσοστό αναπαραγωγικής επιτυχίας (Hall et al., 1987). Ελπίζουμε να καταγράψουμε τον πελαργό αυτόν σε μελλοντική απογραφή κατά την αναπαραγωγική περίοδο του 2020!
Ευχαριστούμε την κ. Εύα Στετς για την αποστολή όλου του απαραίτητου ενημερωτικού υλικού και για τη συνεχή συνεργασία και πληροφόρηση για τυχόν εντοπισμό δακτυλιωμένων πελαργών της περιοχής μας.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΑΝΕΥΡΕΣΗ ΔΑΚΤΥΛΙΩΜΕΝΟΥ ΠΕΛΑΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΛΙΕΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΠΗΓΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ  ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΑΝΕΥΡΕΣΗ ΔΑΚΤΥΛΙΩΜΕΝΟΥ ΠΕΛΑΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΛΙΕΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΠΗΓΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 13, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.