Έφυγε από τη ζωή η 91χρονη Θεσπρωτή, που δούλεψε στο σπίτι του αείμνηστου Κωστή Στεφανόπουλου

Έφυγε από τη ζωή η 91χρονη Θεσπρωτή, που δούλεψε στο σπίτι του αείμνηστου Κωστή Στεφανόπουλου


Έφυγε από τη ζωή η 91χρονη Θεσπρωτή Μαρία Διώχνου-Κυριλή, με καταγωγή από το Πολύδροσο Σουλίου, που δούλεψε επί πολλά χρόνια ως οικιακή βοηθός στο σπίτι του αείμνηστου προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Την περίοδο πριν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας, που ήταν τότε μεγαλόσχημος υπουργός και στη συνέχεια αρχηγός κόμματος. 
Μάλιστα και ο ίδιος και η σύζυγός του την αγαπούσαν πολύ, γιατί ήταν μια πολύ τρυφερή γυναίκα, με ασυνήθιστη ευγένεια και διακριτικότητα, χωρίς πολλές κουβέντες, αλλά πολύ εργατική. Αρωματισμένη και εφοδιασμένη ήταν η ψυχή της με σεμνότητα και αξιοσύνη. 
Η ανιψιά της εκπαιδευτικός Μαρία Λαμπρίδη, ένα χαρισματικό άτομο με εξελικτική πορεία, που έχει τη δύναμη να σπάει τα σύνορα της τυπικότητας ως ενεργητικό πρόσωπο και όχι ως παθητικός θεατής και να φθάνει σε κίνηση στο επίπεδο της συνείδησης και που η καρδιά της παίρνει άριστα στα μονοπάτια της ζωής, αναφέρει, μεταξύ άλλων, για τη θεία της: 
"Πατέρα, πόσο χρονών ήταν η θεία Μαρία; Εσύ θα ξέρεις... Ήτανε Πέμπτη δημοτικού όταν πήγα εγώ δημοτικό. Άρα 4 χρόνια μεγαλύτερη από μένα. 91 χρονών. Και καλή μαθήτρια! Δύσκολα όμως τα χρόνια. Ήρθε μετά και ο πόλεμος. Κι όταν σκόλασε, η Μαρία ήταν το πρώτο κορίτσι του χωριού μας που έφυγε για την Αθήνα. Να δουλέψει οικιακή βοηθός.... 
Σκέφτομαι πόσο διαφορετική θα ήταν η τύχη της αν είχε γεννηθεί μερικές δεκαετίες αργότερα. Ένας τέτοιος σεμνός, καλός και άξιος άνθρωπος. Όπως η Μαρία Διώχνου. Του Γιώργου και της Αρετής. Η Μαρία Κυριλή αργότερα. Μητέρα του Θανάση και του Αντώνη. Γιαγιά της Μαριλένας, που έχει σπουδάσει τουριστικές επιχειρήσεις. Και όταν αποχαιρετούσε την αγαπημένη της γιαγιά, άκουσε με ευχάριστη έκπληξη πως κάποτε η γιαγιά ήταν μια πολύ καλή μαθήτρια της Πέμπτης δημοτικού. Άλλο που η ζωή στάθηκε σκληρή μαζί της. Άλλες οι εποχές. Και ήταν και κορίτσι. 
Κοιμήσου, γλυκιά μου θεία ήσυχη πια. Οι σκοτούρες τέλεψαν. Έκανες το καθήκον σου. Και κυρίως τούτο: Άφησες πίσω σου παιδιά και εγγόνια να σε λατρεύουν. Και τους ανθρώπους που σε γνώρισαν να σε μνημονεύουν με εκτίμηση. Καλό παράδεισο, αγαπημένη μας!".

Έφυγε από τη ζωή η 91χρονη Θεσπρωτή, που δούλεψε στο σπίτι του αείμνηστου Κωστή Στεφανόπουλου Έφυγε από τη ζωή η 91χρονη Θεσπρωτή, που δούλεψε στο σπίτι του αείμνηστου Κωστή Στεφανόπουλου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 27, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.