Η εισήγηση Γόγολου για το θέμα της πώλησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας

Η εισήγηση Γόγολου για το θέμα της πώλησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας


Κύριε πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι 

H Χερσαία Ζώνη Λιμένος Ηγουμενίτσας, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των τεκταινόμενων στην ευρύτερη περιοχή και η χρήση αυτής ανήκει στους πολίτες της. 

Η αποτροπή της διαφαινόμενης παραχώρησής της σε ιδιώτη αγοραστή με τους υπάρχοντες όρους, αποτελεί την μεγαλύτερη ίσως πολιτική μου στόχευση των (25) είκοσι πέντε χρόνων που υπηρετώ την αυτοδιοίκηση από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου. Κι αυτό απορρέει από την υποχρέωση έναντι των πολιτών αφενός και της σπουδαιότητας που έχει για το Δήμο και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. 

Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από τον χαρακτηρισμό από Έλληνες και Ευρωπαίους που μέχρι τώρα υφίσταται για το Λιμάνι ως «Λιμένας Ηγουμενίτσας» και αποτυπώνει πράγματι με τη σωστή του έννοια τη σχέση του λιμανιού με την πόλη, αυτός ο χαρακτηρισμός να αναδιατυπωθεί και να γίνει με βίαιο τρόπο και ερήμην των πολιτών σε «Ηγουμενίτσα η πόλη του Λιμένος» 

Η αναφορές στο τι έγινε στο παρελθόν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, τους ορισμένους Διευθύνοντες Συμβούλους ή από την σημερινή Δημοτική Αρχή και τις προηγούμενες Δημοτικές αρχές, είναι ιστορικά και πολιτικά ωφέλιμες, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσουν τη βάση της σημερινής συζήτησης. 

Είναι πιθανόν στο παρελθόν, η επιφανειακή ενασχόληση των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών με το θέμα, να οφείλεται σε έλλειψη διορατικότητας ή στο ότι δεν πίστευανπως το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, φυσικό δώρο για την περιοχή, θα μπορούσε σε κάποιο γραφείο Υπουργού, με αδιάφορους ή υποτελείς συνευρισκομένους παράγοντες, να δοθεί σε ιδιώτη αγοραστή με προίκα, χώρους της πόλης που δεν εξυπηρετούν των ελλιμενισμό των πλοίων ή την κίνηση των επιβατών, καθώς και τους σημαντικότερουςχώρους οι οποίοι προσδιορίζουν σε οικονομικό και ιστορικό επίπεδοακόμη, τις περιοχές των Συβότων, της Πλαταριάς και τη Σαγιάδας. 

Δεν αποτελεί κύριοι συνάδελφοι έπαθλο για τη Δημοτική μας Παράταξη η πολιτική πρόβλεψη των γεγονότων. Ούτε οι επισημάνσεις και το υπόμνημα κατά την συνάντηση που είχα με τον κ. Πλακιωτάκη για το θέμα αυτό. Βεβαίως ποτέ δεν εφησυχάσαμε από τις υποσχέσεις που δόθηκαν. Ατυχώς για την περιοχή μας, η πώληση του Λιμένος Ηγουμενίτσας με τους όρους που διατυπώθηκαν στα τεύχη δημοπράτησης, θεωρήθηκε ως υπόθεση «λίγων ημερών» να τρωθούν οι αντιδράσεις των πολιτών, διότι στο τραπέζι των αποφάσεων βρισκόταν συνομιλητές που τους μετέφεραν την άποψη, ότι «κανένας φορέας δεν ενδιαφέρεται για το θέμα». 

Θέλω να υπογραμμίσω στο σημείο αυτό το σημαντικό βήμα συνεννόησης που έγινε από τις Δημοτικές παρατάξεις τις αντιπολίτευσης, ώστε να ζητηθεί από κοινού η διενέργεια έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό σημαίνει, ότι προ του διαφαινόμενου κινδύνου για τον τόπο, η σύμπνοια είναι υποχρέωση. 

Κύριοι συνάδελφοι της Δημοτικής Αρχής, πριν καν υπάρξει η ενημέρωση από τον κ. Δήμαρχο σας καλώ να βρεθούμε όλοι στην ίδια πλευρά. Εδώ κατοικείτε, εδώ δραστηριοποιείστε οικονομικά, από τους κατοίκους αυτού του Δήμου βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση όλοι. Δεν μπορούμε να υψώσουμε κάγκελα μπροστά τους. 

Παρακαλώ τον κ. Δήμαρχο στη σημερινή συζήτηση, να αποτυπώσει με σαφήνεια και χρονική σειρά, όσα έχουν διαδραματιστεί μέχρι σήμερα. 

Από την πρώτη ανακοίνωση της κυβέρνησης για την πώληση του Λιμένος Ηγουμενίτσας, την επίσκεψη Πλακιωτάκη στην Ηγουμενίτσα, το ρόλο, την ωφέλεια και την τύχη του Μνημονίου Συνεργασίας, τις δύο επισκέψεις στην Αθήνα και τις συναντήσεις με τον κ. Υπουργό παρουσία του κυβερνητικού βουλευτή κ. Γιόγιακα και όσα έχουν γίνει που δεν γνωρίζουμε και μπορούν να προσφέρουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για την ενημέρωσή μας και κατ΄ επέκταση των κατοίκων του Δήμου. 

Τον καλώ επίσης, να ενημερώσει το σώμα για τις προθέσεις και τις δράσεις της Δημοτικής Αρχής στο επόμενο διάστημα πριν τον διαγωνισμό, δείχνοντας την ετοιμότητα που έχει ο Δήμος εάν το διαφαινόμενο «κακό σενάριο» επικρατήσει. 

Να καταστήσει σαφές, ποια είναι η θέση της Δημοτικής Αρχής για τους όρους που περιλαμβάνονται στην πώληση του Λιμένος Ηγουμενίτσας σε ιδιώτη αγοραστή. 

Δυστυχώς οι κυβερνήσεις που λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις, ενδιαφέρονται για τους αριθμούς και τους πίνακες. Αγνοούν τους ανθρώπους και τις συνέπειες που έχουν κατά καιρούς σε αυτούς. Αυτή τη λογική δεν την αποδέχομαι και τάσσω τον εαυτό μου στο στρατόπεδο με τις δυνάμεις, που αντιστρατεύονται αυτές τις πρακτικές, μη λαμβάνοντας υπόψη πολιτικές ιδεολογίες που ενίοτε περιχαρακώνουν και εμποδίζουν τους ανθρώπους να δράσουν. 

Γιάννης Κ. Γόγολος 

Δημοτικός Σύμβουλος 

Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Η εισήγηση Γόγολου για το θέμα της πώλησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας Η εισήγηση Γόγολου για το θέμα της πώλησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 27, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.