Εξατομικευμένη Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος - Του Σωτήρη Λέλε*

Εξατομικευμένη Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος - Του Σωτήρη Λέλε*


Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος είναι μια επέμβαση αντικατάστασης των αρθριτικών επιφανειών του γόνατος με ειδικές προθέσεις, η οποία έχει ως σκοπό να απαλλάξει τον ασθενή από τον πόνο και την αναπηρία της αρθρίτιδας, επιτρέποντας του να ανακτήσει τη λειτουργικότητα της άρθρωσης και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του. 

Η σωστή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων της ολικής αρθροπλαστικής επηρεάζει τη λειτουργία της καθώς και την επιβίωση της στο χρόνο. Επίσης μελέτες έχουν αναδείξει το σημαντικό ρόλο της σωστής εξατομικευμένης τοποθέτησης των προθέσεων του γόνατος με την μετεγχειρητική ικανοποίηση του ασθενούς. 

Με την παραδοσιακή μέθοδο, η σωστή τοποθέτηση επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ενδομυελικών ή και εξωμυελικών ράβδων, καθώς και με υπολογισμό, βάσει στατιστικών μελετών, γωνιών από ανατομικές δομές, οι οποίες αρκετές φορές είναι δυσδιάκριτες. Η μέθοδος της εξατομικευμένης ολικής αρθροπλαστικής γόνατος έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό. 

Ο ασθενής που πρόκειται να υποβληθεί σε εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική υποβάλλεται σε ειδική αξονική τομογραφία τριών σημείων: ισχίου γόνατος και ποδοκνημικής. Ακολουθεί, με βάση ειδικού λογισμικού η τρισδιάστατη ανακατασκευή της πάσχουσας άρθρωσης, καθώς και των προπλασμάτων μελέτης με τη βοήθεια τρισδιάστατου εκτυπωτή. 

Με βάση αυτή την ανακατασκευή ο χειρουργός ορθοπεδικός έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει εικονικά το χειρουργείο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, επιλέγοντας το μέγεθος των προθέσεων καθώς και τον βέλτιστο προσανατολισμό τους στους τρεις άξονες κίνησης του γόνατος (μετωπιαίο, εγκάρσιο και οβελιαίο), έχοντας ως γνώμονα την επιθυμητή διόρθωση του μηχανικού άξονα εξατομικεύοντας το χειρουργείο στις ανάγκες του κάθε ασθενή. 

Ακολουθεί με την βοήθεια τρισδιάστατου εκτυπωτή η κατασκευή των ειδικών εργαλείων κοπής, μοναδικά για κάθε αρθριτικό γόνατο, τα όποια εφάπτονται τέλεια στην επιφάνεια των προπλασμάτων του ασθενούς. 

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ο χειρουργός τοποθετεί τους εξατομικευμένους οδηγούς κοπής στο μηρό και στην κνήμη του ασθενούς πραγματοποιώντας τις προσχεδιασμένες ιστοτομίες. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πιστή ευθυγράμμιση των προθέσεων βάση του εξατομικευμένου προεγχειρητικού πλάνου μελέτης. 

Έτσι η ολική αρθροπλαστική εφαρμόζεται με εξατομικευμένο και προβλέψιμο για κάθε ασθενή τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τις μοναδικές ανατομικές ιδιαιτερότητες του. 

Ιατρικό Ψυχικού: 
Άντερσεν 1, Νέο Ψυχικό 
Τ: 210 6974000 Κ: 6944 395879 

Ιατρικό Κέντρο MediOne Day Clinic: 
Σοφίας Βέμπο 35 & Ανδρέα Παπανδρέου 115, Γλυφάδα 
Τ: 210 9632396 / 210 9611043 

Λέλες Σωτήριος 
Ορθοπεδικός Χειρουργός 

* Ο Σωτήριος Λέλες γεννήθηκε το 1978 στα Ιωάννινα. 
Μεγάλωσε στην Ηγουμενίτσα από όπου και αποφοίτησε από το 2ο Γενικο Λύκειο.  
Το 2003 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ινσουβριας Varese Italy. Εκπλήρωσε την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου και προχώρησε σε έναρξη της ιατρικής του ειδικότητας στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών. Ακολούθησε την ειδικότητα του στο Πανεπιστήμιακο Γενικο Νοσοκομείο Αττικον καθώς και στο Κέντρο Ατυχημάτων Αθηνών ΚΑΤ.
Εξατομικευμένη Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος - Του Σωτήρη Λέλε* Εξατομικευμένη Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος - Του Σωτήρη Λέλε* Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 18, 2020 Rating: 5

1 σχόλιο:

  1. Είναι δυνατόν μετά την ολική αρθροπλαστικη γόνατος, να ρπιρεαστει το ισχύον;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σελίδες

Από το Blogger.