Πρεμιέρα την Πέμπτη για το πετρέλαιο θέρμανσης

Πρεμιέρα την Πέμπτη για το πετρέλαιο θέρμανσης



Πρεμιέρα κάνει την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι εκτιμήσεις των εμπόρων υγρών καυσίμων είναι ότι σε πρώτη φάση το ενδιαφέρον των καταναλωτών θα είναι περιορισμένο καθώς λόγω της παράτασης που δόθηκε την προηγούμενη χειμερινή περίοδο έως και το τέλος Μαΐου πολλοί καταναλωτές έχουν «φουλάρει» τις δεξαμενές τους.

Παράλληλα ο χειμώνας όταν έρθει θα βρει μεγάλο μέρος των καταναλωτών με επαρκή αποθέματα. Συνεπώς η κατανάλωση, ειδικά για πετρέλαιο θέρμανσης, θα πρέπει να αναμένεται να αυξηθεί προς το τέλος του χρόνου και αυτό αν έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες.

Το πετρέλαιο θέρμανσης

Η τιμή διάθεσής του αναμένεται να διαμορφωθεί στα 0,80 με 0,82 ευρώ το λίτρο. Οι τιμές αυτές είναι χαμηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και κινούνται λίγο υψηλότερη από το κλείσιμο του Μάϊου, όταν η κυβέρνηση είχε παρατείνει την προθεσμία πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης προκειμένου τα νοικοκυριά να προμηθευτούν πετρέλαιο σε χαμηλή τιμή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, στις 15 Οκτωβρίου 2019 ο πανελλήνιος σταθμισμένος μέσος όρος τιμής του πετρελαίου ήταν στα 1,037 ευρώ το λίτρο. Δηλαδή φέτος αν επαληθευτούν οι προβλέψεις και η διάθεση του πετρελαίου ξεκινήσει στα 0,80 ευρώ το λίτρο, το συγκεκριμένο καύσιμο θα είναι φθηνότερο κατά περίπου 20% με 23%.

Στις 31 Μαΐου 2020 ο μέσος όρος της τιμής είχε κλείσει στα 0,76 ευρώ το λίτρο.

Το επίδομα

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να χορηγήσει επίδομα θέρμανσης συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ προκαταβολικά μέχρι το τέλος του έτους στα ευάλωτα νοικοκυριά εξετάζοντας το ενδεχόμενο να επιδοτηθεί όχι μόνο η αγορά πετρελαίου αλλά και η δαπάνη για φυσικό αέριο ή υγραέριο ή ακόμα και για την αγορά πέλλετ ή καυσόξυλων.

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν όλα τα σενάρια. Η παρατεταμένη καλοκαιρία και το γεγονός ότι οι δεξαμενές των νοικοκυριών είναι γεμάτες από την προηγούμενη άνοιξη επειδή επιτράπηκε η αγορά σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές μέχρι και τον Μάιο, ωθεί το οικονομικό επιτελείο σε ανασχεδιασμό, προκειμένου το επίδομα να ωφελήσει περισσότερους που το έχουν ανάγκη.

Αναλυτικά τα ποσά του επιδόματος ανά γεωγραφική ζώνη
-250 ευρώ-> Ζώνη Α (Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας)
-180 ευρώ -> Ζώνη Β (Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής)
-110 ευρώ -> Ζώνη Γ (Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου)
-80 ευρώ -> Ζώνη Δ (Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων)

Εξετάζεται φέτος το επίδομα να δοθεί σε περισσότερους δικαιούχους, δηλαδή να γίνει επιδότηση και για άλλες πηγές θέρμανσης όπως ξύλα, φυσικό αέριο.
Πρεμιέρα την Πέμπτη για το πετρέλαιο θέρμανσης Πρεμιέρα την Πέμπτη για το πετρέλαιο θέρμανσης Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 13, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.