Απομακρύνθηκαν 100δες κορμοί από το φράγμα Καλαμά (+ΒΙΝΤΕΟ)

Απομακρύνθηκαν 100δες κορμοί από το φράγμα Καλαμά (+ΒΙΝΤΕΟ)

Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, είχαν σαν αποτέλεσμα να φουσκώσει ο ποταμός Καλαμάς, παρασέρνοντας στο διάβα του, εκατοντάδες κορμούς, κυρίως πλατάνων, μεταφέροντάς τους μέχρι το υδροηλεκτρικό φράγμα στο Ράγιο.

Η ποσότητα των κορμών ήταν τόσο μεγάλη που κυριολεκτικά είχε φράξει τη δίοδο του νερού, με κίνδυνο να υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα στα σημεία του κάμπου πριν το φράγμα, αλλά και για τις καλλιέργειες μετά από αυτό, σε περίπτωση βίαιης διαφυγής της συσσωρευμένης ποσότητας νερού.

Με μέριμνα της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, ειδικό συνεργείο, ξεκίνησε από σήμερα Τετάρτη, την απομάκρυνση των κορμών. 


Τα εκατοντάδες νεκρά δέντρα, οφείλονται στην ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, που προκαλείται από το μύκητα  Ceratocystis platani, είναι  μία  από  τις  σημαντικότερες  ασθένειες  δασικών δένδρων στην Ελλάδα και πρωτοδιαπιστώθηκε στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων από τις αρχές του 2010.

Η ασθένεια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στα φυσικά οικοσυστήματα πλατάνου κατά μήκος των ποταμών, με εμφανέστερο πρόβλημα στον ποταμό Καλαμά στην Θεσπρωτία.

Ολόκληρες παραποτάμιες περιοχές που μέχρι πρόσφατα ήταν σημεία αναφορά, έχουν κυριολεκτικά απογυμνωθεί από τα πλατάνια, δημιουργώντας μία αποκαρδιωτική εικόνα.

Ειδικά από την περιοχή του Αγίου Βλασίου μέχρι και την αρχαία Φανωτή και ως την Μενίνα, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική.

Δείτε το βίντεο από την κάμερα του thespro.gr


Απομακρύνθηκαν 100δες κορμοί από το φράγμα Καλαμά (+ΒΙΝΤΕΟ) Απομακρύνθηκαν 100δες κορμοί από το φράγμα Καλαμά (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.