Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα των 800 ευρώ

Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα των 800 ευρώ


Ανοίγει σήμερα Τρίτη 24 Μαρτίου η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των ειδικών ψηφιακών υπεύθυνων δηλώσεων από τους εργοδότες στο σύστημα Εργάνη, με την οποία θα λάβουν οι εργαζόμενοί τους το επίδομα των 800€.

Οι ψηφιακές υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ θα μπορούν να υποβάλλονται για μία εβδομάδα, δηλαδή έως την επόμενη Τρίτη 31 Μαρτίου. 

Οι μισθωτοί, αλλά και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση το πρώτο 20ήμερο του Μαρτίου αναμένεται να πάρουν τη σκυτάλη των ηλεκτρονικών αιτήσεων το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου, ώστε να δηλώσουν ΙΒΑΝ και να λάβουν τα 800€.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αυτό είναι το έντυπο που θα συμπληρώσουν οι εργοδότες για τους εργαζομένους τους για το επίδομα 800€. Ωστόσο, όπως ο ίδιος επισημαίνει, αν πρόκειται για ψευδή δήλωση, τότε προβλέπεται κάθειρξη ακόμα και 10 ετών.

Πώς θα αποδεικνύεται ποιες επιχειρήσεις ή κλάδοι πλήττονται 

Το Υπουργείο Οικονομικών ήδη δημοσίευσε τους ΚΑΔ που θα λάβουν ενίσχυση, αλλά, όπως διευκρινίστηκε, στο πακέτο θα ενταχθούν και άλλοι κλάδοι. Οι παράμετροι για να καθοριστούν οι κλάδοι είναι:
- η πτώση του τζίρου (π.χ. άνω του 20% ή 30%)
- ο αριθμός των εργαζομένων τους
- η δομή κόστους του κάθε κλάδου
- τυχόν καταστροφή αποθεμάτων ή άλλα συμπληρωματικά κριτήρια.
Η εξέταση γίνεται μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών των τραπεζών και των δηλώσεων και στοιχείων στον ΦΠΑ και στον ΕΦΚΑ.

Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των εργαζομένων 
Οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.
Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
Από τη μεριά τους οι εργαζόμενοι θα πρέπει -ο καθένας ατομικά- να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει μέσα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Θα πρέπει να αναφέρουν:
– τα προσωπικά τους στοιχεία,
– τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ),
– τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων, επιταγών κατάρτισης, που θα θεσπιστούν και θα εφαρμοστούν για τη στήριξη των εν λόγω εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ είναι οι εξής:
- Περίπου 500.000 μισθωτοί επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με εντολή του κράτους.
- Μισθωτοί που τέθηκαν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής σύμβασης από επιχειρήσεις που εμφανίζουν μειωμένους τζίρους. Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται περίπου 1 εκατ. μισθωτοί.
- Στις παραπάνω κατηγορίες μισθωτών υπάγονται τόσο οι πλήρους όσο και οι μερικής απασχόληση, καθώς και όσοι απασχολούνται με εκ περιτροπής απασχόληση.
- Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται.
- Εργαζόμενοι ξενοδοχείων, η λειτουργία των οποίων ανακοινώθηκε ότι απαγορεύεται μέχρι τα τέλη Απριλίου.
- Εργαζόμενοι που απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και τις 17 Μαρτίου.
- Οι πολλαπλώς απασχολούμενοι εργαζόμενοι θα λάβουν μία φορά την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800€.
- Για τους ανέργους παρατείνεται για ένα επιπλέον δίμηνο η επιδότηση ανεργίας που έληξε ή λήγει το πρώτο 3μηνο του 2020.

Σημειώνεται ότι η Πολιτεία θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές των εν λόγω εργαζομένων υπολογιζόμενες στο ύψος των αποδοχών των εργαζόμενων, ενώ το επίδομα των 800€ είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.
Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα των 800 ευρώ Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα των 800 ευρώ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 24, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.