Μαργαρίτι Θεσπρωτίας: Ένα χωριό με έντονα σημάδια προηγούμενων αιώνων

Μαργαρίτι Θεσπρωτίας: Ένα χωριό με έντονα σημάδια προηγούμενων αιώνων

Φωτογραφίες - Γιώργος Μαλαμίδης
 
Το Μαργαρίτι βρίσκεται νοτιοδυτικά του νομού Θεσπρωτίας. Ουσιαστικά είναι ανάμεσα από την Πάργα, την Παραμυθιά και τον ποταμό Αχέροντα. Στην περιοχή αυτή τοποθετείται η αρχαία Ελεάτιδα. 
Στην περιοχή της αρχαίας Ελεάτιδας, στους προχριστιανικούς χρόνους, αναφέρονται κάποιες πολιτείες, οι οποίες αργότερα καταστράφηκαν, όπως η Λιμναία και η Ελινία. 
Υπάρχουν πολλά μνημεία που αποδεικνύουν το ιστορικό παρελθόν της περιοχής, όπως τάφοι, νομίσματα κ.ά. 
Το Μαργαρίτι ιδρύθηκε περίπου το 1430 από τους Ενετούς και οι πρώτοι κάτοικοι του ήταν χριστιανοί, ενώ αργότερα αποικίστηκε από αλβανικά φύλα. 
Από το Μαργαρίτι έχουν καταγωγή σημαντικά πρόσωπα της προεπαναστατικής Ελλάδας και το ερειπωμένο κάστρο του μαρτυρεί την παλιά πολυτέλεια και ακμή του οικισμού. 
Επίσης, η ομορφιά των ελών που δημιουργούνται στην περιοχή, όπως αυτό του Καλοδικίου, του προσδίδουν μια ιδιαίτερη φυσική ομορφιά. Στο χωριό υπάρχουν και σημαντικές εκκλησίες, όπως αυτή του Αγίου Βασιλείου που χτίστηκε μετά την απελευθέρωση το 1913, ο Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Κένταλη Μαργαριτίου (συνοικισμός) και Άη Γιάννης στο Γερακάρι Μαργαριτίου.
Μαργαρίτι Θεσπρωτίας: Ένα χωριό με έντονα σημάδια προηγούμενων αιώνων Μαργαρίτι Θεσπρωτίας: Ένα χωριό με έντονα σημάδια προηγούμενων αιώνων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 22, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.