Από τις αφύλακτες διαβάσεις της μεθορίου το χασίς, από το λιμάνι η ηρωίνη…

Από τις αφύλακτες διαβάσεις της μεθορίου το χασίς, από το λιμάνι η ηρωίνη…


Από την Αλβανία προέρχεται το 65% των ποσοτήτων του χασίς που έχει κατασχεθεί στην Ελλάδα ενώ οι αφύλακτες διαβάσεις της ελληνοαλβανικής μεθορίου αποτελούν τους βασικότερους τρόπους με τους οποίους διακινήθηκαν τα ναρκωτικά. Παράλληλα ο Βαλκανικός άξονας παραμένει ο πιο διαδεδομένος για την διακίνηση ηρωίνης ενώ ο Νομός Θεσπρωτίας είναι μεταξύ αυτών που κατασχέθηκαν οι μεγαλύτερες ποσότητες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών. Η κατάσταση ουσιαστικά είναι παγιωμένη τα τελευταία χρόνια καθώς, παρά τις δεσμεύσεις, η Αλβανία εξακολουθεί να στηρίζει στην οικονομία της στην καλλιέργεια και την εμπορία ναρκωτικών.

«Μέλη ομάδων που έχουν το ρόλο του μεταφορέα έκρυβαν επιμελώς ταξιδιωτικούς σάκους με κάνναβη σε δασώδεις, δύσβατες και ερημικές περιοχές των ελληνοαλβανικών συνόρων. Τις ποσότητες μετέφεραν πεζοί, με οχήματα ή με ζώα. Στη συνέχεια μέλη εγκληματικών ομάδων αναλάμβαναν την περαιτέρω προώθηση προς την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι οι δράστες συχνά είναι οπλισμένοι με πολεμικά τυφέκια, ενώ έχει πραγματοποιηθεί πλήθος συμπλοκών με τα στελέχη των ελληνικών διωκτικών αρχών και σε μία εξ αυτών προκλήθηκε ο θανάσιμος τραυματισμός ενός εκ των διακινητών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Στην Ήπειρο σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνει η έκθεση και αφορούν στο 2018 κατασχέθηκαν περίπου πέντε τόνοι χασίς και όπως τονίζεται οι περισσότερες κατασχέσεις έγιναν σε περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδας, αποτέλεσμα της εγγύτητας τους με την Αλβανία.

Επίσης σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάνω σε έναν από τους κυριότερους δρόμους διακίνησης ναρκωτικών, το λεγόμενο «Βαλκανικό Άξονα», ο οποίος ενώνει τις περιοχές με τη μεγαλύτερη παραγωγή οπιούχων στον κόσμο (Κεντρική Ασία) και τη γειτονική Μέση Ανατολή με τις χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης, που αποτελούν σημαντικότατους καταναλωτές των παραγόμενων ναρκωτικών ουσιών.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η χώρα μας διαθέτει πλήθος διεθνών λιμένων και αερολιμένων και, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα εκτεταμένα ελληνικά σύνορα αποτελούν ταυτόχρονα και σύνορα της ΕΕ, διευκολύνεται η εισαγωγή φορτίων κοκαΐνης που προέρχονται από χώρες κυρίως της Λατινικής Αμερικής.

Επιπλέον η Ελλάδα γειτνιάζει με την Αλβανία η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο προμηθευτή ακατέργαστης κάνναβης των χωρών της γηραιάς ηπείρου, ενώ η θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης αποτελεί σημείο διέλευσης φορτίων κατεργασμένης κάνναβης μεγάλης κλίμακας.

Έτσι, όπως υπογραμμίζεται, στην Έκθεση τα προαναφερόμενα σε συνδυασμό, αφενός με τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και αφετέρου με τη γενικότερη αστάθεια στο γεωπολιτικό πεδίο, καθιστούν την Ελλάδα περιοχή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και δράσης για τα δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών.

Στην Ήπειρο συνολικά κατά την προηγούμενη χρονιά κατασχέθηκαν 24 κιλά ηρωίνης που αντιστοιχεί στο 11,6% της συνολικής ποσότητας της χώρας. Η περιοχή βρίσκεται στην τρίτη θέση μετά την Αττική όπου έχει κατασχεθεί το 56% των ποσοτήτων και τη Θεσσαλονίκη όπου κατασχέθηκε το 15%.

Στην Ήπειρο οι περισσότερες ποσότητες κατασχέθηκαν στο Νομό Θεσπρωτίας και κατά βάση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Συντονιστικού κάποιες ομάδες διακινούσαν παράλληλα με την ηρωίνη, κάνναβη και κοκαΐνη. Σε μεγάλο ποσοστό οι εγκληματικές ομάδες ήταν ανομοιογενείς ως προς την εθνικότητα των μελών τα οποία ήταν κυρίως ημεδαποί με τους Αλβανούς να ακολουθούν στην δεύτερη θέση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης η «εμπορική» αξία των κατασχεμένων ποσοτήτων ηρωίνης κατά το 2018 ξεπερνά τα 3,6 εκατομμύρια ευρώ.

Η εμπορική αξία των κατασχεμένων ποσοτήτων κάνναβης εκτιμάται στα 335 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό υπολογίστηκε με την μέση τιμή της προερχόμενης από την Αλβανία και με την εκτίμηση ότι θα διατίθεντο στην εγχώρια αγορά.
Από τις αφύλακτες διαβάσεις της μεθορίου το χασίς, από το λιμάνι η ηρωίνη… Από τις αφύλακτες διαβάσεις της μεθορίου το χασίς, από το λιμάνι η ηρωίνη… Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 20, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.