Σε Γίτανα και Λιά η Υπουργός Πολιτισμού

Σε Γίτανα και Λιά η Υπουργός Πολιτισμού


Ο αρχαιολογικός χώρος των Γιτάνων αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ήπειρο η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η Υπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τα στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Γιάννη Χουλιαρά και Γεωργία Πλιάκου για την εξέλιξη των εργασιών αναστήλωσης και ανάδειξης.

Σημειώνεται ότι ο αρχαιολογικός χώρος των Γιτάνων είναι ένας από τους πέντε μεγάλους της Ηπείρου, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Διαδρομής και εκτελούνται έργα από το ΕΣΠΑ.

Η Υπουργός δεσμεύτηκε να διασφαλιστεί χρηματοδότηση και για παρεμβάσεις που δεν περιλαμβάνονται στο δημοπρατημένο έργο, κρίνονται όμως άκρως απαραίτητες για τον αρχαιολογικό χώρο.

Παράλληλα δεσμεύτηκε για την ανάδειξη του Ιστορικού Χώρου του Σουλίου, θέμα που της έθεσε η Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Σταυρούλα Μπραϊμη.

Ο Δήμαρχος Φιλιατών από την πλευρά του Σπύρος Παππάς επεσήμανε την σπουδαιότητα του αρχαιολογικού χώρου των Γιτάνων όχι μόνο για το δήμο του αλλά για την ευρύτερη περιοχή.

Στη συνέχεια έγινε σύσκεψη στο Δημαρχείο Φιλιατών όπου συζητήθηκαν διεξοδικά πολιτιστικά ζητήματα της περιοχής, όπως η συντήρηση μνημείων, εκκλησιών καθώς και η ανάδειξή τους.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης στην Θεσπρωτία ήταν το ορεινό χωριό Λια, όπου η Υπουργός επισκέφθηκε το «Μουσείο Υφαντή» που εγκαινιάστηκε πριν από ένα χρόνο περίπου με σκοπό να φιλοξενήσει, μεταξύ άλλων, τρεις σπουδαίες εικόνες του Θεόφιλου.

Ξεναγήθηκε στο χωριό που έγινε γνωστό μέσα από το βιβλίο «Ελένη» του Νίκου Γκατζογιάννη και επισκέφθηκε και το σπίτι της οικογένειας.

Το τριήμερο της Υπουργού στην Ήπειρο ολοκληρώνεται την Δευτέρα με σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Σε Γίτανα και Λιά η Υπουργός Πολιτισμού Σε Γίτανα και Λιά η Υπουργός Πολιτισμού Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 13, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.