Μάριος Κάτσης: Να ξεκαθαρίσει η Υπουργός Παιδείας αν θα λειτουργήσει το νεοϊδρυθέν Πανεπιστημιακό τμήμα στην Ηγουμενίτσα

Μάριος Κάτσης: Να ξεκαθαρίσει η Υπουργός Παιδείας αν θα λειτουργήσει το νεοϊδρυθέν Πανεπιστημιακό τμήμα στην Ηγουμενίτσα
 

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο Μάριος Κάτσης προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως για το τι προτίθεται να κάνει με το νέο Πανεπιστημιακό Τμήμα στην Ηγουμενίτσα.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Θεσπρωτίας ρωτά την αρμόδια Υπουργό σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που ιδρύθηκε με τον ν. 4559/2019 για να ξεκινήσει να λειτουργεί, το αργότερο, από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, όπως ορίζει ο νόμος. Επιπλέον ο Μάριος Κάτσης ζητά τη δέσμευση της Υπουργού να γίνουν οι 48 προσλήψεις καθηγητών (μελών ΔΕΠ) που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει δώσει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προκειμένου να στελεχώσει τα μη αυτοδύναμα τμήματα κατά προτεραιότητα. Υπενθυμίζεται ότι για να λειτουργήσει το νέο τμήμα στην Ηγουμενίτσα απαιτούνται να διοριστούν 4 επιπλέον καθηγητές.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε σχετικά:
«Δώσαμε μεγάλη μάχη και πετύχαμε στη Θεσπρωτία να ιδρυθεί Πανεπιστημιακό τμήμα, ενώ έχουμε δρομολογήσει τις προσλήψεις καθηγητών που απαιτούνται για να λειτουργήσει. Σήμερα, η τοπική κοινωνία είναι ανήσυχη για το αν η νέα κυβέρνηση προτίθεται να συνεχίσει την ίδια πολιτική, καθώς η ΝΔ ως αντιπολίτευση καταψήφισε το νόμο για το νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ως αντιπολίτευση είπαν πολλά. Τώρα τι θα κάνουν; Καλούμε το Υπουργείο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, ώστε να μάθουμε αν θα συνεχίσουν ότι ξεκινήσαμε ή θα πάμε πίσω. Εμείς απαιτούμε το αυτονόητο: Να λειτουργήσει το τμήμα όπως σχεδιάστηκε. Καλούμε επίσης όλους τους τοπικούς φορείς να είναι σε εγρήγορση ώστε να υπερασπιστούμε σημαντικά κεκτημένα, καθώς με τη Νομική Πατρών, η νέα κυβέρνηση έστειλε άκρως ανησυχητικά μηνύματα οπισθοδρόμησης. Αναμένουμε και θα επανέλθουμε» κατέληξε ο βουλευτής.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή.

Αθήνα, 04 Σεπτεμβρίου 2019
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
Την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θέμα: «Έναρξη λειτουργίας Πανεπιστημιακού Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας με έδρα την Ηγουμενίτσα»

Με τον ν. 4559/2018 ιδρύθηκε από 01/10/2018 το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με έδρα την Ηγουμενίτσα. Ο νόμος προβλέπει ότι τα τέσσερα (4) μέλη Δ.Ε.Π. του μέχρι τότε λειτουργούντος στην πόλη Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων (πρώην Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών) του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, εντάσσονται άμεσα στο νεοϊδρυθέν Τμήμα. Η λειτουργία του Τμήματος προσδιορίζεται δεσμευτικά το αργότερο για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, η οποία απαιτείται να εκδοθεί έως τις τριάντα (30) Απριλίου του προηγούμενου έτους από το έτος έναρξης της εκπαιδευτικής λειτουργίας.

