Προς κατάργηση οι Αποκεντρωμένες - Σε Περιφέρειες και Δήμους μεταφέρονται αρμοδιότητες

Προς κατάργηση οι Αποκεντρωμένες - Σε Περιφέρειες και Δήμους μεταφέρονται αρμοδιότητεςΠρος κατάργηση φαίνεται ότι οδηγούνται οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Αυτό ουσιαστικά προανήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος μίλησε στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος. Μέρος των αρμοδιοτήτων θα μεταφερθεί στις αιρετές περιφέρειες αλλά και στους δήμους. Όπως είπε ο Υπουργός η ενίσχυση της αυτοδιοίκησης αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της Κυβέρνησης ενώ τόνισε ότι οι Περιφέρειες αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης, συμμετοχής και κοινωνικής συνοχής για την χώρα. Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύτηκε για νέα δομή στο κράτος, ενίσχυση αρμοδιοτήτων, πόρων αλλά και προσωπικού στην Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει αρμοδιότητες από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στις Περιφέρειες και στους Δήμους, ενισχύοντας στην πράξη την Αυτοδιοίκηση. Όπως είπε το σχετικό νομοσχέδιο θα συνταχθεί σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και του Δήμους, την κοινωνία των πολιτών και τα άλλα κόμματα, γιατί πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση που αφορά τον τρόπο λειτουργίας του κράτους.

Επεσήμανε ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δεν είναι ένα διάδοχο σχήμα ούτε μια γραφειοκρατική υπόθεση αλλά είναι ο πυλώνας της ανάπτυξης της χώρας. Δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη για την Ελλάδα, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη για όλους χωρίς ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί να υπάρξει κράτος στη χώρα, δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική συνοχή και ασφάλεια χωρίς ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση..

Για το νέο νόμο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός θα ζητήσει από όλα τα κόμματα προτού ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, να εκθέσουν τις απόψεις τους και σε δεύτερο στάδιο θα θέσει το νομοσχέδιο υπόψη των πολιτών.

«Είναι μια πρόκληση για όλους μας να πάρουμε και να ακούσουμε τις απόψεις όλων των πολιτών και να αποδείξουμε στην πράξη ότι μας ενδιαφέρει η συμμετοχή και ότι είμαστε ένα δημοκρατικό και αξιόπιστο πολιτικό σύστημα που έχει μάθει από τα λάθη και τις αδυναμίες του και θέλει να προχωρήσει μπροστά», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι στόχος είναι το πρώτο εξάμηνο του 2020 να είναι έτοιμος ο νέος νόμος που θα αφορά σε ένα νέο σύστημα διοίκησης στον κρατικό μηχανισμό και σε μια δραστική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και συνακόλουθα των πόρων και του προσωπικού για την Πρωτοβάθμια και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων τους.
Προς κατάργηση οι Αποκεντρωμένες - Σε Περιφέρειες και Δήμους μεταφέρονται αρμοδιότητες Προς κατάργηση οι Αποκεντρωμένες - Σε Περιφέρειες και Δήμους μεταφέρονται αρμοδιότητες Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 16, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.