Τέλος εποχής για τους Φορείς Διαχείρισης

Τέλος εποχής για τους Φορείς Διαχείρισης 


Τέλος εποχής για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών όπως τους γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι οι προστατευόμενες περιοχές διατηρούνται οι φορείς όμως αλλάζουν.

Τα Διοικητικά Συμβούλια καταργούνται και δημιουργούνται αποκεντρωμένες δομές.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον Υπουργό, ιδρύεται Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), σε συνέχεια του ΕΚΠΑΑ, που θα εποπτεύεται από το ΥΠΕΝ και ο οποίος θα λειτουργεί επιτελικά, θα χαράσσει την πολιτική, θα συντονίζει την εφαρμογή της και θα διαχειρίζεται την αυξημένη χρηματοδότηση για τις περιοχές αυτές.

Ο Οργανισμός θα συνάψει αμέσως μνημόνια συνεργασίας με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για τη φύλαξη των περιοχών.

Επιπλέον, ο ΟΦΥΠΕΚΑ θα συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με τις Περιφέρειες και με Δήμους για την πραγματοποίηση έργων και για αναπτυξιακά προγράμματα. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι θα χρηματοδοτούνται σχετικά.

Ενώ, καταργούνται τα 36 Διοικητικά Συμβούλια των Φορέων Διαχείρισης και δημιουργούνται 24 αποκεντρωμένες δομές (ΜΔΠΠ). Ταυτόχρονα, χωρίς να γίνουν απολύσεις, η στελέχωση των δομών θα γίνει με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το μοντέλο που προωθείται προσιδιάζει σε πολλά ευρωπαϊκά σχήματα, όπως στη Φινλανδία και την Ιρλανδία, ενώ αναμένεται να είναι περισσότερο λειτουργικό διοικητικά και με αυξημένη χρηματοδότηση.
Τέλος εποχής για τους Φορείς Διαχείρισης Τέλος εποχής για τους Φορείς Διαχείρισης Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 28, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.