Τσαμαντάς: Το χωριό των ευεργετών (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τσαμαντάς: Το χωριό των ευεργετών (+ΒΙΝΤΕΟ)



Χτισμένος στους πρόποδες της Μουργκάνας, μια ανάσα από τα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας, βρίσκεται ο Τσαμαντάς, ένα παραδοσιακό χωριό.

Το χωριό οφείλει την ονομασία του στη μεγάλη βυζαντινή οικογένεια των Τσαμαντούρων, στους οποίους δόθηκε ως φέουδο η περιοχή τον 13 αιώνα.

Παρά την ερήμωσή του, το χωριό διατηρεί την φυσική του ομορφιά. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τα άγρια βουνά και τις χαράδρες, τα κρυστάλλινα νερά, τις καταπράσινες ρεματιές και τα πέτρινα γεφύρια.


Μπορεί ακόμα να θαυμάσει τις παμπάλαιες λιθόκτιστες εκκλησίες, ενώ το λαογραφικό μουσείο Τσαμαντά ιδρύθηκε το 1983 από τον λαογράφο Κώστα Ζούλα. Στεγάζεται στο παλιό λιθόκτιστο σχολείο του χωριού και η συλλογή περιλαμβάνει πάνω από 3.000 σπάνια εκθέματα.

Πολλές σημαντικές προσωπικότητες κατάγονται απο τον Τσαμαντά. Μεταξύ άλλων, ο ποιητής και στιχουργός Μιχαλης Γκανάς, ο λόγιος Νικόλας Νίτσος, ο πολιτικός Πέτρος Μπέμπης, ιδρυτής του νοσοκομείου των Φιλιατών, και ο γερουσιαστής Σταύρος Μπέλλος, ο οποίος άφησε σημαντική περιουσία στο χωριό.


Δύο μονότοξα γεφύρια υπάρχουν στο χωριό. Η καλύτερη εποχή να επισκεφθεί κανείς τον Τσαμαντά θεωρείται πως είναι η άνοιξη.


Τσαμαντάς: Το χωριό των ευεργετών (+ΒΙΝΤΕΟ) Τσαμαντάς: Το χωριό των ευεργετών (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 19, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.