Ταφόπλακα στον αγωγό Κομοτηνής- Θεσπρωτίας - Άλλα δέκα χρόνια χωρίς φυσικό αέριο στην Ήπειρο

Ταφόπλακα στον αγωγό Κομοτηνής- Θεσπρωτίας - Άλλα δέκα χρόνια χωρίς φυσικό αέριο στην Ήπειρο


Τουλάχιστον άλλη μία δεκαετία χωρίς φυσικό αέριο θα μείνει η Ήπειρος με ότι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή και την οικονομία της.

Ο ΔΕΣΦΑ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης για το διάστημα από το 2021 μέχρι το 2030 το οποίο περιλαμβάνει δύο δυσάρεστες εκπλήξεις.

Η Ήπειρος είναι η μοναδική περιοχή της χώρας για την οποία δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη διασύνδεσης με αγωγό φυσικού αερίου όταν τα δίκτυα επεκτείνονται τόσο σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας όσο και σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Η δεύτερη έκπληξη είναι η απένταξη από το πρόγραμμα ανάπτυξης του αγωγού Κομοτηνής- Θεσπρωτίας αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε ελληνοιταλικού!

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται «το έργο «Αγωγός Υψηλής Πίεσης Κομοτηνή – Θεσπρωτία (τμήμα ενταγμένο στο ΕΣΦΑ)», το οποίο είχε περιληφθεί στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020-2029 ως Προγραμματισμένο Έργο εκτός τριετούς περιόδου ανάπτυξης απεντάσσεται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2030.

Το έργο εντάχθηκε για πρώτη φορά στο ΠΑ 2010-2014 (ΦΕΚ Β’ 1399/16.06.2011) και παρέμεινε από τότε σε όλα τα ΠΑ, όντας μέρος του Έργου Επαυξημένης Δυναμικότητας Ελλάδα-Ιταλία που ξεκίνησε μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από Χρήστη το Μάιο 2017, που ωστόσο δεν συνεχίστηκε.

Εν συντομία, το έργο παρέμεινε για περίπου 10 χρόνια στα ΠΑ χωρίς να προχωρήσει σε κατασκευή, ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι συνθήκες για αυτή θα καλυφθούν στο άμεσο μέλλον. Εάν ξαναεμφανιστεί ενδιαφέρον για το έργο, ο ΔΕΣΦΑ θα το αξιολογήσει σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και Ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο και θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες».

Η εξέλιξη αυτή, ιδιαίτερα σημαντική έρχεται την ώρα που είχαν αναζωπυρωθεί οι ελπίδες καθώς μία σειρά μελετών για τον συγκεκριμένο αγωγό βρισκόταν σε εξέλιξη”.
Ταφόπλακα στον αγωγό Κομοτηνής- Θεσπρωτίας - Άλλα δέκα χρόνια χωρίς φυσικό αέριο στην Ήπειρο Ταφόπλακα στον αγωγό Κομοτηνής- Θεσπρωτίας - Άλλα δέκα χρόνια χωρίς φυσικό αέριο στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 15, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.