Οι πρώτες μέρες του πολέμου - Αφήγηση από το ημερολόγιο του Θεμιστοκλή Έξαρχου

Οι πρώτες μέρες του πολέμου - Αφήγηση από το ημερολόγιο του Θεμιστοκλή ΈξαρχουΑφήγηση των πρώτων ημερών του πολέμου, όπως το κατέγραψε στο ημερολόγιο του βρισκόμενος στο μέτωπο, ο 25χρονος τότε Θεμιστοκλής Έξαρχος.

Ο Θεμιστοκλής Έξαρχος γεννήθηκε στην Κοσμηρά Ιωαννίνων το 1915 και πέθανε το 1974.


Έζησε στη Θεσπρωτία, όπου υπηρέτησε για χρόνια ως δάσκαλος στο Φιλιάτι και τη Σίδερη, μετά και από τον γάμο του με την Βασιλική Πάντου, από τη Σίδερη Φιλιατών.

Μαζί αποκτήσανε 4 παιδιά, την Πανωραία (Ρέα), τον Παντελή, τον Παναγιώτη και την Ουρανία Μασούρα.

Στη φωτογραφία τον βλέπουμε με τον εγγονό του και φωτογράφο 
στην Ηγουμενίτσα κ. Χρήστο Μασούρα σε ηλικία 2 ετών.

Στο Αλβανικό μέτωπο βρέθηκε σε ηλικία 25 ετών και καθημερινά κατέγραφε στο ημερολόγιό του, τις ηρωικές προσπάθειες των Ελλήνων φαντάρων, καθώς και τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπιζαν καθημερινά.

Ακόμα και ο θάνατός του το 1974, ήταν μία μορφή θυσίας και ανιδιοτελούς προσφοράς.

Στο Ελισαβέτειο σχολείο των Ιωαννίνων που υπηρετούσε το 1974, θα έκαναν εμβόλια στους μαθητές και για να δείξει στα παιδιά ότι δεν πρέπει να φοβούνται, προσφέρθηκε και έκανε αυτός πρώτος το εμβόλιο. Το οποίο όμως του δημιούργησε επιπλοκές οι οποίες τον οδήγησαν στον θάνατο.

Άφησε όμως πίσω του ένα ιστορικό κειμήλιο, για να θυμούνται οι επόμενες γενιές, την θυσία των προγόνων μας. 

Ακούστε ένα μικρό κομμάτι από την αφήγηση του ημερολογίου του:

Οι πρώτες μέρες του πολέμου - Αφήγηση από το ημερολόγιο του Θεμιστοκλή Έξαρχου Οι πρώτες μέρες του πολέμου - Αφήγηση από το ημερολόγιο του Θεμιστοκλή Έξαρχου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 27, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες