Το ΣτΕ θα αποφασίσει για την απόφαση αύξησης των λιμενικών τελών

Το ΣτΕ θα αποφασίσει για την απόφαση αύξησης των λιμενικών τελών 
 

Στην Ολομέλεια της Βουλής, της Δευτέρας 21.10.2019, συζητήθηκε η υπ’ αριθμόν Α.Π.:100/15-10-2019 Επίκαιρη Ερώτηση του Υπευθύνου Ναυτιλίας, Νησιωτικής Πολιτικής & Τουρισμού και Βουλευτή Ν. Κέρκυρας, κ. Δημήτρη Μπιάγκη με τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη σχετικά με την «υπ’ αριθμόν Α.Π.: 3113/11/40369/7-6-2019 Υπουργική Απόφαση, για τον τρόπο καθορισμού των λιμενικών τελών στα πλοία που εκτελούν δρομολόγια από Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα & Ηγουμενίτσα-Λευκίμμη».

Στην Επίκαιρη Ερώτησή του, ο Βουλευτής τόνισε ότι: «Με την παραπάνω Υπουργική Απόφαση τροποποιείται ο υπολογισμός Λιμενικών Τελών και Δικαιωμάτων, όχι με ποσοστό 6,5% επί του καθαρού ναύλου του εισιτηρίου (δηλ. είτε μειωμένου, είτε εκπτωτικού ή μηδενικού), αλλά με το ως άνω ποσοστό και μάλιστα κατά τι αυξημένου, επί του ακριβότερου ναύλου, ανεξαρτήτως εκπτώσεων και αυτό μόνο στη γραμμή Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα. Και αυτό συμβαίνει μόνο στο λιμάνι που ανήκει στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας, στις γραμμές Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα-Λευκίμμη, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται υπέρμετρα ο χρήστης των συγκεκριμένων γραμμών».

Στο ερώτημα του Βουλευτή, ο Υπουργός απάντησε ότι: «υπάρχει σε εκκρεμότητα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ακύρωση της εν λόγω απόφασης. Προσφυγή, της οποίας δικάσιμος είναι η 13.11.2019, το αποτέλεσμα της οποίας οφείλουμε να αναμένουμε».

Στην Δευτερολογία του, ο κ. Μπιάγκης υπογράμμισε ότι: «αναμφίβολα, το ΣΤΕ θα αποφανθεί και θα κρίνει την εν λόγω Υπουργική Απόφαση. Ωστόσο, είναι καθαρά πολιτικό θέμα, ο τρόπος καθορισμού των λιμενικών τελών και ο συγκεκριμένος τρόπος, επί της ουσίας είναι ένας «κατά κεφαλήν φόρος που παραπέμπει σε άλλες εποχές». Είναι απαγορευτικός αυτός ο τρόπος υπολογισμού, ο οποίος εκτός των άλλων δεν επιτρέπει στις ναυτιλιακές εταιρίες να υλοποιήσουν εκπτωτικές πολιτικές σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες: ΑΜΕΑ, φοιτητές κοκ. Τα λιμενικά τέλη είναι ανταποδοτικά και οφείλουν να παρέχουν αναβαθμισμένη ποιότητα παροχής υπηρεσιών στους χρήστες του, πράγμα, το οποίο δεν υφίσταται».

Ο Υπουργός απάντησε ότι «είναι πράγματι δίκαιοι οι ισχυρισμοί και τα επιχειρήματα του Βουλευτή Κέρκυρας και γι’ αυτό τον λόγο, έχει συσταθεί επιτροπή από τον Γενικό Γραμματέα Λιμενικής Πολιτικής για την εξεύρεση ενός αντικειμενικού, ανταποδοτικού τρόπου καθορισμού των λιμενικών τελών. Επίσης αρμοδιότητα της εν λόγω επιτροπής είναι και ο εκσυγχρονισμός των Περιφερειακών Λιμανιών».
Το ΣτΕ θα αποφασίσει για την απόφαση αύξησης των λιμενικών τελών  Το ΣτΕ θα αποφασίσει για την απόφαση αύξησης των λιμενικών τελών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 24, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.