Δίκη Μηνά Ντουμάζιου: Ξεκίνησε και… διεκόπη για 15 Ιανουαρίου!



Δίκη Μηνά Ντουμάζιου: Ξεκίνησε και… διεκόπη για 15 Ιανουαρίου!


Με το νέο ποινικό κώδικα, θα εκδικαστεί η υπόθεση του πρώην Δημάρχου Φιλιατών Μηνά Ντουμάζιου!
Μετά από 7 αναβολές η δίκη του πρώην δημάρχου Φιλιατών, ξεκίνησε αργά το απόγευμα της Δευτέρας 2 Δεκεμβρίου και μετά την ανάγνωση του καταλόγου μαρτύρων και κατηγορουμένων, διεκόπη για τις 15 Ιανουαρίου 2020 στις 12:00 το μεσημέρι.
Η δίκη αυτή αφορά στο ταμειακό έλλειμμα του 1,7 εκ ευρώ που έχει ήδη καταλογιστεί από το συνολικό ταμειακό έλλειμμα  των 4,6 εκ. του Δήμου Φιλιατών.
Το κατηγορητήριο που βαρύνει τον πρώην δήμαρχο Φιλιατών αλλά και την πρώην ταμία του Δήμου είναι:
- Υπεξαίρεση στην υπηρεσία ιδιαίτερα μεγάλου χρηματικού ποσού, από κοινού και κατ' εξακολούθηση.
- Απιστία στην υπηρεσία, από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση με όφελος άνω των 150.000 ευρώ".
Η αλλαγή που ο νέος ποινικός κώδικας επιφέρει για το παραπάνω κατηγορητήριο, είναι η μη ύπαρξη της ποινής της ισόβιας κάθειρξης.
Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε αναβληθεί, ουκ ολίγες φορές έως σήμερα, λόγω ασθενείας κατηγορουμένου, μαρτύρων και… συνηγόρων! Η πρώτη δικάσιμος είχε οριστεί για τις 2 Νοεμβρίου 2015 για να αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο του 2016 και στη συνέχεια για τον Σεπτέμβριο του 2017, ακολούθως για τις 5 Μαρτίου 2018, για τον Δεκέμβριο του 2018, για την πρωταπριλιά του 2019 και για τον Δεκέμβριο του 2019!
Το ιστορικό της υπόθεσης
Οι πρώτες ενδείξεις ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει στο Δήμο Φιλιατών φάνηκαν το 2009, όταν σημειώθηκε μία περίεργη κλοπή με λεία 80 χιλιάδες ευρώ από τα ταμεία του Δήμου, μια περίοδο που είχαν σημειωθεί αρκετές κλοπές σε Δημαρχεία της Ηπείρου. Οι δράστες αυτών των διαρρήξεων συνελήφθησαν, αλλά ενώ ομολόγησαν τις πράξεις τους, αρνήθηκαν την εμπλοκή τους στη συγκεκριμένη κλοπή στο Δήμο Φιλιατών.
Στη συνέχεια και ενώ οι φήμες φούντωναν, ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης έκαναν φύλλο και φτερό το ταμείο του Δήμου για την περίοδο 2008 και 2009, αποκαλύπτοντας μια μαύρη τρύπα που άγγιζε τα 1,7 εκατομμύρια ευρώ.
Η υπόθεση έφτασε στον Εισαγγελέα και με απόφασή του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα για τον τότε δήμαρχο Μηνά Ντουμάζιο, τους δύο αντιδημάρχους (δε βρίσκονται πια εν ζωή) και την υπεύθυνη του ταμείου ο οποίος συνέταξε και το κατηγορητήριο που βαρύνει τον κ. Ντουμάζιο.  
Την περίοδο εκείνη ο τότε Δήμαρχος Μηνάς Ντουμάζιος, παραδέχονταν ότι γίνονταν πληρωμές εξωλογιστικά, με προφορική εντολή δική του, υποστηρίζει όμως ότι το ποσό αυτό δεν ξεπερνά τα 106.000 ευρώ. «Αμφισβητώ το έλλειμμα του 1,6 εκατ. ευρώ και θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου για να δικαιωθώ», ανέφερε τότε σε δηλώσεις του.
Πάντως η υπόθεση για την οποία βρίσκονται κατηγορούμενοι  αφορά  μόνο στα 1,7 εκ. ευρώ τα οποία έχουν καταλογιστεί μετά από έλεγχο επιθεωρητών του Υπουργείου Οικονομικών για τα έτη 2008-2009, το 2010 στον δήμαρχο Μηνά Ντουμάζιο, δύο αντιδημάρχους και την υπεύθυνη του ταμείου.
Όμως στα 4.628.195,52 ευρώ ανέρχεται το συνολικό ταμειακό έλλειμμα του Δήμου Φιλιατών, σύμφωνα με τις εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών οι οποίες αφορούν στην πενταετία 2005-2010 και παρουσιάστηκαν τον Μάρτιο του 2012 στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Το έλλειμμα οφείλεται κατά κύριο λόγο σε αναλήψεις που έγιναν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, αλλά και σε επιταγές που εκδόθηκαν και εισπράχθηκαν χωρίς να υπάρχουν τα ανάλογα εντάλματα.
Ένα ποσό της τάξης των 860 χιλιάδων ευρώ οφείλεται σε εισπράξεις που έγιναν στο ταμείο ύδρευσης αλλά ουδέποτε κατέληξαν στο ταμείο του Δήμου.
Στο συνολικό έλλειμμα έχει συνυπολογιστεί το ποσό του 1,7 εκατομμυρίου το οποίο είχε ήδη καταλογιστεί. Για τα υπόλοιπα τρία εκατομμύρια, που κατέγραψαν ως ταμειακό έλλειμμα οι ορκωτοί ελεγκτές δεν έχουν καταλογιστεί ακόμη οι υπεύθυνοι, παρότι πέρασαν εφτά χρόνια και παρά το γεγονός ότι ο πρώην δήμαρχος Φιλιατών Μηνάς Παππάς, έχει υποβάλλει από τον Μάιο του 2012 μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Δίκη Μηνά Ντουμάζιου: Ξεκίνησε και… διεκόπη για 15 Ιανουαρίου! Δίκη Μηνά Ντουμάζιου: Ξεκίνησε και… διεκόπη για 15 Ιανουαρίου! Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 02, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.