Η ίδρυση του παραπάνω Τμήματος προέκυψε έπειτα από κατάθεση σχετικής πρότασης από την Επιτροπή μελών Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, η οποία συστήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για εκπόνηση προτάσεων σύμπραξης των δυο Ιδρυμάτων, με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια και με σεβασμό στο αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Να σημειωθεί ότι, η ίδρυση του τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα έλαβε την συγκατάθεση όλων των τοπικών αυτοδιοικητικών, κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, καθώς αποτελούσε πάγιο αίτημα τους, η Θεσπρωτία δηλαδή να είναι παρούσα στο νέο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κατά τη συνεδρίαση ακρόασης φορέων της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής μάλιστα, οι Πρυτανικές Αρχές είχαν διατυπώσει επίσημα τη θετική τους γνώμη για την ίδρυση του Πανεπιστημιακού Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα. Σημειωτέον, στην ίδια συζήτηση η εισηγήτρια τότε της Νέας Δημοκρατίας, είχε εκφράσει την αντίθεσή της στη δημιουργία του νέου πανεπιστημιακού τμήματος με έδρα την Ηγουμενίτσα ενώ καταψήφισε συνολικά τον νόμο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ν. 4559/2018, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με δυο αποφάσεις της, είχε κατανείμει 20 και 28, αντίστοιχα, νέες θέσεις μελών Δ.Ε.Π. για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σύμφωνα με το άρ. 18, παρ. 5 του ν. 4559/2018, στην κατανομή νέων θέσεων μελών Δ.Ε.Π. στο Ίδρυμα, η Σύγκλητος οφείλει να στελεχώνει κατά προτεραιότητα τα Τμήματα που έχουν λιγότερα από οκτώ (8) μέλη Δ.Ε.Π., όπως είναι το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας, και μέχρι τη συμπλήρωσή τους. Επιπλέον, είχε ανακοινώσει την αύξηση της χρηματοδότησης κατά 1 εκατ. € για εργαστηριακό εξοπλισμό στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Πρόσφατα, με τον ν. 4623/2019, η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κατήργησε χωρίς καμία διαβούλευση τη νεοϊδρυθείσα Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία είχε επίσης προκύψει έπειτα από πρόταση σχετικής Επιτροπής μελών Δ.Ε.Π. και είχε τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών φορέων και των Πρυτανικών Αρχών, δημιουργώντας αρνητικό προηγούμενο για το νέο τμήμα στην Ηγουμενίτσα και μεγάλη ανησυχία τόσο στην Ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και στην τοπική κοινωνία.

Επειδή το Πανεπιστημιακό Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας με έδρα την Ηγουμενίτσα ιδρύθηκε σύμφωνα με ακαδημαϊκά κριτήρια που έθεσαν τα ίδια τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και έπειτα από ευρεία διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς.

Επειδή, οι υφιστάμενες υποδομές του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα μπορούν άμεσα να εξυπηρετήσουν το νέο τμήμα, ενώ λειτουργούν και υποδομές φοιτητικής μέριμνας.

Επειδή το Τμήμα χρειάζεται τέσσερα (4) επιπλέον μέλη Δ.Ε.Π. για να καταστεί αυτοδύναμο.

Επειδή η έναρξη λειτουργίας του Τμήματος έχει οριστεί το αργότερο για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, η οποία απαιτείται να εκδοθεί έως τις τριάντα (30) Απριλίου του προηγούμενου έτους από το έτος έναρξης της εκπαιδευτικής λειτουργίας.

Επειδή ο νομός Θεσπρωτίας είναι ακριτικός με διασυνοριακή στρατηγική θέση και έχει ανάγκη τον ήδη δρομολογημένο αναβαθμισμένο ρόλο του στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που ιδρύθηκε με τον ν. 4559/2019 να ξεκινήσει να λειτουργεί, το αργότερο, από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, όπως ο παραπάνω νόμος ορίζει;
Δεσμεύεστε ότι θα τηρήσετε τις αποφάσεις του προκατόχου σας για την κατανομή συνολικά 48 θέσεων νέων μελών ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα η στελέχωση των νέων τμημάτων, με προτεραιότητα στα μη αυτοδύναμα τμήματα;

Μάριος Κάτσης: Να ξεκαθαρίσει η Υπουργός Παιδείας αν θα λειτουργήσει το νεοϊδρυθέν Πανεπιστημιακό τμήμα στην Ηγουμενίτσα Μάριος Κάτσης: Να ξεκαθαρίσει η Υπουργός Παιδείας αν θα λειτουργήσει το νεοϊδρυθέν Πανεπιστημιακό τμήμα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 07, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.