Το ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας απαντάει για τον αποκλεισμό σχολείου από διαγωνισμό

Το ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας απαντάει για τον αποκλεισμό σχολείου από διαγωνισμό


Κύριε Αναστασίου,  
Ως υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας, έχοντας την ευθύνη διεξαγωγής του τοπικού διαγωνισμού για την επιλογή της μιας ομάδας που θα εκπροσωπούσε το νομό μας στον Πανελλήνιο διαγωνισμό EUSO 2020, και σχετικά με το άρθρο "Θεσπρωτία: Απέκλεισαν μαθητές λυκείου από ευρωπαϊκό διαγωνισμό, λόγω χρημάτων" που δημοσιεύσατε στην ιστοσελίδα σας, οφείλω να σας ενημερώσω: 
1. Οι διοργανωτές του διαγωνισμού (ΠΑΝΕΚΦΕ, τοπικό ΕΚΦΕ) ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ κάποια ομάδα από τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό. Συνεπώς, όσον αφορά τους διοργανωτές του διαγωνισμού, η έκφραση "Απέκλεισαν ομάδα ..." που χρησιμοποιήθηκε στο εν λόγω άρθρο, είναι το λιγότερο ατυχής. 
2. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό τόσο των μαθητών, όσο και των καθηγητών που τους προετοιμάζουν, αλλά και των υπευθύνων των Ε.Κ.Φ.Ε. της χώρας δεν αποτελεί υποχρέωση, αλλά γίνεται πάντα σε εθελοντική βάση. Επιπλέον σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο έγκρισης του διαγωνισμού από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων: "τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό, βαρύνουν τους/τις συμμετέχοντες/ουσες στους διαγωνισμούς" και "η μετακίνηση και η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στον εν λόγω μαθητικό διαγωνισμό να γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο". 
Δηλαδή, η έγκριση διεξαγωγής του διαγωνισμού δυστυχώς δεν αποτελεί ταυτόχρονα και ανάληψη υποχρέωσης χρηματοδότησής του. 
Άλλωστε και ο ίδιος ο Πανελλήνιος -και μοναδικός πειραματικός- διαγωνισμός πραγματοποιείται κάθε χρόνο μόνο χάρη στις χορηγίες που εξασφαλίζουν οι διοργανωτές. 
Βέβαια είναι τόσοι πολλοί οι διαγωνισμοί που εγκρίνονται που σίγουρα το Δημόσιο δε μπορεί να αναλάβει τη χρηματοδότηση όλων. 
Εδώ όμως δε μιλάμε για κάποιο τυχαίο διαγωνισμό, αλλά για ένα διαγωνισμό που πραγματοποιείται από τους υπευθύνους των Ε.Κ.Φ.Ε., που το Δημόσιο τοποθέτησε στη θέση αυτή με σκοπό την προαγωγή της πειραματικής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών. 
3. Από το Σχ. έτος 2013-14 το Ε.Κ.Φ.Ε. Θεσπρωτίας συμμετέχει στο διαγωνισμό. 
Όλα αυτά τα χρόνια τα Σχολεία σε συνεργασία με τους Συλλόγους γονέων και απευθυνόμενα σε φορείς/οργανισμούς/συλλόγους εξασφάλιζαν (όχι πάντα εύκολα είναι η αλήθεια) χορηγίες για τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των μαθητών και του συνοδού καθηγητή. 
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω και εφέτος έγιναν τέτοιου είδους κινήσεις, χωρίς όμως την επιθυμητή θετική ανταπόκριση. 
Το περασμένο Σάββατο ένα Σχολείο ήταν ανοικτό, αλλά κάποιοι μαθητές από αυτούς που περιμέναμε να έρθουν δεν έφτασαν ποτέ. 
Επειδή κάποιοι, αν και είχαν τη δυνατότητα, αρνήθηκαν να βοηθήσουν ή δε βοήθησαν όσο θα έπρεπε. 
Δεν είναι λυπηρό. 
Είναι τραγικό, και όχι για τα παιδιά. 

 Στη διάθεσή σας για κάθε άλλη πληροφορία. 

Βασίλης Νούσης 
Υπ. ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας
Το ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας απαντάει για τον αποκλεισμό σχολείου από διαγωνισμό Το ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας απαντάει για τον αποκλεισμό σχολείου από διαγωνισμό Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 31, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.