Θεσπρωτία: Έως και -6,2% μειώθηκαν οι τιμές κατοικιών το 2019

Θεσπρωτία: Έως και -6,2% μειώθηκαν οι τιμές κατοικιών το 2019


Άνοδο έως 28% κατέγραψαν οι τιμές των κατοικιών κατά τη διάρκεια του 2019, ενώ εκείνες των ενοικίων ενισχύθηκαν μέχρι και 25,2%, με τα εν λόγω υψηλά να καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά, αντίστοιχα. 
Στο σύνολο της χώρας, το 2019 οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 8%, ενώ τα ενοίκια σημείωσαν άνοδο κατά 10%. 
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν με βάση την τελευταία ανάλυση του δείκτη τιμών SPI (Spitogatos Property Index), του δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos.gr. 

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Δημήτρη Μελαχροινό, «για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, παρατηρούμε τις τιμές πώλησης των ακινήτων να ανταγωνίζονται τις τιμές προ κρίσης σε κάποιες περιοχές. 
Επενδυτές εντός και εκτός Ελλάδας δείχνουν έντονο ενδιαφέρον και προσπαθούν να αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία, επενδύοντας είτε σε περιοχές που έχουν ήδη αναπτυχθεί είτε σε αναπτυσσόμενες. 
Παράλληλα, οι αυξητικές τάσεις στις τιμές των ενοικίων –και αυτές επανέρχονται στα προ κρίσης επίπεδα– δίνουν ένα ακόμη κίνητρο στους επενδυτές, καθώς έτσι πληθαίνουν οι τρόποι εκμετάλλευσης του εκάστοτε ακινήτου».

Σε ό,τι αφορά τις τιμές πώλησης, πέραν της Θεσσαλονίκης, πολύ μεγάλη αύξηση κατά 27,2% σημειώθηκε πέρυσι και στο κέντρο των Αθηνών, ενώ ακολούθησε ο Πειραιάς με άνοδο 16,3% και τα νότια προάστια της Αθήνας, όπου η αύξηση διαμορφώθηκε σε 10,8%. Στον αντίποδα, σημαντική μείωση των ζητούμενων τιμών πώλησης σημείωσαν τα Γρεβενά με 19,4%, ο νομός Τρικάλων με 8,2% και η Βοιωτία με 8,1%.

Οσον αφορά τα ενοίκια, οι αυξήσεις ήταν εξίσου εντυπωσιακές. 
Συγκεκριμένα, πέραν του Πειραιά, μεγάλη άνοδο σημείωσαν τα νησιά του Αργοσαρωνικού με 23,1%, ο νομός Τρικάλων με 21,4%, ενώ αύξηση κατά 20% σημείωσαν επίσης οι τιμές ενοικίασης στο κέντρο της Αθήνας και στα δυτικά προάστια. 

Αντιθέτως, ήταν πολύ λίγες οι περιοχές στις οποίες οι τιμές δεν ενισχύθηκαν, με κύριους εκφραστές της τάσης αυτής τη Ζάκυνθο (-10,4%), τις Κυκλάδες (-8,3%), τη Θεσπρωτία (-6,2%), τον νομό Καστοριάς (-3,8%) και τον νομό Φλώρινας (-3,7%).

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019, το «ράλι» των τιμών στην αγορά κατοικίας φαίνεται πως άρχισε να μετριάζεται. Για παράδειγμα, στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 10,7%, με τη μέση ζητούμενη τιμή να διαμορφώνεται σε 1.550 ευρώ/τ.μ., έναντι αύξησης 25,3% κατά το τρίτο τρίμηνο. Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και σε άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής. Για παράδειγμα, στα νότια προάστια, όπου επικεντρώνεται μεγάλο μέρος της ζήτησης από το εξωτερικό, οι τιμές κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του 2019 ενισχύθηκαν κατά 4,8% σε 2.575 ευρώ/τ.μ., έναντι αντίστοιχης αύξησης κατά 10,4% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Αντίστοιχα, στα βόρεια προάστια, ο ρυθμός ανόδου των τιμών περιορίστηκε σε 3,9% από 6,1%, ενώ στα δυτικά προάστια παρέμεινε σχετικά αμετάβλητος σε 9,8% από 9,7%.
Θεσπρωτία: Έως και -6,2% μειώθηκαν οι τιμές κατοικιών το 2019 Θεσπρωτία: Έως και -6,2% μειώθηκαν οι τιμές κατοικιών το 2019 Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 23, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.