Οι Δήμοι ετοιμάζονται για τις εκλογές στην ΠΕΔ

Οι Δήμοι ετοιμάζονται για τις εκλογές στην ΠΕΔ
 
 
 
Σε ρυθμούς… εκλογών θα μπει τις αμέσως επόμενες ημέρες η Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς θα κληθεί να αναδείξει την διοίκηση στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου και τους αντιπροσώπους στην ΚΕΔΕ. Οι εκλογές για το νέο προεδρείο στην ΠΕΔ γίνονται σε… δόσεις! Ξεκινούν από τα Δημοτικά Συμβούλια τα οποία, σύμφωνα με τις προθεσμίες που θέτει το Προεδρικό Διάταγμα ως το τέλος Οκτωβρίου πρέπει να έχουν εκλέξει τους αντιπροσώπους στη Γενική Συνέλευση. Στη συνέχεια θα συνέλθει η Γενική Συνέλευση για να αναδείξει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο με την σειρά του θα εκλέξει την Εκτελεστική Επιτροπή και τον Πρόεδρο.

Η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Ηπείρου αποτελείται από 125 μέλη. Αυτά θα προκύψουν από την εκλογή που θα γίνει στα Δημοτικά Συμβούλια τις επόμενες ημέρες.

Ο αριθμός για τον κάθε δήμο είναι συγκεκριμένος και με το τελευταίο Προεδρικό Διάταγμα δεν επέρχονται αλλαγές.

Κριτήριο αποτελεί ο πληθυσμός του κάθε Δήμου.

Έτσι τους περισσότερους εκπροσώπους στη Γενική Συνέλευση στέλνει ο Δήμος Ιωαννιτών. Από το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων θα εκλεγούν οι 36 ενώ 37ος θα είναι ο δήμαρχος. Σημειώνεται ότι όλοι οι δήμαρχοι μετέχουν εξ οφίτσιο.

Ο Δήμος Άρτας, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου θα αναδείξει 15 αντιπροσώπους, ο Δήμος Πρέβεζας 11, ο Δήμος Ηγουμενίτσας εννέα, ο Δήμος Ζίτσας έξι, ο Δήμος Ζηρού πέντε, ο Δήμος Πάργας επίσης πέντε, οι Δήμοι Σουλίου, Δωδώνης και Πωγωνίου από τέσσερις, οι Δήμοι Φιλιατών, Κόνιτσας, Μετσόβου, Κεντρικών Τζουμέρκων, Καραισκάκη και Βορείων Τζουμέρκων από τρεις και ο Δήμος Ζαγορίου μόλις δύο εκ των οποίων ο ένας θα είναι ο δήμαρχος.

Η Γενική Συνέλευση για την εκλογή νέας Διοίκησης στην ΠΕΔ θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι αρκετοί είναι οι ενδιαφερόμενοι για την προεδρία όμως απομένει να φανεί ποιες συμμαχίες θα γίνουν, πόσα ψηφοδέλτια και ποιοι τελικά θα είναι αυτοί που θα ηγηθούν.

Το 2014 η εκλογική αναμέτρηση είχε πάρει καθαρά κομματικά χαρακτηριστικά. Στο ένα σχήμα με αναφορά στην κεντροδεξιά είχε ηγηθεί ο Γιάννης Λώλος και στο δεύτερο με αναφορά στο χώρο του ΚΙΝΑΛ είχε ηγηθεί ο Θωμάς Μπέγκας ενώ είχαν καταρτιστεί ψηφοδέλτια από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Φέτος με βάση το αποτέλεσμα του Μαίου είναι φανερό ότι το προβάδισμα έχει και πάλι η κεντροδεξιά όμως οι ισορροπίες μπορεί να αλλάξουν ως ένα βαθμό από τους εκπροσώπους που θα εκλέξουν τα Δημοτικά Συμβούλια οι οποίοι μπορεί να έχουν αναφορά σε άλλους πολιτικούς χώρους.
Οι Δήμοι ετοιμάζονται για τις εκλογές στην ΠΕΔ Οι Δήμοι ετοιμάζονται για τις εκλογές στην ΠΕΔ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 24, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.