Μήνυση για τις ιππικές δραστηριότητες στον Αχέροντα από τον πρόεδρο του φιλοζωικού σωματείου Θεσπρωτίας

Μήνυση για τις ιππικές δραστηριότητες στον Αχέροντα από τον πρόεδρο του φιλοζωικού σωματείου Θεσπρωτίας


Μήνυση κατέθεσε τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου Θεσπρωτίας κ. Κόρπας, αναφερόμενη στην παράνομη διαδικασία της ιππικής δραστηριότητας στον ποταμό Αχέροντα στην Γλυκή.

Ο πρόεδρος του σωματείου καταγγέλλει πως η συγκεκριμένη δραστηριότητα απαγορεύεται από τις διατάξεις του νόμου, αφού απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους.
Αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία, αφού δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής τόσο για τα ίδια τα ζώα όσο και για τους επισκέπτες καθώς δεν υφίσταται αδειοδοτημένος από την αντίστοιχη υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου (Κτηνιατρικής Υπηρεσίας) χώρος στάβλισης και παραμονής των ζώων στο σημείο.

Δείτε αναλυτικά τη μήνυση που κατέθεσε ο πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου Θεσπρωτίας κ. Κόρπας:

Προς Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας
Δια του Α.Τ. Ηγουμενίτσας

Υπόμνημα
Του Βασιλείου Κόρπα του του Δημητρίου, κατοίκου Δράμεσης Δήμου Ηγουμενίτσας 

Σχετικά με τα ζητούμενα από εμένα ως προς την καταγγελία μου που αφορά την μη νόμιμη δραστηριότητα της έναντι ανταλλάγματος ιππασίας που λαμβάνει χώρα στις πηγές του ποταμού Αχέροντα στην Γλυκή Θεσπρωτίας κατά τους θερινούς μήνες αναφέρω τα εξής :

1. Κατ’ αρχήν η συγκεκριμένη δραστηριότητα απαγορεύεται από τις διατάξεις του ν. 4039/2012, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, καθώς στο άρθρο 12 προστέθηκε παράγραφος 2α στην οποία ορίζεται ότι : «2.α. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 7, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους.» *** Η παρ.2α προστέθηκε με το άρθρο 46 παρ.8 Ν.4235/2014,ΦΕΚ Α 32/11.2.2014.
Η εν λόγω διάταξη αφορά και περιγράφει επακριβώς την συγκεκριμένη καταγγελλόμενη δραστηριότητα, δεδομένου ότι τα άλογα (η εν λόγω ρύθμιση αφορά κάθε είδους ζώο και όχι μόνο τα ζώα συντροφιάς) εκτίθενται και , ακόμη χειρότερα, χρησιμοποιούνται για την αποκόμιση οικονομικού οφέλους από τους ιδιοκτήτες τους . 
Μάλιστα στους παραβάτες της διάταξης του άρθρου της παρ. 2α του άρθρου 12 του ν. 4039/2012 προβλέπονται ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 20 του ως άνω νόμου . 

2. Κατά δεύτερο παραβιάζεται η αθλητική νομοθεσία , δεδομένου ότι γίνεται η χρησιμοποίηση των αλόγων για αθλητική δραστηριότητα , ήτοι ιππασία εντός του ποταμού Αχέροντα και στην παρόχθια περιοχή , με εκπαιδευόμενους ανθρώπους (ενηλίκους και ανηλίκους) που δεν έχουν καμία σχέση με την ιππασία χωρίς καμία προηγούμενη εκπαίδευση αλλά και υπό την εποπτεία ανθρώπων , οι οποίοι δεν έχουν λάβει το σχετικό πτυχίο – βεβαίωση προπονητή ιππασίας Γ κατηγορίας, όπως προβλέπεται στην ΥΑ : ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΑ/ΔΑΑ/ΤΠΕΑ/578075/22915/12348/3527 (ΦΕΚ Β 5224/21.11.2018), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (ΦΕΚ Β Τεύχος 480/18.02.2019) .
Δηλαδή παραβιάζεται η αθλητική νομοθεσία καθώς εκπαιδεύονται και ιππεύουν άλογα ανεκπαίδευτοι άνθρωποι κάθε ηλικίας υπό την επίβλεψη των ιδιοκτητών των αλόγων ή υπαλλήλων τους, οι οποίοι προφανέστατα δεν παρέχουν τα εχέγγυα για την ασφαλή εκπαίδευση και ίππευση , μη όντας προπονητές και μη κατέχοντας σχετικό πτυχίο προπονητή ιππασίας . 

3. Ακολούθως, είναι σαφέστατο ότι η εν λόγω δραστηριότητα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους χρήστες , οι οποίοι είναι ανεκπαίδευτοι και η επίβλεψή τους γίνεται επίσης από ανεκπαίδευτους ανθρώπους, διαπραττομένου του αδικήματος της έκθεσης που προβλέπεται και τιμωρείται στην διάταξη του άρθρου 306 ΠΚ σύμφωνα με το οποίο : « 1. Όποιος εκθέτει άλλον και έτσι τον καθιστά αβοήθητο, καθώς και όποιος αφήνει αβοήθητο ένα πρόσωπο που το έχει στην προστασία του ή που έχει υποχρέωση να το διατρέφει και να το περιθάλπει ή να το μεταφέρει, ή ένα πρόσωπο που ο ίδιος υπαίτια τραυμάτισε, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών».
Στην καταγγελλόμενη περίπτωση συντρέχουν οι όροι τέλεσης του αδικήματος , δεδομένου ότι η χρήση – ίππευση των αλόγων από ανηλίκους και ενηλίκους , οι οποίοι δεν έχουν λάβει αντίστοιχη εκπαίδευση αλλά και χωρίς η επίβλεψή τους να γίνεται από εκπαιδευμένους προπονητές ιππασίας , δημιουργούν κίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα των ερασιτεχνών ιππέων αλλά ενδεχομένως και για την ζωή τους , καθώς και επιπλέον η δραστηριότητα τελείται σε εξαιρετικά ακατάλληλες συνθήκες (εντός του ποταμού ή στην παρόχθια ζώνη αυτού).

4. Τέλος παραβιάζονται υγειονομικές διατάξεις και ειδικότερα οι διατάξεις σχετικά με την στάβλιση και την παραμονή των αλόγων στην περιοχή αυτή, η οποία είναι προστατευόμενη, καθώς τα άλογα παραμένουν στο σημείο αυτό κατά την διάρκεια σχεδόν όλης της ημέρας (όλους τους θερινούς μήνες) προς τέρψη των επισκεπτών, χωρίς να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής . 

Συγκεκριμένα τα ζώα παραμένουν επί ώρες δεμένα σε περιορισμένο χώρο, ο οποίος δεν τηρεί τους κανόνες υγιεινής τόσο για τα ίδια τα ζώα όσο και για τους επισκέπτες καθώς δεν υφίσταται αδειοδοτημένος από την αντίστοιχη υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου (Κτηνιατρικής Υπηρεσίας) χώρος στάβλισης και παραμονής των ζώων .

Ηγουμενίτσα 04-11-2019
Ο καταγγέλλων
Βασίλειος Κόρπας
Μήνυση για τις ιππικές δραστηριότητες στον Αχέροντα από τον πρόεδρο του φιλοζωικού σωματείου Θεσπρωτίας Μήνυση για τις ιππικές δραστηριότητες στον Αχέροντα από τον πρόεδρο του φιλοζωικού σωματείου Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.