https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Εξατομικευμένη Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος – Γράφει ο Σωτήρης Λέλες

Εξατομικευμένη Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος – Γράφει ο Σωτήρης Λέλες Τι είναι η ολική αρθροπλαστική του γόνατος; 
Είναι μια επέμβαση αντικατάστασης των αρθριτικών επιφανειών του γόνατος με ειδικές προθέσεις, η οποία έχει ως στόχο να απαλλάξει τον ασθενή από τον πόνο και την αναπηρία της αρθρίτιδας, έτσι ώστε να ανακτήσει τη λειτουργικότητα της άρθρωσης και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του.

Η σωστή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων της ολικής αρθροπλαστικής επηρεάζει την επιβίωσή της στο χρόνο, καθώς και τη λειτουργία της. Επιπλέον, μελέτες έχουν αναδείξει το σημαντικό ρόλο της σωστής εξατομικευμένης τοποθέτησης των προθέσεων του γόνατος με την μετεγχειρητική ικανοποίηση του ασθενούς.

Με την παραδοσιακή μέθοδο, η σωστή τοποθέτηση επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ενδομυελικών ή και εξωμυελικών ράβδων, καθώς και με υπολογισμό βάσει στατιστικών μελετών, γωνιών από ανατομικές δομές, οι οποίες αρκετές φορές είναι δυσδιάκριτες. Λύση στο πρόβλημα αυτό έρχεται να δώσει η μέθοδος της εξατομικευμένης ολικής αρθροπλαστικής γόνατος.

Ο ασθενής που πρόκειται να υποβληθεί σε εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική, υποβάλλεται σε ειδική αξονική τομογραφία τριών σημείων: ισχίου, γόνατος και ποδοκνημικής. Στη συνέχεια, βάσει ειδικού λογισμικού, ακολουθεί η τρισδιάστατη ανακατασκευή της πάσχουσας άρθρωσης, καθώς και των προπλασμάτων μελέτης με τη βοήθεια τρισδιάστατου εκτυπωτή.

Με βάση αυτή την ανακατασκευή, ο χειρουργός ορθοπεδικός έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει εικονικά το χειρουργείο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, επιλέγοντας το μέγεθος των προθέσεων καθώς και τον βέλτιστο προσανατολισμό τους, στους τρεις άξονες κίνησης του γόνατος (μετωπιαίο, εγκάρσιο και οβελιαίο ), έχοντας ως γνώμονα την επιθυμητή διόρθωση του μηχανικού άξονα εξατομικεύοντας το χειρουργείο στις ανάγκες του κάθε ασθενή.

Με τη βοήθεια τρισδιάστατου εκτυπωτή ακολουθεί η κατασκευή των ειδικών εργαλείων κοπής, μοναδικά για κάθε αρθριτικό γόνατο, τα οποία εφάπτονται τέλεια στην επιφάνεια των προπλασμάτων του ασθενούς.

Ο χειρουργός τοποθετεί τους εξατομικευμένους οδηγούς κοπής στο μηρό και στην κνήμη του ασθενούς, κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, πραγματοποιώντας τις προσχεδιασμένες ιστοτομίες.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πιστή ευθυγράμμιση των προθέσεων βάση του εξατομικευμένου προεγχειρητικού πλάνου μελέτης.

Έτσι η ολική αρθροπλαστική εφαρμόζεται με εξατομικευμένο και προβλέψιμο για κάθε ασθενή τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τις μοναδικές ανατομικές ιδιαιτερότητές του.

Λέλες Σωτήριος
Ορθοπεδικός Χειρουργός
Ιατρικό Ψυχικού: Άντερσεν 1, Νέο Ψυχικό Τ: 2106974000 Κ: 6944395879
Ιατρικό κέντρο MediOne Day Clinic: Σοφίας Βέμπο 35 & Ανδρέα Παπανδρέου 115, Γλυφάδα, Τ: 210 9632396 – 210 9611043
Εξατομικευμένη Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος – Γράφει ο Σωτήρης Λέλες Εξατομικευμένη Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος – Γράφει ο Σωτήρης Λέλες Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 15, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.